Travponny

Johanna Bergström

Johanna är 13 år och har tävlat i ponnytrav och monté sedan våren 2015. Hon tävlade först med travskolans ponnyer ett par gånger och sedan köpte vi en egen ponny sommaren 2015. Licensen för att köra sulkylopp fick Johanna redan hösten 2014 och licens för monté fick hon i maj 2015.

I juli 2015 köpte vi shetlandsponnyn Bäckdalens Balade (född 2008), en snäll men svår ponny på travbanan. Han gillar inte riktigt det här med att trava fort, men Johanna har lärt sig väldigt mycket med honom. Första segern kom på Bergsåker november 2015. I dagsläge tävlar Balade bara på nära håll nu när vi har tre ponnyer.

I juli 2016 köpte vi shetlandsponnyn Ratatas Mikedo (född 2010). Han är en pigg och glad ponny som älskar att springa fort på travbana, han gillar det precis lika mycket som att äta gräs. Men Mikedo har lite små problem, han får ont i hovarna av att gå på stenigt underlag och behöver en hel del massage för att må helt bra. Han får nu Nutrolin Horse Sport™ sedan den 25 februari.

I maj 2017 lånade vi shetlandsponnyn Tjängvide Fridolf (född 2005), en trevlig och erfaren travponny från Gotland. Fridolf har problem med lite klåda på sommaren, vi vet inte riktigt av vilken anledning han kliar sig. Men han får Nutrolin Horse Skin & Coat™ för att få hjälp mot detta sedan 10 juni.

Johanna tävlar monté både kategori A (shetlandsponny) och kategori B (gotlandsruss). Hon har deltagit i SM kategori A år 2015 på travskolans Courage och år 2016 med Marie Johanssons Mermax och kom 4:a.

Den här säsongen har Johanna tävlat både Mikedo och Fridolf i montélopp och båda har sänkt sina montérekord och ligger på topp 10 i Sverige just nu, räknat på snabbaste ponnyer. SM går i september på Gävletravet och Johanna får välja vilken av Mermax, Fridolf och Mikedo som hon vill tävla på SM. Det är sista säsongen för Johanna på kategori A i monté.

I monté kategori B tävlar hon Thelma Elds ponny Dallas från Hudiksvall. Dallas är just nu Sveriges 5:e snabbaste ponny i kategori B så det är väldigt kul att Johanna får möjlighet att rida honom. Johanna har ridit två montélopp på Dallas hittills och redan vid första loppet gick det så bra att ekipaget sannolikt kvalade till SM. Hon kommer rida Dallas på SM i Eskilstuna i september. När hon tävlar Dallas så gör hon det i hästägardress.

Som kusk är Johanna envis och verkar få bra fart på ponnyerna, redan efter fjärde loppet med Mikedo sommaren 2016 så sänkte han sitt rekord och nu i maj 2017 när vi var på Visbytravet så sänkte han rekordet ännu mera. Första segern kom på Solänget i oktober 2016.

Fridolf provkörde Johanna första gången på Visbytravet 25 maj 2017 och det blev seger redan i första starten. Sen dess har hon samlat på 2:a-platser i sulkyloppen. Men på Östersundstravet 1 juli sänkte han sitt rekord från 2013 med ca 1 sekund, vilket är stort för en 12 år gammal ponny.

På Travsport.se finns all information om resultat m.m. Information om Johannas resultat med ponnyerna.

Vi bor mellan Uppsala och Gävle längs kusten och licensen har Johanna på Gävletravet. I Lövstabruk finns rakbana och travbana att träna ponnyerna på och grannen har en egen träningsslinga som vi får använda så vi har bra träningsmöjligheter. Våra ponnyer bor på egen gård.

Vi tycker det är kul med ponnytrav och åker en hel del. I år har vi varit på Gotland en gång (då vi också hämtade Fridolf) och senast så var vi till Wången och Östersund. Det blir många mil i bilen, men vi tycker det är kul.

– Johanna Bergström och mamma Birgitta Bergström