Hundens pälsvård – behöver hunden trimmas, klippas och badas?

Hundens pälsvård – behöver hunden trimmas, klippas och badas?

Behovet av pälsvård beror på hurdan päls hunden har. En korthårig hund klarar sig med mindre pälsvård än en långhårig hund, och strävhåriga hundar ligger ofta mittemellan. Till pälsvården hör även att klippa hundens klor och detta är något som måste göras på alla hundar oberoende av hurdan päls hunden har.

Rätt typ av pälsvård hjälper både hundens hud och päls att hållas välmående. Vid behov går det att få hjälp med hundens pälsvård exemplevis hos en hundfrisör, av hundens uppfödare och via rasklubben.

Kort-, lång- eller strävhårig hund – behovet av pälsvård

Korthåriga eller släthåriga hundar är ofta mycket lättskötta. Det räcker ofta med att tvätta hunden några gånger om året och borsta av päls vid pälsfällning.

En strävhårig hund ska trimmas, dvs. ryckas eller plockas som det även kallas. Hunden kan trimmas då pälsen är “mogen” och då lossnar hårstråna med roten. En strävhårig hund ska inte klippas för då förlorar pälsen sin väderbeständiga funktion. Ifall hunden även har underull ska hunden gärna kammas eller skrapas med en underullskam eller -skrapa. 

Långhåriga hundar ska borstas regelbundet för att pälsen inte ska tova sig. Hunden fäller dessutom mindre då pälsen borstas med jämna mellanrum. Långhåriga hundar kräver även att de badas regelbundet, ofta 2-4 gånger i månaden. En medellånghårig hund klarar sig normalt med färre bad än de riktigt långhåriga hundarna.

Raser som inte fäller ska klippas regelbundet, exempelvis pudel och bichon frisé. Även hundar med andra typer av pälsar kan behöva klippas åtminstone ställvis.

Hundens pälsvård – behöver hunden trimmas, klippas och badas?

En välmående hud och päls gör pälsvården lättare

Det är inte ett normalt tillstånd då hunden är mjällig eller då pälsen ser livlös ut. Inte ska heller hundens hud vara irriterad och röd, eller trampdynorna och klorna torra och spruckna. Då vi ser till att hundens hud, päls, klor och trampdynor är välmående blir även pälsvården enklare.

Hundfrisören Miia Rastas rekommenderar förutom pälsvårdsprodukter för utvärtes bruk även en näringsolja för invärtes bruk till alla hundar. Med hjälp av en näringsolja som innehåller rätt fettsyror blir nämligen hundens hud, päls, klor och trampdynor välmående på djupet. Näringsoljan som Miia sett bäst effekt av är Nutrolin® SKIN & COAT. SKIN & COAT är en 100 % naturlig produkt som smidigt ges tillsammans med hundens mat.

Miia berättar om sina erfarenheter: “Som hundfrisör och trimmare ser jag dagligen hundar med risig och livlös päls. Från en del hundar ramlar det av stora mjällflagor eller så är trampdynorna torra och spruckna. Då jag rekommenderar Nutrolin® SKIN & COAT-näringsoljan till hundarna gör det mig alltid lika glad då jag träffar hundarna på nytt med tydliga förbättringar i hud och päls. Jag har sett så otroligt bra resultat av SKIN & COAT att jag med glädje kan rekommendera produkten till hundar med vilken typ av päls som helst, från pudlar till riesenschnauzer.”

Passar Nutrolin® SKIN & COAT alla hundar?

Nutrolin® SKIN & COAT-näringsoljan är rätt val till alla fullvuxna hemma- och utställningshundar. Välj även SKIN & COAT oberoende av hundens ålder ifall hunden har hud- eller pälsprobelm. Näringsoljan passar såväl till strävhåriga som lång- och korthåriga hundar. SKIN & COAT stödjer pälsens rasenliga egenskaper och gör därmed exempelvis inte en sträv päls mjuk eller en fin päls fet.

Hur fungerar Nutrolin® SKIN & COAT?

Nutrolin® SKIN & COAT-näringsoljan ger välmående hud, vacker päls samt slitstarka trampdynor och klor. SKIN & COAT är världens enda patenterade fettsyretillskott för hudens och pälsens välmående, med patent i både EU och USA.

Essentiella fettsyror, speciellt omega-6 linolsyra, behövs för att upprätthålla hudens naturliga skyddslager, dvs. hudens barriärfunktion. Om ett djur inte får tillräckligt mycket linolsyra blir huden torr och mjällig, hårfällningen ökar och risken för bakterie- och jästsvampsinfektioner blir större. SKIN & COAT innehåller rikligt med essentiella fettsyror som ger näring till huden och förbättrar hudens naturliga skyddslager. Näringsoljan innehåller även naturlig E-vitamin.

En tanke om “Hundens pälsvård – behöver hunden trimmas, klippas och badas?

  1. Maj says:

    Min hund Bamse 14 år i september älskar den. Ville inte ha den i maten, men äter den med sked slickar av allt på skeden. Pälsen är jättefin men trampdynorna är lite spruckna fortfarande. Han har ätit den i några månader och hoppas de blir bättre. Tack.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.