Hunden med artros – varifrån omega-3-fettsyror?

Nutrolin® kosttillskott

Veterinärer och djurfysioterapeuter rekommenderar i dagsläge så gott som alltid ett tillskott av omega-3-fettsyror till hunden som lider av artros. Artros är en ledsjukdom som bland annat orsakar inflammationer som i sin tur orsakar smärta hos hunden. Inflammationerna gör dessutom att ledskadorna framskrider allt snabbare. Omega-3-fettsyror dämpar inflammationer och därför är det motiverat att ge av dem som stödvård vid artros.

Linfröolja dämpar inte inflammationer

Vegetabiliska oljor, så som linfrö-, camelina- och rapsolja innehåller omega-3-fettsyror. De vegetabiliska oljornas omega-3-fettsyror dämpar ändå inte inflammationer. De vegetabiliska oljornas vanligaste omega-3-fettsyra är alfa-linolensyra. Denna fettsyra förvandlas i liten skala till omega-3 EPA som uppfattas vara den av omega-3-fettsyrorna som dämpar inflammationer effektivast. Förvandlingen är ändå så knapp att det inte lönar sig att använda exempelvis linfröolja för att möta de omega-3-behov som hunden med artros har.

Nytt liv för hundar med ledproblem

Fiskolja och ledskyddande näringsämnen: effektiva tillsammans

Omega-3 EPA är en fettsyra som det finns rikligt av i fiskolja. Fiskolja innehåller även rikligt av en annan omega-3-fettsyra, nämligen DHA som är nästan lika effektiv på att dämpa inflammationer som EPA. Fiskolja innehåller även små mängder av ETA- och DPA-fettsyror, men vanligtvis jämförs källorna för omega-3 på basis av hur mycket EPA och DHA de innehåller.

Vid vård av hundens artros rekommenderas förutom fiskoljans omega-3-fettsyror även utvalda näringsämnen för lederna – glukosamin och kondroitin. Omega-3-fettsyrornas inflammationsdämpande inverkan effektiviserar nämligen den positiva inverkan som glukosamin och kondroitin har på ledvävnadernas förnyelse.

Laxolja, grönläppad mussla och fiskoljepulver är dåliga källor för omega-3 EPA och DHA

Laxolja är en traditionell källa för omega-3-fettsyrorna, men vi måste ta i beaktande att laxoljans omega-3-halter har minskat drastiskt under de senaste tio åren. Förändringen beror på att det vid laxodling används rapsolja som energikälla istället för fiskolja. För att artroshunden ska få tillräcklig mycket omega-3-fettsyror från laxolja måste laxoljedosen vara över fyra gånger större än då vi ger av annan fiskolja. Du kan se halterna för en normal daglig dosering för en hund på ca 20 kg i nedanstående lista.

  • Fiskolja, 5 ml: 1200 mg EPA + DHA
  • Laxolja, 5 ml: 280 mg EPA + DHA
  • Omega-3 pulver, 3 g: 129 mg EPA + DHA
  • Grönläppad mussla, 1 g: 36 mg EPA + DHA

I listan ovan presenteras även halten av EPA och DHA i det så kallade omega-3 pulvret (”fiskoljepulver”). För att hunden ska få tillräckligt mycket inflammationsdämpande omega-3-fettsyror ur pulvret måste vi ge hunden nästan tio gånger den rekommenderade dosen om dagen.

Det sägs ofta om grönläppad mussla att den innehåller rikligt av inflammationsdämpande omega-3-fettsyror. I verkligheten är grönläppad mussla en dålig källa för omega-3-fettsyror. Den grönläppade musslans fettsyreprofil har fastställts i flera undersökningar1. I ovanstående lista är halten omega-3-fettsyror i grönläppad mussla fyrdubblad i jämförelse med undersökningsresultaten. Detta eftersom det mest ”effektiva” pulvret på grönläppad mussla som finns på marknaden innehåller enligt tillverkaren fyra gånger mer omega-3-fettsyror än vanligt pulver på grönläppad mussla. Listan visar ändå att grönläppad mussla inte ens då den är som bäst är en bra källa för omega-3-fettsyror.

1 Murphy m.fl. (2003); Hielm-Björkman m.fl. (2007); Miller m.fl. (2014)

Författare: Mikko Griinari

Mikko är docent i husdjursnäring, fettsyreforskare och Nutrolin®-näringsoljornas produktutvecklare.

2 tankar om “Hunden med artros – varifrån omega-3-fettsyror?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.