Pudeln är en mångsidig hundkompis

Pudeln är en mångsidig hundkompis

En storpudel som är trimmad inför utställning är en imponerande syn och man behöver inte vara insatt i rasen för att förstå att en sådan hunds pälsvård är tidskrävande. Det krävs både engagemang och ansträngning, samt kunskap av ägaren, för att hålla en storpudel i utställningskondition.

Vi träffade Nina Nerg-Toivola och hennes vita storpudelhane Zico vid en stor internationell utställning. Nina har mycket erfarenhet av storpudlar: hon har hållit på med rasen i nästan trettio år. Före Zico har Nina haft flera internationella champions så hon har omfattande erfarenheter av rasen, dens pälsvård och hur storpudeln ska trimmas före utställning.

Nina kör dessutom lydnad och agility i de högsta klasserna med sina hundar. Hennes tidigare storpudel Cafu och pensionerade Pele är båda finska lydnadschampion. De tävlade dessutom båda två i klass 3 i agility. Zico går i de tidigare hundarnas fotspår då han tävlar i elitklassen i lydnad och i klass 3 i agility.

Pudeln är en mångsidig hundkompis

Hur ser dagarna före en utställning ut?

Zicos officiella namn är Martina’s Matteo och hans titelrad ser ut så här: C.I.B NORD UCH FI UCH SE UCH NO UCH EE UCH LV UCH LT UCH RU UCH BALT MVA BY UCH RO UCH NORDV-13 V-15. Zico har alltså hunnit springa på många utställningar med enastående framgång. Zico är en utmärkt storpudel-representant med rasenlig exteriör, vackra rörelser och päls av bästa kvalitet.

Då vi träffade Nina berättade hon om hur hon finslipar Zicos päls inför en utställningen: ”Det tar mycket tid att förbereda en storpudels päls inför utställning. Det ingår mycket mer än bara att borsta och klippa. Jag fördelar jobbet nuförtiden nästan alltid på tre dagar eftersom detta gör det lättare både för mig och hunden då det tar flera timmar att fixa pälsen. Nu då vi hade utställning på lördag började jag förberedelserna på onsdag. Jag borstade Zico och kollade att tänderna och öronen var rena. På torsdag var det dags för att bada och föna Zico. På fredag klippte jag med maskin de områden av frisyren som ska vara korta. På utställningsplatsen finslipar jag pälsen – jag tuperar vid behov vissa områden och finputsar med sax ytorna med längre päls.”

Pudeln är en mångsidig hundkompis

Nina listade hur mycket tid det ungefär tar för henne per fas:

  • Borsta, kolla öron och tänder 2 h
  • Tvätt 1 h
  • Föna 3 h
  • Maskinklipp och formklipp 3 h
  • Finputs innan hunden ska in i ringen 1,5 h varav tupering 45 minuter

Det tar alltså runt 10–11 timmar att förbereda en storpudel inför utställning. Imponerande!

Utställningsstjärna och aktiv hobby-hund

En utomstående kunde tro att en utställningshund som Zico inte får leva ett så kallat normalt hundliv, men så är inte fallet. ”Oj om ni skulle se Zico efter en normal promenad under de gyttjiga tiderna” skrattar Nina. Hon berättar att hon är glad över att bo så att hon snabbt kommer ut i skogen och kan ha hundarna lösa. ”Då vi kommer in från en promenad har hundarna ibland så mycket kvistar i pälsen att jag kunde använda kvistarna som fnöske i vår spis. Visst är sanningen den att lydnads- och agility-träningarna påverkar Zicos tass- och benhår då dessa lätt slits då vi tränar på sand. Jag kan ändå inte ens föreställa mig att jag skulle sluta med våra hobbyn på grund av utställningarna. Zico är en väldigt aktiv hund och han gillar att träna så det är klart att vi även håller på med annat än endast utställningar.”

Då vi ser på Zico i utställningsringen förstår vi att han rör på sig mycket i vardagen. Han är välmusklad och har fina rörelser – muskler och rörelser som inte fås av att bara springa runt i utställningsringen.

Efter att Ninas hundar gjort sitt i utställningsringen klipper Nina hundarna kort och efter det är det lättare att ta hand om pälsen. Än är det ändå inte aktuellt att klippa Zico kort eftersom hans utställningskarriär kommer att pågå en tid till.

Pudeln är en mångsidig hundkompis
229.00kr599.00kr
269.00kr699.00kr

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.