Hunden Yax lider av atopisk dermatit som orsakar klåda

Hunden Yax lider av atopisk dermatit som orsakar klåda speciellt under pollensäsongen

Vi har följt med Jack Russell terriern Yax i över ett år nu. Yax lider av atopisk dermatit, men för drygt ett år sedan hittade Yax matte Hanna Andersson Nutrolin® SKIN & COAT-näringsoljan. Tillsammans med Yax allergimedicin hjälpte Skin & Coat den lilla terrierkillen att må bättre. SKIN & COAT gjorde huden starkare, vilket lindrade klådan som den atopisk dermatiten orsakade.

Läs vad Hanna skrev om Yax för ett år sedan

Denna sommar har ändå varit en tuffare tid för Yax. Här berättar matte Hanna med egna ord om Yax liv “Det är ungefär två år sedan Yax fick sin diagnos. Resan genom dessa två år har inte varit lätt. Det jobbigaste är nog att dagarna varierar. Han kan må bra en hel vecka, för att sedan må riktigt dåligt veckan därpå. Det är så mycket som är oklart. Förra året började allt se ljust ut.

Han mådde väldigt bra under en längre period, i samband med att han började få Nutrolin® SKIN & COAT. Vi hade en FANTASTISK tävlingssäsong och höll på att komma tillbaka. Men årets pollensäsong har gett oss en riktig utmaning, vilket vi inte riktigt hade räknat med. Yax har flera olika allergener som hans kropp inte gillar. Främst kvalster och pollen. Det är när han utsätts för dessa två samtidigt som de blir jobbigt. Man ser att han mår dåligt när han kliar sig konstant och gnager sig på bland annat ljumskar, ben och tassar. Ibland så pass illa att de blir sår. Men även stress kan trigga gång en ”kliattack”. Tänk er själva att ha konstant klåda.”

Hunden Yax lider av atopisk dermatit som orsakar klåda speciellt under pollensäsongen

Hurdan vård behöver hunden som lider av klåda orsakad av atopisk dermatit?

“En atopihund blir sällan bra utan hjälper och mediciner, och allergin lättar inte med tiden heller. Medicinen Yax fick som fungerade för oss förra året, gjorde nu inte samma verkan längre. Vi hann starta ett par tävlingar innan han blev för dålig, och där tog de stopp för våra drömmar och tävlingsplaner. Vi har fått tänka om istället, och har påbörjat ett sista försök till att ha kvar min fina hund.” berättar Hanna.

Det är precis som Hanna skriver. En hund som lider av atopisk dermatit kräver ofta en mångsidig vård. Nutrolin® SKIN & COAT-näringsoljan är ett utmärkt val som en del av denna vård eftersom oljeblandningen gör huden, pälsen, klorna och trampdynorna starkare. Detta är även något Hanna lagt märke till för hon berättar att Yax päls, klor och trampdynor hållit sig fina även om den atopisk dermatiten nu på nytt orsakat problem med huden.

Hunden Yax lider av atopisk dermatit som orsakar klåda speciellt under pollensäsongen

Medicinering och dröm om att tävla

Hanna berättar vidare att “Yax har precis kommit igång med immucept. Det är en individanpassad medicin som är speciellt gjord för honom och hans problem. Under en längre period tillsätts allergener han reagerar på, för att på så sätt få kroppen att vänja sig vid de, utan reaktion. Detta immucept är vårt sista hopp kan man säga. Det finns inte så mycket mer att göra om detta inte fungerar, vilket såklart gör mig väldigt orolig.

Yax är världens goaste hund. Han är alltid glad, och då menar jag ALLTID. Även under de perioder han mått dåligt, så har han aldrig slutat ha en positiv inställning till livet. Medans vi väntar på hur Yax kropp kommer reagera nästa pollensäsong, så försöker vi leva, tänka och träna som om allt kommer bli bra. Det är ingen idé att ge upp innan vi vet hur det kommer sluta. Istället har vi siktet inställt på att ta upp vår resa mot våra drömmar.

Största drömmen är att ta oss till elitklass i bruksspår. Spår är bland de bästa Yax vet, det är något han verkligen älskar att träna. Men å andra sidan så gillar han ju allt, även lydnaden. Vi hann hitta denna roliga sport under förra året och är helt sålda båda två. Dessutom med en klassvinst och uppflytt till lägreklass. I år hann vi bli godkända i lägre klass.

Det är lite speciellt att tävla bruks med en ”fejkad brukshund”, som jag brukar kalla honom. En terrier bland brukshundar! Det är all rolig träning och drömmen, som håller oss fokuserad på framtiden, som vi hoppas få ha ihop!” avslutar Hanna.

Vi håller tummarna för att Yax ska svara bra på sin nya medicinering. Som stöd till medicineringen får Yax så klart fortfarande Nutrolin® SKIN & COA.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.