Då valpfebern slår till – brukshund, aktiv hemmahund eller sällskapshund?

Då valpfebern slår till – ska du ha brukshund?

Då jag skriver detta har jag min andra valpkull för detta år i valplådan. Jag föder upp schäfer av brukslinje och har fått in många förfrågningar på valparna. Telefonen ringer titt som tätt och mejllådan fylls av brev. Tankevärlden hos de som frågat efter valpar har väckt många tankar hos mig. Jag ska ta upp mina tankar i detta inlägg.

En brukshund är inte rätt val för alla

Det borde aldrig enbart ligga ett emotionellt beslut bakom att skaffa hund. I bästa fall kräver hunden att vi binder oss till den i många år framåt. Det är därför viktigt att tänka på de egna behoven. Vill jag jobba med min hund, ska hunden vara en hobbyhund, är hunden en aktiv familjemedlem eller finns hunden till för sällskap?

Svaren på frågorna hjälper dig att fundera ut vilka raser du kunde ta i beaktande. Ifall du vill ha en sällskapshund eller en aktiv hemmahund så är det kanske inte bäst att titta på bruks- eller jaktraser. Varför säger jag så? Jo, för att som uppfödare vill jag undvika problem i framtiden. I dag kan man ofta se hur livet med djur har blivit ett främmande koncept för människor. Detta tar sedan ut sig i olika former av problembeteende hos djuret.

Enligt mig är hundens största värde att hunden för med sig glädje i vardagen till sin ägare. Ifall detta inte uppfylls kan livet med hunden bli extremt stressigt och svårt, vilket vi rätt så ofta får läsa om i tidningar och på webben. Oberoende av hurdant hundliv vi lever ska alla hundar skolas så att de åtminstone problemfritt klarar av att leva i vårt samhälle.

Då det är klart vilket ditt ”hundbehov” är kan du börja fundera på lämplig ras. Du hittar exempelvis mycket information hos Svenska Kennelklubben. Där finns även råd för att köpa och äga hund. Det finns dessutom rasklubbar för de olika hundraserna och via dem hittar du uppfödarna.

Då valpfebern slår till – brukshund, aktiv hemmahund eller sällskapshund?
Bild: Jussi Paavola

Bekanta dig med uppfödare

Då du hittat en lämplig ras lönar det sig att bekanta sig med rasen närmare. Fråga exempelvis rasklubben var det finns möjlighet att träffa hundar av den rasen. Utställningar och olika prov, exempelvis bruks- och lydnadsprov erbjuder dig många bra tillfällen att bekanta dig med rasen. Samtidigt kan du även ha möjlighet att prata med uppfödare.

Ifall rasen känns rätt är det dags att leta efter en lämplig valpkull och en sådan uppfödare som du delar synsätt med. Det finns nämligen väldigt många olika personligheter hos oss uppfödare. Då jag i tiderna köpte hund gjorde jag det från en uppfödare som hade samma värdesätt som jag har.

Den erfarenhet som uppfödarna har varierar. En del har sin allra första valpkull medan andra har tiotals år på nacken med sin ras. Båda har sina fördelar.

Den nya uppfödaren håller troligtvist aktivt kontakt med sina valpköpare efter att valpen flyttat till sitt nya hem. Uppfödaren som hållit på länge har i sin tur mycket erfarenhet och kunskap om rasen. Den senare är ofta även aktiva inom rasklubben.

Du hittar information om uppfödarnas valpkullar och hundar på Hunddata. Där finns info om officiella hälsoresultat samt tävlings- och utställningsresultat.

Då valpfebern slår till – brukshund, aktiv hemmahund eller sällskapshund?
Bild: Jussi Planting

Så här lyckas du då du ska skaffa hund

  • Kartlägg dina behov.
  • Skaffa information och leta efter en lämplig ras.
  • Leta efter en uppfödare som har samma tankesätt som du har.
  • Kom ihåg att hundens inköpspris är den minsta kostnaden i att ha hund.
  • Stöd inte valpfabriker!

 

Text: Jussi Planting, föder upp schäfrar i Finland under kennelnamnet Tuntemattoman

Artikelbilden i början: Nina Erkkilä

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.