Vilka fettsyror till hunden som lider av hudproblem?

Vilka fettsyror till hunden som lider av hudproblem så som klåda eller eksem?

Störningar i hundens hud beror ofta på att huden är för torr. Hudproblem som uppstår på grund av för torr hud kan exempelvis vara klåda, eksem, mjäll och glanslös päls. För att hundens hud ska må bra behöver hunden essentiella fettsyror. Essentiella fettsyror är fettsyror som hunden inte själv kan tillverka utan som hunden måste få ur sin kost.

Essentiella fettsyror ger hjälp mot hudproblem

Hunden som har hudproblem drar stor nytta av en näringsolja rik på utvalda, essentiella fettsyror. Det är speciellt omega-6 linolsyra som stärker hudens naturliga skyddslager, dvs. hudens barriärfunktion. Linolsyrans effekt kan dessutom stödjas med alfa-linolensyra (omega-6 GLA) och stearidonsyra (omega-3 SDA). Dessa fettsyror finns i vegetabiliska oljor.

Om hunden inte får tillräckligt mycket av de essentiella fettsyrorna i sin kost blir huden torr och mjällig, pälsfällningen ökar och risken för bakterie- och jästsvampsinfektioner blir större.

Fiskolja hjälper inte då hunden har hudproblem

Fiskoljor så som laxolja förbättrar inte hudens fuktighetsbalans eller naturliga skyddslager, dvs. hudens barriärfunktion. Fiskolja innehåller nämligen väldigt lite linolsyra som behövs för hudens välmående. Fiskoljans fettsyror tar dessutom ut en del av effekten av de vegetabiliska oljornas fettsyror. Nutrolin® SKIN & COAT innehåller inte fiskolja utan endast vegetabiliska oljor och därför ger SKIN & COAT så bra effekt på hundens hudproblem.

Fiskoljans fettsyror har i sin tur andra viktiga uppgifter. Till exempel valpens utveckling och seniorhundens hälsa kan stödjas med fiskoljans omega-3 fettsyror. Alla andra Nutrolin®-produkter än SKIN & COAT är därför fiskoljebaserade. Vår riktlinje är: synliga resultat med rätt fettsyror.

Användarerfarenhet: Jax fick hjälp med päls och tassar

Hunden Jax har alltid haft kala fläckar bakom sina öron. Matte Isabella provade därför Nutrolin® SKIN & COAT-näringsoljan till Jax. Som du kan se på bilden ovan så var förändringen stor. 

Isabella skriver: “Tack för er fantastiska SKIN & COAT-olja! Jax har aldrig haft hår bakom öronen vad jag än provat med. Efter ett par månader med SKIN & COAT så ser det såhär fint ut, helt otroligt! Utöver detta så har Jax även fått mycket mer hår på magen, glansigare/mjukare päls samt supermjuka trampdynor. Tidigare hade han väldigt torra tassar med sprickor, men inte idag. Så tack än en gång för en superprodukt!“

16 tankar om “Vilka fettsyror till hunden som lider av hudproblem?

 1. Yvonne carlsson says:

  Kan man äta flera av era produkter samtidigt?
  Min hund har artros går just nu på kortison. Har beställt jount duo men undrar om man även kan ge skin cout ?
  Yvonne

  • Nutrolin® says:

   Det räcker vanligtvis med att välja en Nutrolin®-produkt till hunden. Ibland kan det ändå finns behov av att kombinera Nutrolin Skin & Coat® med någon av de andra Nutrolin®-produkterna. Ifall hunden exempelvis lider av både artros och av hudproblem väljer du både Nutrolin Joint Duo® och Nutrolin Skin & Coat®.

   Då du ger av både Nutrolin Skin & Coat® och av en annan Nutrolin®-produkt ska du ge av den ena på morgonen och av den andra på kvällen. Nutrolin Skin & Coat® innehåller nämligen endast vegetabiliska oljor medan alla våra andra produkter är fiskoljebaserade. För att hundens kropp ska kunna utnyttja de olika fettsyrorna som finns i vegetabiliska oljor och i fiskolja är det viktigt att hunden får av dessa vid olika tidpunkter på dagen.

   Det finns inte behov av att kombinera två av våra fiskoljebaserade produkter. Ifall du exempelvis har en seniorhund med artos väljer du Nutrolin Joint Duo® framom Nutrolin Senior®.

 2. Allan Nilsson says:

  Hej!Vi har en labbe som är allergisk mot alla oljor, har torr hud o torra trampdynor men pälsen är fin o blank, tror ni att vi kan testa något från er som hon tål?

  • Nutrolin® says:

   Alla Nutrolin®-produkter är näringsoljor så ifall din hund inte tål tillskott av olja i maten så kommer våra produkter tyvärr inte att fungera. Nutrolin Skin & Coat® är den av våra produkter som ger hjälp mot problemen du beskriver, med det är som sagt frågan om en näringsolja.

 3. Ulrika says:

  Jag har två rottisar på 5 år snart aktiva torra klor å trampdynor men vill helst fokusera på lederna vilken ska jag välja?

  • Nutrolin® says:

   Det räcker vanligtvis med att välja en Nutrolin®-produkt till hunden. Ibland kan det ändå finns behov av att kombinera Nutrolin® Skin & Coat med någon av de andra Nutrolin-produkterna. Ifall hunden exempelvis lider av både artros/problem med lederna och av problem med torra tassar väljer du både Nutrolin® Joint Duo och Nutrolin® Skin & Coat.

   Ifall du väljer att ge av både Nutrolin® Skin & Coat och av Nutrolin® Joint Duo ska du ge av den ena på morgonen och av den andra på kvällen. Nutrolin® Skin & Coat innehåller nämligen endast vegetabiliska oljor medan alla våra andra produkter är fiskoljebaserade. För att hundens kropp ska kunna utnyttja de olika fettsyrorna som finns i vegetabiliska oljor och i fiskolja är det viktigt att hunden får av dessa vid olika tidpunkter på dagen.

   Du hittar mer info om produkterna på produktsidorna:
   * Nutrolin® Skin & Coat >>
   * Nutrolin® Joint Duo >>

 4. Marianne Bogren says:

  Min hund fick första dosen Skin & coat på kvällen. Gav då full dos. På natten kräktes han några gånger. Provar nu lägre dos och det verkar fungera. Är det en vanlig reaktion när man börjar ge oljan?

  • Nutrolin® says:

   Det är ovanligt att Nutrolin®-produkterna orsakar kräkningar. Har det skett andra förändringar i din hunds mat och/eller omgivning som har kunnat orsaka att hunden kräktes? Ifall kräkningen verkar bero på näringsoljan så rekommenderar vi att du provar med att sakta fasa in hunden mot rekommenderad dos för att magen ska få vänja sig.

 5. Monica Jonason says:

  Kan man använda Nutrolin skin & Coat om man ska banta en hund, funderar på det eftersom det är olja. Kan de gå upp i vikt?

  • Nutrolin® says:

   Ja det går bra. Nutrolin®-produkterna påverkar normalt inte vikten eftersom den dagliga dosen utgör en så liten del av det dagliga intaget av fett.

 6. Krister says:

  Hej, Jag har en schäfer som har allergi mot gräs, gråbo, kvalster mm. Hon har torra tassar och nos. Hon tappar päls mer än vanligt. Hon lider av klåda men som vi idag behandlar med Prednisolon Alternova och schampo Malaseb VET. Jag undrar kan era produkter hjälpa henne. Då tänker jag på Nutrolin® SKIN & COAT.
  Mvh
  Krister

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.