Grönläppad mussla är inte det bästa alternativet för ledproblem

Hunden Devin

Grönläppad mussla har blivit ett alltmer populärt kosttillskott till hundar och hästar som lider av artros eller andra ledproblem. I verkligheten är inte grönläppad mussla ett alldeles enkelt alternativ: halterna av de verksamman ämnena är nämligen låga. Dessutom ställer produktionsmängden till problem.

World Small Animal Veterinary Association (WSAVA) publicerade år 2014 en rekommendation för vård av smärta hos husdjur (Matthews m.fl.). I denna publikation konstaterades det att fiskoljans omega-3-fettsyror, glukosamin och kondroitin samt grönläppad mussla har en antiinflammatorisk inverkan och att dessa därmed kan användas för att lindra artrossmärta.

Nutrolin® HIP & JOINToch Nutrolin® HORSE Joint Duo innehåller rikligt med fiskoljans omega-3-fettsyror, glukosamin och kondroitin (HORSE Joint Duo innehåller hyaluron istället för kondroitin). Det sägs att även grönläppad mussla innehåller dessa näringsämnen. I verkligheten är åndå halterna av dessa ämnen mycket låga i grönläppad mussla.

Nutrolin® HORSE Joint Duo i stallet

Hur mycket omega-3-fettsyror innehåller grönläppad mussla?

1 000 mg frystorkat pulver av grönläppad mussla innehåller:

  • Omega-3 EPA + DHA: 9–28 mg
  • Omega-3 ETA: 0,3 mg

Undersökningarna där halterna fastställts: Hielm-Björkman m.fl. (2007) och Murphy m.fl. (2003).

För en hund som väger 20 kg varierar den rekommenderade dagliga doseringen av grönläppad mussla mellan 300 och 500 mg. Detta betyder att hunden på 20 kg får i sig maximalt 15 mg omega-3-fettsyror (ETA, EPA, DPA och DHA) ur frystorkat pulver av grönläppad mussla.

Jämför: Då hunden väger 20 kg är den dagliga Nutrolin® HIP & JOINT-dosen 5 ml fiskolja och 2 tabletter. Fiskoljan innehåller 1 400 mg omega-3-fettsyror (ETA, EPA, DPA och DHA), dvs. nästan 100 gånger mer än motsvarande dos grönläppad mussla.

Omega-3 ETA i grönläppad mussla?

I samband med grönläppad mussla nämns ofta omega-3 ETA fettsyran som sägs ha en speciellt stark antiinflammatorisk inverkan. Den dagliga dosen av grönläppad mussla för hunden på 20 kg innehåller endast 0,15 mg ETA.

Jämför: Motsvarande halt i Nutrolin® HIP & JOINT är 30 mg ETA, dvs. 200 gånger mer.

Vilken betydelse har glykosaminoglykaner (GAG)?

De övriga näringsämnena för ledernas hälsa i grönläppad mussla klassas som glykosaminoglykaner (GAG). Frystorkad grönläppad mussla innehåller 2 % GAG-kombinationer (läs mer). En del av GAG-kombinationerna är kondroitinsulfat som främjar ledernas hälsa.

Den dagliga dosen frystorkad grönläppad mussla till hunden på 20 kg innehåller som mest 4 mg kondroitinsulfat.

Jämför: I Nutrolin® HIP & JOINT-dosen för hunden på 20 kg ingår det förutom 5 ml fiskolja även 2 tabletter med näringsämnen för lederna. Tabletterna innehåller sammanlagt 440 mg kondroitinsulfat, dvs. över 100 gånger mer än motsvarande dos grönläppad mussla.

Hur ser produktionsmängden av grönläppad mussla ut?

Undersökningar har påvisat att hundar med artos främjas av grönläppad mussla, men de verksamma ämnenas kvalitet och mängd är okänd. Användning av grönläppad mussla som vård för hundar med artros har ändå vuxit betydligt de senaste åren vilket i sin tur orsakar problem med tanke på produktionsmängden. Det  är endast möjligt att producera en begränsad mängd grönläppade musslor i Nya Zeeland där musslorna lever.

Enligt den senaste informationen produceras det 200 ton frystorkat pulver på grönläppad mussla per år. Det uppskattas ändå att förekomsten av grönläppad mussla i produkter (i kosttillskott till människor och djur samt i mat till husdjur) är flera gånger högre än detta. Därmed är det tydligt att en del av det grönläppade musselpulvret som finns på marknaden är något annat än det frystorkade pulvret av grönläppad mussla som enligt forskning ger goda resultat.

Nutrolin® HORSE Sport ger Hertta bättre återhämtning efter prestation

Läs rekommendation för vård av smärta hos husdjur som World Small Animal Veterinary Association (WSAVA) publicerade år 2014 (Matthews m.fl.):

Mathews ym. (2014). Guidelines for recognition, assessment and treatment of pain: WSAVA Global Pain Council members and co-authors of this document. J. Small Anim. Pract.; 55(6):E10-68.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.