Köpa hund – vad ska jag tänka på?

Shetland sheepdog Nutrolin

År 2016 registrerades det drygt 51 000 nya hundar i Svenska Kennelklubbens register. I Jordbruksverkets centrala hundregister finns det i dagsläge mer än 871 000 registrerade hundar. Det är alltså rätt så vanligt att skaffa hundvalp eller fullvuxen hund. Innan du bestämmer dig för att köpa hund ska du ändå fundera på hurdana möjligheter du har för att ta hand om en hund och vilken typ av hund som passar dig bäst. Det finns flera olika hundrastester på nätet som du kan bekanta dig med ifall du bestämmer dig för att köpa hund.

Det finns många bra sidor på nätet där du kan läsa in dig på aspekter kring att köpa hund. På Svenska Kennelklubbens sida Köpahund.se hittar du förutom information om att köpa hund även information om hundskötsel och -träning.

Tänk tio år framåt då du funderar på att köpa hund

Då du bestämmer dig för att köpa hund ska du tänka ca tio år framåt: vad sysslar du med då, hurdan familj har du och hur passar hunden in i bilden? Ifall du exempelvis vill resa världen runt, göra långa arbetsdagar eller om du vill leva ett storstadsliv måste du beakta detta då du funderar över att köpa hund. Ibland kan det bästa beslutet vara att välja att inte skaffa en egen hund.

En hund lever åtminstone runt tio år och hunden är under hela sitt liv beroende av sin ägare. Visst kan ägaren råka ut för stora förändringar i livet, men grundtanken är att vi binder oss till hunden för en lång tid. Att köpa hund ska alltså inte vara ett impulsbeslut utan ett långvarigt ”köp” som kräver att det egna livet till en del planeras enligt hundens behov. Det finns även husdjur som inte lever lika länge som hundar ifall det känns svårt att binda sig för en så lång tid.

Nutrolin kosttillskott till finsk spets

Hur väljer jag rätt hundras?

Tänk både rationellt och emotionellt då du väljer hundras. Börja med att fundera rationellt. Sträva efter att välja en ras och hund som inte har sådana brister i sin exteriör (byggnad) eller fysiologi som automatiskt gör den ”sjuk”.

Det finns inte en enda hundras som är 100 % frisk – varje ras och individ har sina egna fel och brister. Det finns mer information om hälsa och rasspecifika avelsstrategier för olika hundraser på exempelvis rasklubbarnas hemsidor och på Svenska Kennelklubbens hemsida. Uppfödare och andra aktiva inom rasen kan även berätta om de vanligaste problemen i rasen du funderar över. Varje hund ska kunna röra sig både ras- och arttypiskt. Hunden ska kunna andas utan problem och den ska ha normal hörsel och syn.

Ifall det är troligt att det finns brister i dessa grundkrav lönar det sig inte att köpa en sådan hund även om hundens utseende känns lockande. Det finns hundratals hundraser i Sverige, samt en mängd blandrashundar, så det finns mycket att välja mellan. Det ska alldeles säkert finnas ett lämpligt alternativ för var och en.

Hundens mentalitet ska vara så lämpligt som möjligt med tanke på hundens bruksändamål. Du kan få antydan om rasens lynne genom att bekanta dig med rasen och med valpens föräldrar och släktingar. Många karaktärsdrag är ärftliga så bekanta dig med valpens föräldrar innan du bestämmer dig för att köpa en valp från de föräldrarna. Skygghet och rädsla är karaktärsdrag som det lönar sig att undvika oberoende av hundens blivande bruksändamål.

Ditt förnuft ger dig en lämplig ram för att köpa hund och känslan hjälper dig att välja rätt kompis. Sök information från olika källor innan du köper hund.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.