Den aktiva hunden Timi diagnostiserades med artros

Den aktiva hunden Timi diagnostiserades med artros

Timi är en belgisk vallhund född 2009 och han älskar aktiviteter och att röra på sig. Visst kan han gå snällt i koppel, men hans grej är att få springa lös. Mer än att springa lös älskar Timi agility, att simma och olika dragsporter (bl.a. kickbike och kickspark). Denna hund har två växlar: full fart och ännu lite snabbare.

Timis rörelseglädje försvann ändå helt plötsligt en dag och han började halta. Timi var då nästan 10 år gammal och hans ägare Sari blev så klart orolig och bokade tid för ett veterinärbesök.

Från sporthund till artroshund

Timi har fått Nutrolin® SPORT-näringsoljan ända sedan produkten kom på marknaden. Timi hade tydlig nytta av produkten eftersom han är en hund som jobbar mycket. Tack vare SPORT hölls musklerna mjuka och näringsoljan var troligtvis orsaken till varför Timi sällan led av muskelspänningar under sina mest aktiva år.

I början av 2018 började Timi plötsligt halta på sitt ena framben. Det hade inte hänt något som kunde förklara hältan. Timis ägare tog därför Timi till veterinären där Timi röntgades. Röntgenbilderna visade en tydlig orsak till hältan – Timi hade artros i båda boglederna. Förändringarna i lederna var inte än stora men såpass tydliga att allt hoppande måste få ett slut. Veterinärens råd var ändå att fortsätta med rask motion eftersom en bra muskelmassa stödjer lederna.

Livet efter artros-diagnosen

Då Timi diagnostiserades med artros fick han direkt gå över från Nutrolin® SPORT till produkten Nutrolin® HIP & JOINT. Till en början fick Timi dessutom antiinflammatorisk medicinering, men den kunde lämnas bort efter mindre än två veckor då hältan försvann. HIP & JOINT kommer i sin tur att vara en del av Timis kost livet ut. Förutom positiva effekter på ledernas hälsa är tillskottet av HIP & JOINT en smaskig stund på dagen för hundar som Timi som älskar fisk. Oljan i HIP & JOINT är nämligen fiskoljebaserad och tabletterna innehåller krill.

Timis ägare Sari berättar att tack vare Nutrolin® HIP & JOINT rör sig Timi rent och det finns inga tecken på hälta längre. Timi lever fortfarande ett mycket aktivt liv och de flesta som träffar hunden tror att det är frågan om en unghund även om Timi redan är tio år gammal.

Nutrolin® HIP & JOINT – produkt baserad på forskning

Då hunden diagnostiseras med artros rekommenderar veterinären vanligtvis fiskoljans omega-3-fettsyror och näringsämnen för lederna. De mest undersökta ledtillskotten är glukosamin och kondroitinsulfat. Bakgrunden till rekommendationen finns i WSAVA:s (World Small Animal Veterinary Association) rekommendation från år 2014 som baserar sig på undersökningar.

Nutrolin® HIP & JOINT testades i två år innan den kom ut på marknaden år 2013. Det gjordes dessutom en pilotundersökning på Veterinärmedicinska fakulteten vid Helsingfors universitet. Forskarna testade effekten av HIP & JOINT på hundar med kronisk smärta orsakad av artros i höftlederna. Mätningarna som gjordes under en tre månader lång uppföljningsperiod visade att hundarnas artrossmärta minskade avsevärt (Hielm-Björkman & Seppälä, 2013).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.