Har din hund problem med öronen?

Har din hund problem med öronen så som återkommande inflammationer?

Alla hundar kan drabbas av problem med öronen, men hundar som har tunga, hängande öron och hundar med mycket päls runt öronen är speciellt utsatta. Svamp och bakterier trivs nämligen där som det är varmt och fuktigt. Även hundar som lider av allergier och andra hudproblem har en ökad risk att drabbas av öroninflammationer.

Vanliga symptom då hunden har problem med öronen är att hunden skakar på huvudet och kliar sig i öronen. Symptomen är ändå inte alltid så tydliga och därför är det viktigt att kolla hundens öron regelbundet. Gör det alltså till en vana att både titta och lukta i hundens öron för att försäkra dig om att öronen är rena och att öronen inte luktar illa.

Rengör hundens öron endast vid behov

Friska öron är rena och luktar inte illa. Observera att friska öron inte behöver rengöras. Öron som verkar lite smutsiga, men som inte luktar illa eller stör hunden kan försiktigt torkas rent med exempelvis en bomullspad (obs! inte med bomullspinnar/tops eftersom dessa kan skada hörselgångarna). Vid behov kan man även använda receptfria rengöringsmedel för hundens öron (finns att köpa på apotek).

Ifall hundens öron är irriterade och röda, luktar illa eller ifall hunden har ont så ska du vända dig till hundens veterinär för att få hjälp.

Bättre öronhälsa genom att förstärka hudens barriärfunktion

Problem med öronen hänger ofta ihop med andra problem, så som allergier och svagheter i huden. Svagheter i huden beror normalt på att hudens naturliga skyddslager, dvs. hudens barriärfunktion är i obalans. Förutom återkommande problem med öronen kan en dåligt fungerande barriärfunktion bland annat orsaka klåda och dålig pälskvalitet.

Hudens naturliga skyddslager kan förstärkas med utvalda fettsyror. Det är de essentiella fettsyrorna som har positiv effekt på hudens barriärfunktion. Speciellt omega-6 linolsyra från vegetabiliska oljor är en viktig fettsyra i detta sammanhang.

Nutrolin® SKIN & COAT-näringsoljan innehåller rikligt med linolsyra och dessutom andra essentiella fettsyror som stödjer linolsyrans effekt. Näringsoljan innehåller dessutom naturlig E-vitmain, men ingen fiskolja. SKIN & COAT-oljans sammansättning är patenterad i flera europeiska länder och i USA.

Nutrolin® SKIN & COAT ges smidigt tillsammans med hundens mat och ger effekt från insidan. Näringsoljan ger inte endast bättre öronhälsa utan den gör även huden, pälsen, klorna och trampdynorna välmående.

9 tankar om “Har din hund problem med öronen?

 1. macline_2000 says:

  Har nu köpt en flaska och hoppas att detta ska hjälpa min hund som har öroninflammation samt gästsvamp får just nu medicin mot inflammationen Han har även mycket torr päls så när man kammar han så ser man mjäll i pälsen

 2. G Olovsson says:

  Min hund äd 13 år. Problem med öronen och klåda på tassarna. Ska vi ge henne Skin and coat eller seniorvarianten?

  • Nutrolin® says:

   Från att hunden är ca 8 år rekommenderar vi Nutrolin® SENIOR. SENIOR-näringsoljan stödjer den äldre hundens leder, hjärna och hjärta.

   SENIOR-näringsoljan kan ge blank päls, men för övrigt påverkar den inte huden, pälsen, trampdynorna eller klorna. Huden behöver nämligen speciellt omega-6 linolsyra som finns i vegetabiliska oljor, som Nutrolin® SKIN & COAT innehåller. SENIOR är i sin tur fiskoljebaserad eftersom den är rik på de inflammationsdämpande omega-3-fettsyrorna EPA och DHA.

   Ifall du känner att det finns behov för extra stöd för huden och pälsen så är det möjligt att kombinera SENIOR och SKIN & COAT. Ge då av den ena på morgonen och av den andra på kvällen för att hunden ska få full effekt av båda oljorna. Du kan även fundera på att ge några kurer om året av SKIN & COAT och av SENIOR kontinuerligt.

 3. Johanna says:

  Jag har en fralla som är under allergiutredning. Födoämnesallergi har uteslutits. Jag frågade min veterinär om jag kunde börja ge hunden Nutrolin och hon tyckte att jag skulle ge honom den dubbla rekommenderade dosen av oljan. Nu håller vi tummarna att allergierna och öronproblemen minskar eller förhoppningsvis försvinner helt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.