Frågor & svar

Undrar du över vilken Nutrolin®-produkt de ska välja? Eller kanske du funderar över vilka skillnaderna är mellan de olika Nutrolin®-produkterna? Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna kring våra produkter och du kan alltid vända dig till oss ifall du önskar mer information om produkterna eller om du behöver hjälp med att välja rätt produkt. Vi hjälper alltid gärna till.

Allmänna frågor

Hur vet jag vilken olja jag ska välja till min hund?

Tänk på vad du vill uppnå med ett fettsyretillskott i kosten eftersom det inte finns någon universalolja. Hundens behov förändras med åldern och hunden kan även ha andra specifika behov.

Hemmahund? Arbetshund? Utställningshund?

Nutrolin Puppy® är valpens och den dräktiga tikens val medan Nutrolin Senior® är rätt produkt för den äldre hunden. Den vuxna hemmahunden och hunden med problem med hud, päls, klor eller trampdynor väljer i sin tur Nutrolin Skin & Coat®. För den aktiva sport- och jakthunden är det Nutrolin Sport® som gäller. Nutrolin Joint Duo® är det självklara valet då hunden har problem med lederna, t.ex. då hunden lider av artros.

Kan jag ge flera olika Nutrolin®-produkter samtidigt till min hund?

Det räcker vanligtvis med att välja en Nutrolin®-produkt till hunden. Ibland kan det ändå finns behov av att kombinera Nutrolin Skin & Coat® med någon av de andra Nutrolin®-produkterna. Ifall hunden exempelvis lider av både artros och av hudproblem väljer du både Nutrolin Joint Duo® och Nutrolin Skin & Coat®. Eller då sporthunden både behöver en produkt som skyddar kroppen och en som håller trampdynorna slitstarka är valet Nutrolin Sport® och Nutrolin Skin & Coat®.

Då du ger av både Nutrolin Skin & Coat® och av en annan Nutrolin®-produkt ska du ge av den ena på morgonen och av den andra på kvällen. Nutrolin Skin & Coat® innehåller nämligen endast vegetabiliska oljor medan alla våra andra produkter är fiskoljebaserade. För att hundens kropp ska kunna utnyttja de olika fettsyrorna som finns i vegetabiliska oljor och i fiskolja är det viktigt att hunden får av dessa vid olika tidpunkter på dagen.

Det finns inte behov av att kombinera två av våra fiskoljebaserade produkter. Ifall du exempelvis har en seniorhund med artos väljer du Nutrolin Joint Duo® framom Nutrolin Senior®

Hur länge håller Nutrolin®-produkterna efter att de öppnats?

Nutrolin Skin & Coat®, Puppy® och Senior® håller i fyra månader efter att de öppnats. Nutrolin Sport® och Joint Duo® håller i tre månader efter att de öppnats. Förvara alltid en öppnad Nutrolin®-produkt stående i kylskåpet. De flesta av våra produkter finns i två storlekar. Välj den storleken som din hund hinner förbruka inom den angivna hållbarhetstiden.

Ifall du har en riktigt liten hund går det åt väldigt lite av Nutrolin®-produkterna om dagen. Även om du valt den mindre förpackningen går den inte åt tillräckligt snabbt ifall hunden bara väger något kilo. I dessa fall kan du frysa ner hälften av Nutrolin®-flaskans innehåll och använda oljan i två omgångar. Frys ner oljan i en ren glas- eller plastflaska eller -burk. Då du tar fram oljan ur frysen låter du den sakta tina upp i rumstemperatur. Rör sedan försiktigt om så att oljans konsistens återställs och förvara den upptinade oljan i kylskåpet.

Det står att Nutrolin®-produkterna innehåller en antioxidantblandning. Vad betyder detta?

Nutrolin® fettsyretillskotten är 100 % naturliga, även antioxidanterna är naturliga. Våra oljor skyddas mot oxidation på flera olika sätt eftersom oxiderade oljor är skadliga för hunden. En av de viktigaste metoderna är att tillsätta antioxidanter i oljeblandningen vid tillverkningsskedet. Vi använder naturliga antioxidanter, en blandning av tokoferol- och rosmarinextrakt, i Nutrolin®-oljorna. Effekten av denna antioxidantblandning har fastställts vid en undersökning som gjorts vid Danmarks Tekniske Universitet.

Min hund har bukspottkörtelsvikt och ska äta fettsnålt, kan jag ändå ge av Nutrolin®? Kan Nutrolin®-produkterna orsaka bukspottkörtelinflammation?

Bukspottkörtelinflammation kan utlösas av bland annat mediciner, andra sjukdomar och av ett alltför stort intag av fett. Ett normalt intag av fett utlöser inte bukspottkörtelinflammation, men ifall hunden på en gång kommer åt att äta en stor mängd fett, så som några smörpaket eller en hel liter Nutrolin-olja kan detta orsaka att en dold bukspottkörtelsvikt (pankreasinsufficiens) aktiveras och förvandlas till en inflammation.

Hur mycket fett innehåller då en normal kost? Nutrolin-oljorna är 100 % fett, men oljorna är inte kostens ända källa för fett. Torrfoder innehåller normalt minst 15 % fett och färskfoder innehåller ofta till och med 50 % fett (räknat ur torrsubstansen). Detta betyder att ur dessa källor blir en medelstor hunds fettintag: Nutrolin-olja (8 ml/dag) 7 g fett, torrfoder (300 g/dag) 40 g fett och färskfoder (400–1000 g/dag) 80–200 g fett. Då Nutrolin-oljan ges som komplettering får hunden alltså endast en liten del av kostens fett ur oljan. I praktiken tål hundens kropp fet kost bra. De rekommenderade Nutrolin-doserna orsakar aldrig bukspottkörtelinflammation. Vissa av Nutrolin-oljorna kan i själva verket rekommenderas till hundar som har haft bukspottkörtelinflammation.

Om du har en hund som återhämtar sig från bukspottkörtelinflammation eller en hund som lider av en kronisk inflammation och som följd av detta av bukspottkörtelsvikt (en del av bukspottkörteln har förstörts) ska kostens fetthalt sänkas från ovannämnda halter. Ett fettrikt färskfoder lämpar sig inte till hunden som lider av bukspottkörtelsvikt och ifall hunden får torrfoder ska den få av ett fettsnålt och lättsmält alternativ. Eftersom hunden som lider av bukspottkörtelsvikt endast får lite fett ur sin kost och då nedbrytningen av fett dessutom är nedsatt lider hunden ofta av brist på essentiella fettsyror. Detta visar sig som torr hud och dålig pälskvalitet, och huden utsätts även för hudinfektioner. Till hunden med bukspottkörtelsvikt är det därför bra att ge av Nutrolin Skin & Coat® eftersom oljeblandningen innehåller rikligt med essentiella fettsyror. Om bukspottkörtelns funktion är betydligt nedsatt och om hundens mage inte tål mer än små mängder fett kan det vara bra att all fett som ges till hunden kommer ur Nutrolin Skin & Coat®.

En akut bukspottkörtelinflammation kräver alltid veterinärvård.

Nutrolin Puppy®

Hur länge ska jag ge av Nutrolin Puppy® till min valp?

Ifall du har en liten hund kan du ge av Nutrolin Puppy® tills valpen är ca 6 månader gammal. Till en stor hund och till en blivande arbetshund är det bra att ge av Nutrolin Puppy® tills valpen är 12 månader gammal.

Jag ska para min tik. När ska jag börja ge Nutrolin Puppy® till tiken?

Ifall det är första gången som tiken ska få valpar och tiken åtminstone i kurer fått kost/fettsyretillskott som innehåller DHA så räcker det att börja ge Nutrolin Puppy® från den sista tredjedelen av dräktigheten (då hundfostrets hjärna och ögon utvecklas som mest).

Ifall tiken har haft valpar tidigare rekommenderar vi att du ger tiken Nutrolin Puppy® redan innan parningen. Tikens DHA-förråd är nämligen på en låg nivå efter den tidigare valpkullen vilket i sin tur försämrar sannolikheten att bli dräktig.

239.00kr629.00kr

Nutrolin Senior®

Jag har en hund som börjat bli dement. Kan Nutrolin Senior® hjälpa hunden?

Nutrolin Senior® hjälper i första hand i förebyggande syfte. Senior-oljan är rik på fiskoljans omega-3-fettsyror samt antioxidanter. Dessa näringsämnen rekommenderas till alla seniorhundar eftersom de upprätthåller hundens hälsa och funktionsförmåga.

Nutrolin Senior® innehåller höga halter av omega-3-fettsyror, E-vitamin och Q10 som effektivt skyddar hjärnan, hjärtat och lederna. Dessa näringsämnen rekommenderas till hundar från 8 år och uppåt (tidigare för stora raser).

229.00kr619.00kr

Nutrolin Skin & Coat®

Hur länge tar det innan Nutrolin Skin & Coat® ger resultat?

Det varierar väldigt mycket hur fort man kan se resultat av Nutrolin Skin & Coat®. Förändringar i pälsen kan ses så tidigt som 2–3 veckor efter att hunden börjat få av oljan, medan effekterna på huden tar längre tid. För att huden ska kunna återhämta sig måste hudcellerna förnyas. Därför kan man förvänta sig en lindring av hudproblem efter cirka sex veckors användning av Skin & Coat. En betydande förbättring av förhårdnad hud på trampdynorna ses som förnyad hud vanligtvis efter 10–12 veckors användning. Inverkan på klorna syns normalt inom samma tidsperiod.

Jag har en kastrerad hund som nu fått väldigt mycket päls. Kan Nutrolin Skin & Coat® hjälpa?

Förändringen som sker i pälsen på grund av kastration är hormonell och inte direkt kopplad till intaget av fettsyror. Då pälsen växer mer än innan behöver pälsen ändå mer näring (protein, fettsyror och mineraler) för att se välmående ut. Det går troligtvis inte att påverka mängden päls, men nog pälskvaliteten. Nutrolin Skin & Coat® är alltid ett bra tillskott för pälsens välmående.

Kan jag ge Nutrolin Skin & Coat® under en allergiutredning/pågående elimineringsdiet? Min hund är väldigt torr i hud och päls.

Under en elimineringsdiet ska man inte tillsätta nya näringsämnen i kosten som kan orsaka reaktioner. Vi kan nämligen inte garantera att din hund inte kommer att reagera på Nutrolin Skin & Coat®, ifall din hund skulle råka vara allergisk mot hamp-, ryps- eller linfröprotein.

Vi rekommenderar att du provar Skin & Coat genast då du får börja lägga till nya näringsämnen i hundens kost. Börja då med en liten dos för att se om hunden reagerar på oljeblandningen. Om det inte uppstår problem kan du öka dosen till normal nivå.

Min hund är allergisk mot fisk, kan jag ändå ge av Nutrolin Skin & Coat®?

Nutrolin Skin & Coat® innehåller inte fiskolja utan endast kallpressade vegetabiliska oljor och naturlig E-vitamin. Skin & Coat passar därmed utmärkt till hundar som är allergiska mot fisk.

199.00kr529.00kr

Nutrolin Sport®

Kan jag ge av Nutrolin Sport® även om jag inte jagar eller tävlar så mycket? Mina hundar är mycket ute i skogen året om.

Visst kan du ge av Nutrolin Sport® till dina hundar. Sport hjälper hundarna att återhämta sig snabbare efter dagens prestation och gör att hundarna inte är så stela och ömma följande dag. I jämförelse med exempelvis drag-, jakt- och agilityhundar kan ändå en hund som får springa i sin egen takt själv reglera sin fart och sträckan den springer. Därför är belastningen inte lika hård som hos de arbetande hundarna.

Mina hundar tränar agility under sommarhalvåret och får då Nutrolin Sport®. Vad ska jag ge under vinterhalvåret då vi inte tränar?

Det beror på vilken typ av behov hundarna har. En del hundar kan speciellt under vinterhalvåret vara i behov av en oljeblandning som tar hand om hud, päls, klor och trampdynor – då är valet Nutrolin Skin & Coat®. Ifall hunden i sin tur börjar vara uppe i senioråldern är det bra att ge av Nutrolin Senior® under årets lugnare period.

389.00kr

Nutrolin Joint Duo®

Kan man ge Nutrolin Joint Duo® i förebyggande syfte?

Vi rekommenderar Nutrolin Joint Duo® i förebyggande syfte till hundar som har en ökad risk att drabbas av artros. Till denna grupp hör exempelvis hundar med olycksrelaterade ledskador samt hundar med svagheter i ledernas uppbyggnad.

Jag har en hund med artros som får Nutrolin Joint Duo®. Oljan tog slut innan tabletterna, vad ska jag göra?

Doseringen för antalet tabletter och mängden olja är räknad så att tabletterna och oljan går åt i samma takt och tar slut samtidigt. Prova sänka oljans dosering en aning för att få den att gå åt i samma takt som tabletterna. Ifall du har väldigt många tabletter kvar kan du ge av Nutrolin Senior®-oljan tillsammans med tabletterna innan du börjar med följande paket Joint Duo.

449.00kr898.00kr