Hjälp din valp under uppväxten med ett litet kosttillskott

Hjälp din valp under uppväxten med ett litet kosttillskott

Hundvalparna är små under en så kort tid. Vuxenåldern lurar bakom knuten, men vi kan göra så mycket innan de blir stora. En balanserad kost stödjer valpens utveckling genom att påverka utvecklingen av valpens inlärningsförmåga och sinnen. Kosten kan även ha betydelse för att hunden ska få en frisk hud i vuxenlivet.

Behöver valpen tillskott i sin mat?

Omega-3 DHA är den viktigaste fettsyran för cellerna i hjärnan, ögats näthinna och luktsinnet. Hundens kropp kan producera DHA men inte tillräckligt mycket för att täcka hela behovet. I början av livet då valpens hjärna och sinnen utvecklas är behovet av DHA speciellt stort. Därför mår valpen bra av att få ett tryggt kosttillskott som innehåller rikligt med omega-3 DHA.

Du kan stödja din valps hälsa med tillskott av fiskoljans omega-3 DHA

En tillräcklig nivå av omega-3 DHA i tikens kost under dräktigheten och i valpens kost efter avvänjningen garanterar utvecklingen av valpens inlärningsförmåga (Kelley 2000, Zicker m.fl. 2012). Med hjälp av undersökningar på djur har det även kunnat konstateras att då kosten inte innehåller tillräckligt med DHA försämras den inlärnings- och diskriminationsförmåga som baserar sig på luktsinnet (Greiner m.fl. 2001).

Intag av omega-3-fettsyror under fostertid och digivning kan dessutom minska risken för atopiska sjukdomar i vuxenlivet. Detta kom fram i en undersökning där forskarna följde med i vilken grad barn till atopiska mödrar insjuknar i atopiska sjukdomar (Miles & Calder 2015). Nutrolin® PUPPY & MOM innehåller mer DHA än vanlig fiskolja.

Valpen behöver ett tryggt omega-3 DHA tillskott

Som omega-3 DHA tillskott till valpen och den dräktiga tiken är det möjligt att använda fet fisk (lax och strömming) eller fiskoljepreparat. En del valpfoder som finns på marknaden innehåller dessutom tillsatt fiskolja. Fiskens och fiskoljans fettsyror oxideras (härsknar) lätt. Eftersom oxiderad fiskolja innehåller skadliga ämnen för valpens utveckling är det viktigt att vara noga med kvaliteten på DHA-tillskottet. Turek m.fl. (2003) upptäckte i en undersökning att då två månader gamla hundvalpar fick oxiderad olja försämrades bland annat immunsvaret och skelettets utveckling.

Det går att påverka oxidationen av fiskoljan genom val av råvaror, tillverkningsmetod och genom tillskott av antioxidanter. Bakom Nutrolin®-produktutvecklingen står Mikko Griinari som är doktor i husdjursnäring. Han har i samarbete med forskarna på Danmarks Tekniske Universitet utvecklat Nutrolin®-näringsoljornas oxidationsförsvar (Griinari m.fl. 2016). Tack vare utvecklingsarbetet håller Nutrolin®-oljorna mot oxidation bättre än vanliga lax- och fiskoljor eller koncentrerad fiskolja. I tabellen nedan kan du se hur olika typer av fiskolja påverkas av oxidation. Av Nutrolin®-produkterna hade vi Nutrolin® SENIOR med i undersökningen, men alla våra fiskoljebaserade produkter har samma skydd som SENIOR.

Är du en uppfödare med kennel? Ska din hund få valpar?

Nutrolin® PUPPY & MOM ges inte bara till valparna utan även till tiken som ska få valpar. Ge Puppy till tiken från slutet av dräktigheten till digivningens slut, eller ifall tiken har haft valpar tidigare rekommenderar vi att tiken får Puppy i god tid innan parning. Upprepade valpningar resulterar nämligen i en låg DHA-nivå i kroppens vävnader och det räcker förhållandevis länge innan vävnadernas DHA-lager fyllts.

Om DHA-nivån i avelstikens kropp är låg kan detta påverka tikens chanser att bli dräktig och valpkullens storlek. I en undersökning som innefattade över 17 000 parningar kunde det fastslås att då tikens kost innehåller rikligt med omega-3 fettsyror höjs DHA-nivån i vävnaderna, förbättras chansen att bli dräktig, minskas antalet dödfödda valpar och dessutom hålls storleken på valpkullen uppe även vid upprepade dräktigheter (Kelley 2000). Därför rekommenderar vi att avelstiken får Nutrolin® PUPPY & MOM redan några veckor innan parningen ifall tiken har haft valpar tidigare.

Kom med i Nutrolin® uppfödarklubben!
KÄLLOR:

Greiner, R.S., Moriguchi, T., Sotnick, B.M., Hutton, A. & Salem, N. (2001). Olfactory discrimination deficits in n-3 fatty acid-deficient rats. Physiol. Behav. 72(3):379-85.

Griinari, M., Raagaard Thomsen, B. & Jacobsen, C. (2016). Improving oxidative stability of liquid fish oil supplements for pets. International Symposium on Lipid Oxidation and Antioxidants. 5-7 June 2016, Porto, Portugal.

Kelley R.L. (2000). Canine Reproduction: What should we expect? Recent Advances in Canine and Feline Nutrition, Volume II: Orange Frazer Press; 225-242.

Miles, E.A. & P.C. Calder (2015). Maternal diet and its influence on the development of allergic disease. Clin. Expp. Allergy 45(1):63-74.

Turek, J.J., Watkins, B.A., Schoenlein, I.A., Allen, K.G.D., Hayek, M.G., ja Aldrich, C.G. (2003). Oxidized lipid depresses canine growth, immune function and bone formation. Journal of Nutritional Biochemistry 14: 24-31.

Zicker, S.C., Jewell, D.E., Yamka, R.M. & Milgram, N.W. (2012). Evaluation of cognitive learning, memory, psychomotor, immunologic, and retinal functions in healthy puppies fed foods fortified with docosahexaenoic acid–rich fish oil from 8 to 52 weeks of age. J. Am. Vet. Med. Assoc. 241:583–594

Avelstiken och hennes valpar: fiskoljans omega-3 DHA ger bättre valpresultat

2 tankar om “Hjälp din valp under uppväxten med ett litet kosttillskott

  1. Annika Ingemarsdotter Skoogenäs says:

    Hej, har under åren använt flera av era produkter och är alltid nöjd.
    Jag undrar om och i så fall hur länge man ska ge valparna / valpen puppy&mom??

    • Nutrolin® says:

      Tack för responsen! Nutrolin® PUPPY & MOM ges till valparna från att de börjar få fast föda och ända tills de är ca 12 månader gamla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.