Skånsta Ryttare kämpar vidare mot EHV-viruset

Skånsta Ryttare kämpar vidare mot EHV-viruset

Det är ganska märkligt hur man under extraordinära omständigheter, som under flera veckor för oss på Skånsta nu präglats av kaos, oro, stress och konstant trötthet, ändå kan hitta någon sorts fungerande vardag. För det är det vi gjort under dessa veckor med EHV-1 viruset. Var och en utför fokuserat sina uppgifter och det sitter numera i ryggmärgen att fötterna ska doppas i hinkar med desinfektionsmedel, händer desinficeras och kläder tvättas konstant.

Förutom de sedvanliga stallsysslorna som mockning och fodring består de dagliga uppgifterna i att ta tempen på samtliga hästar både morgon och kväll, släppa ut de hästar som är tillräckligt friska i hagar, olika länge för olika hästar, promenera med de hästar som ska promeneras, samt att kontrollera hästarnas rörelsemönster och att kroppsfunktionerna är intakta. Allt noteras noggrant för att inte missa något. 

Hästen Gun återhämtar sig från EHV-1

De första dagarna efter sjukhusvistelsen var Gun mycket trött och gav ett förvirrat intryck. Det var som om hon inte kände igen sig när jag tog ut henne för att lufta sig lite på stallplanen och hon var också fortfarande vinglig och släpade båda bakhovarna. Jag fick förklarat för mig att hennes symptom kan liknas vid hjärntröttheten hos människor som blivit utbrända, dvs. det är svårt och tröttsamt för hjärnan att sortera alla intryck.

Vi har tagit det väldigt lugnt. Promenaderna har i början inskränkt sig till att gå lite i stallgången och så har vi sakta utökat övningarna med lite sjukgymnastik – som att lyfta och sätta ner hovarna. Gun och hennes vite krigare, Albin, är fortfarande väldigt sammansvetsade efter sina gemensamma upplevelser och de håller ungefär samma takt i sitt tillfrisknande. De blir båda piggare och starkare för varje dag och nu får de gå ut i en liten sjukhage i ett par timmar varje dag, naturligtvis i hagar bredvid varandra för de blir väldigt upprörda om vi skulle försöka skilja dem åt.

Många av hästarna på stallet är drabbade av viruset

Sedan det förra blogginlägget har vi till vår stora sorg förlorat ytterligare en älskad ridskolehäst i sjukdomen och i dagsläget har vi två hästar inne för vård på hästsjukhuset i Uppsala. Stallets nestor, Torden, stod emot länge men blev även han sjuk och fick spendera en dryg vecka på sjukhus. Tack och lov klarade han pärsen och är nu hemma igen för sin konvalescens och blir väl ompysslad. Totalt är det drygt två tredjedelar av hästarna som insjuknat och nu befinner sig i något stadium av sjukdomen. 

Trots allt så känns det lite bättre just nu; det är över en vecka sedan vi hade en nyinsjuknad häst och de hästar som varit sjuka men haft lindrigare symptom är pigga och går ute i hage. Så nu vågar vi hoppas på att de hästar som inte fått sjukdomen ska få förbli friska. Självklart fortsätter vi hålla hårt på isoleringen, desinfektionen och uppdelningen av stallet mm. – men det känns ändå som att vi kanske börjar närma oss slutet på just vårt krig mot EHV-viruset. Förhoppningsvis kan även de prover som tagits på bl.a. Gun under den här perioden hjälpa veterinärkår och forskare framåt i kampen mot den här fruktansvärda sjukdomen – EHV1 med neurologiska symptom.


Många hälsningar från Katja och Gun på Skånsta Ryttare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.