Valpen behöver tillskott av omega-3 DHA för sin utveckling

Nutrolin kosttillskott stöder hunden från valp till senior

Omega-3 DHA är den viktigaste fettsyran i valpens kost. DHA behövs speciellt för att stödja hjärnans, ögonens och luktsinnets utveckling. Hundens kropp kan producera DHA men den egna kroppens syntes täcker inte hela behovet och därför måste hunden få DHA ur kosten. Fisk, och därmed fiskolja är det födoämne som innehåller mest omega-3 DHA. För valpens utveckling och hälsa rekommenderas det att valpen får ett omega-3 DHA tillskott ända tills valpen är ca 12 månader gammal.

Omega-3 DHA i hundvalpens kropp och kost

DHA finns i alla cellers cellmembran. Speciellt mycket DHA finns det i kroppens viktiga vävnader så som i hjärnan, nervvävnaderna, ögonens näthinna och i könscellerna. Med hjälp av forskning har det kunnat påvisas att det samlas speciellt mycket DHA-fettsyror i de delar av hjärnan som hör ihop med inlärning och minne. Brist på DHA försämrar i sin tur hjärnans, nervsystemets och ögonens utveckling. Brist på DHA kan även försvaga utvecklingen av hundens viktiga luktsinne. Det har dessutom fastställts att ett DHA-tillskott i kosten förbättrar hundvalpens syn- och inlärningsförmåga. Intag av omega-3 fettsyror under fostertid och amning kan även minska risken för atopiska sjukdomar i barn- och ungdomsåren.

Avelstikens omega-3 DHA-lager påverkar valpens utveckling

Hundvalpen får en stor del av den mängd DHA som den behöver under fostertidens sista tredjedel (då valpen fortfarande är i livmodern) och under digivningstiden ur modersmjölken. Därför är det viktigt att avelstikens kost kompletteras med olja som innehåller rikligt med DHA. Vid planering av avelstikens kost lönar det sig även att beakta att upprepade valpningar resulterar i en låg DHA-nivå i kroppens vävnader, och att det räcker förhållandevis länge innan vävnadernas DHA-lager fyllts. Ifall tiken har haft valpar tidigare lönar det sig därför att börja ge av ett omega-3 oljetillskott redan några veckor innan parningen.

Oxiderad fiskolja skadar valpens utveckling

För valpen är kvaliteten på omega-3 DHA tillskottet ytterst viktigt. DHA är nämligen en fettsyra som är extra känslig för oxidation. Eftersom oxiderade fettsyror orsakar tillväxtstörningar i valpens skelett och försvagar immunförsvaret ska oljetillskottet som tiken och valpen får av vara rent och stabilt.Nutrolin® PUPPY & MOM är tillverkad på fiskoljor som är avsedd för människobarn och oljan är dessutom stabiliserad mot oxidering med ett fyrstegsskydd.

Är du uppfödare? Kolla Nutrolin® uppfödarklubben!
KÄLLOR med mer information:

Greiner, R.S., Moriguchi, T., Sotnick, B.M., Hutton, A. & Salem, N. (2001). Olfactory discrimination deficits in n-3 fatty acid-deficient rats. Physiol. Behav. 72(3):379-85.

Griinari, M., Raagaard Thomsen, B. & Jacobsen, C. (2016). Improving oxidative stability of liquid fish oil supplements for pets. International Symposium on Lipid Oxidation and Antioxidants. 5-7 June 2016, Porto, Portugal.

Kelley R.L. (2000). Canine Reproduction: What should we expect? Recent Advances in Canine and Feline Nutrition, Volume II: Orange Frazer Press; 225-242.

Miles, E.A. & P.C. Calder (2015). Maternal diet and its influence on the development of allergic disease. Clin. Expp. Allergy 45(1):63-74.

Turek, J.J., Watkins, B.A., Schoenlein, I.A., Allen, K.G.D., Hayek, M.G., ja Aldrich, C.G. (2003). Oxidized lipid depresses canine growth, immune function and bone formation. Journal of Nutritional Biochemistry 14: 24-31.

Zicker, S.C., Jewell, D.E., Yamka, R.M. & Milgram, N.W. (2012). Evaluation of cognitive learning, memory, psychomotor, immunologic, and retinal functions in healthy puppies fed foods fortified with docosahexaenoic acid–rich fish oil from 8 to 52 weeks of age. J. Am. Vet. Med. Assoc. 241:583–594

Nutrolin® Puppy & Mom – kosttillskott för valpens utveckling

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.