Hundratals historier – Hästen

Ridskolehästen Guns stelhet gav med sig

Då hästen Cunigunda, eller Gun som hon kallas till vardags hade gjort sitt i avelsboxen flyttade hon till ridskolan Skånsta Ryttare. Katja Lager Berglund som tar hand om Gun berättar att ”Gun har kontinuerligt vidareutbildats sedan hon kom till oss och även deltagit på en del lektioner. Gun är en mycket snäll och ambitiös häst som alltid vill göra sitt bästa och hon blir extra glad när hon ser bommar och hinder.”

I början av året blev Gun behandlad av veterinären eftersom Gun började visa tecken på hälta. Veterinären ordinerade vila i ca två veckor. Eftersom Katjas två dobermannhundar blivit symptomfria sedan de började få sina respektive Nutrolin®-oljor konstaterade Katja att ”jag är övertygad om att även Gun skulle må bra av att få Joint Duo eller Sport.

Efter att Gun ätit sitt första paket Nutrolin Horse Joint Duo™ fick vi en rapport från Katja. ”Från att ha varit mycket misstänksam mot oljan i början har det vänt till att hon med god aptit äter upp varje droppe som serveras. Vi har under de senaste veckorna ökat på Guns träning. De första ridpassen efter vilan kändes Gun lite stel och var inte helt samarbetsvillig, men vartefter dagarna och veckorna gått så har hon gått bättre och bättre och knakandet i lederna när man lyfter benen för att kratsa hovarna har upphört. Vi har en känsla av att Guns snabba förbättring kan bero på Nutrolin Horse Joint Duo™.” Läs hela Guns historia >>

Dressyrhästen Nano och hans hudproblem

Nano heter officiellt Ullerups Milano och är född 17/7 2001. Nano har tävlat på Grand Prix -nivå i Danmark och han flyttade till Finland för ca fyra år sedan för att fungera som läromästare för Ilari Törönen. Nano skadade sig tyvärr nästan genast efter flytten och skadan har vårdats i Tyskland med bland annat stamcellstransplantation. I juni 2016 återvände Nano hem. “Nu tar tränaren och dressyrryttaren Eevamaria Porthan-Broddell och stallets hästskötare Emma Ikäheimo – tillsammans med Nutrolin – hand om oss”, berättar Ilari.

“Ett av Nanos stora problem har alltid varit att han har väldigt känslig hud och att hans päls slits lätt. Vi har varit tvungna att vaddera nosgrimman både på ovan- och undersidan. Speciellt under sommaren då Nano svettas mer har han haft stora områden på huvudet utan päls och han har till och med fått blodiga sår då huden spruckit. Nanos päls har även varit tunn vid sidorna och pälsen har dessutom varit tunn, fläckig och känslig runt hela kroppen. Då Emma och Eevamaria rekommenderade att vi provar Nutrolin Horse Skin & coat™-oljeblandningen tänkte jag att visst, varför inte. Uppriktigt sagt, Nutrolins effekt överraskade mig verkligen. Jag är ofta väldigt skeptisk då det kommer till sådant här, men skillnaden på Nano är otrolig: han har nu en jämn, tjock och välmående päls som håller normal ridning. Nanos svans är tjockare än den någonsin varit och nuförtiden kan vi rida honom utan extra vaddering på nosgrimman. Nanos päls ser snyggare ut än någonsin tidigare.”

Mæsa fick hjälp mot sina hud- och pälsproblem

Islandshästen Mæsa (Mæsa frá Stóradal) har lidit av svår pälsfällning varje höst. Ända till hösten 2017 har Mæsa fällt all päls och kliat sig blodig då hon byter till vinterpäls runt oktober-november. Huden har varit öm och pälsen fallit av i mängder. Mæsas ägare Anette har rådfrågat veterinärer om Mæsas problem, men utan att ha fått hjälp eller resultat som skulle ge en förklaring på problemen.

Mæsa  började få av Nutrolin Horse Skin & Coat på våren 2017. Då hösten kom uppstod det inga som helst problem med pälsbytet: pälsbytet har varit normalt, utan ömmande hud eller svår klåda. Läs hela Mæsas historia >>

Gunvald fick hjälp mot sina svåra hudproblem

Gunvald, eller Quidamor som vallacken heter officiellt är född 2005. Han har lidit av konstanta hudproblem och sommaren 2016 rasade hans kondition på grund av att huden var så otroligt irriterad.

“Under åren som gått har vi provat allt på Gunvald utan synliga resultat. Veterinärer har även tagit prover och provbitar på huden, men utan att komma fram till något avgörande som skulle förklara vad som orsakar hudproblemen. Vintern 2016–2017 läste jag av en händelse om hurdana resultat testgruppen för NutrolinHorse produkterna hade fått av produkterna. Jag beslöt mig för att prova Nutrolin Horse Skin & Coat  till Gunvald.

Efter sex månader med Skin & Coat mår Gunvald bättre än någonsin tidigare. Hästens päls glänser och allergisymptomen har inte synats till. Vi har inte varit tvungna att lämna emellan en endaste tävling på grund av hudproblem så som vi ofta tidigare fick göra.” berättar Gunvalds ägare Elena Merivirta. Läs hela Gunvalds historia >>

Shettisen Esas sommareksem blev bättre

Shetlandsponnyn Horshaka Ebeneser “Esa” är född år 2008. Då Esa var ett år gammal fick han för första gången sommareksem. Esa har provat det ena och andra för att få hjälp mot de symptom som sommareksemet orsakar. Det har provats krämer och salvor. Invärtes har Esa även fått allergimedicin, linfröolja och specialfoder för hud som kliar. Esa har så klart även gått med täcke på sig då svidknotten är i farten. Täcket är väldigt viktigt för Esa eftersom han genast får akut klåda ifall svidknotten kommer åt att bita honom.

Esas hud har tidigare hunnit återhämta sig från sommareksemet rätt så bra under vintern. Ponnyns ägare bestämde sig ändå för att prova börja ge av Nutrolin Horse Skin & Coat™-produkten från hösten. Som du kan se på bilderna minskade mjällandet och hudens välmående blev allmänt bättre. Esa kommer nu att fortsätta få av oljan för att hudens naturliga skyddslager ska förbli starkt och därmed tåla irritationen som svidknotten orsakar under sommaren.

Travhästen Seabiscuit hålls i form

Seabiscuit är en topptravare som har klarat sig utmärkt på stortävlingar. Seabiscuit har bland annat vunnit Finska mästerskapen år 2015. Hästens travrekord är 1.10,7a som han sprang in i maj 2017 på den internationella stortävlingen Finlandia-Ajo.
För en toppidrottare som Seabiscuit är det extra viktig med mångsidig omvårdnad och en balanserad kost. Då hästens tränare Ivar och Malin Holmlund fick höra om Nutrolin Horse -produkterna beslöt de sig för att prova Nutrolin Horse Sport till Seabiscuit. Sport-näringsoljan gav så bra effekt på hästen att oljan har varit är en naturlig del av Seabiscuits foderstat sedan mars 2017. Nutrolin Horse Sport™ har hjälpt Seabiscuit att återhämta sig snabbare efter träningar och tävlingar. Hästen rör sig spänstigare och musklerna är betydligt mjukare än tidigare.
Läs mer om Seabiscuits vardag och hur han tränas >>

Miina rör sig lätt igen

Nutrolin® hundprodukterna var sedan länge bekanta för Jaana Kolehmainen. Då hon hörde att vi började utveckla produkter till hästar anmälde Jaana genast sin häst Miina till testgruppen.

Miina är en 20 år gammal torihäst som jobbat länge som en mångsidig ridhäst. Som yngre har Miina varit en hopphäst, men under de senaste åren har Miina och Jaana njutit av avkopplande terrängturer. Genom åren har Miinas fått olika förslitningar på benen och därför har hon börjat röra sig stelare än tidigare.

Jaana berättade att Nutrolin Horse Joint Duo™ gav en så tydlig effekt på Miinas ben och rörelser att till och med utomstående har kunnat se skillnaden. Steget är lättare och bättre än det var innan testperioden började. Benen samlar inte heller lika mycket vätska som de gjorde tidigare. Miina drog verkligen nytta av att vara med i testgruppen så Jaana ger fortsättningsvis Joint Duo till Miina.

Marelda får hjälp mot sommareksem

Klinikdjurskötaren Jolin Hälls över 20 år gamla finnhäst Marelda deltog i testgruppen för Nutrolin Horse Skin & Coat™ oljan. Marelda har lidit av sommareksem hela sitt liv. Ibland har stoet kliat sig så att hon knappt haft någon svans eller man kvar. I värsta fall har hon tidvis under sommaren kliat upp sig så att hon blöder. Jolin har tidigare provat allt möjligt på Marelda – antihistamin, olika oljor, salvor och eksemtäcke. Svidknott orsakade de värsta symptomen, men Marelda hade även symptom under hela sommaren ända tills det blev köldgrader på hösten. På grund av symptomen var stoet trött och motvillig under sensommaren.

Jolin berättar att det verkligen fanns behov för Skin & Coat oljan. Oljan som ges i maten lindrade Mareldas sommareksem. Klådan minskade avsevärt och pälsen fick tillbaka sin glans. Mareldas välmående var betydligt bättre. Jolin berättar att tack vare oljan har Mareldas hud blivit spänstigare och hennes pälsbyte sker jämnare.