Hästarna på Skånsta Ryttare återhämtar sig från EHV-viruset

Hästarna på Skånsta Ryttare återhämtar sig från EHV-viruset

I takt med att dagarna blivit ljusare och termometern visat behagligare temperaturer så har även optimismen stigit hos både två- och fyrbenta invånare på Skånsta. Sedan det förra blogginlägget har nedräkningen på vår 28 dagar långa karensperiod inletts och de friskaste hästarna har så smått börjat sättas igång i arbete. Gun, Torden och Albin har fått lämna sjukhagarna där de inlett sin dagliga utevistelse med gradvis ökning av antalet timmar och nu går de i större hagar. 

Veterinärbesiktning och rehabilitering

För ett par veckor sedan hade vi veterinärbesiktning av de hästar som fick neurologiska symptom av EHV1-viruset, däribland Gun. Hon blev riktigt upplivad av att visas upp inför publik och passade på att göra några glada bocksprång då hon skulle longeras. Men balansen är fortfarande inte helt på topp, så det var inte bara hennes hårt prövade matte som drog efter andan. Dock höll hon sig på benen så vi fick klartecken att börja med rehabiliteringsarbete. 

Tid bokades med sjukgymnasten som tillsammans med en student spenderade några timmar med att göra olika neurologiska tester på hästarna för att sedan utforma ett individuellt rehabiliteringsprogram till dem. För Guns del kommer programmet inledas med max två minuters longering i trav per dag, vilket enligt testerna är vad hon initialt klarar. Det viktigaste är att inte gå för fort fram med träningen så att hästarna drabbas av fatigue – dvs. utmattning, för då är man tillbaka på ruta ett igen. 

Eftersom Gun blivit lite för pigg av att gå och skrota i en liten hage flyttade vi henne till en större hage tillsammans med delar av sin gamla stoflock. Det får räcka som aktivitet ett tag, då det ju innebär en stor förändring att dels gå ute fler timmar i hage, dels hålla reda på allt som händer i flocken. Det blir mycket att sortera för en häst som varit så sjuk som Gun, men det gick inte att ta miste på hennes glädje när hon återförenades med sin flock. 

Ljusglimtar i vardagen oavsett bakslag

För övrigt fortsätter alltjämt Gun, Torden och Albin att hålla sina magar och leder i trim och mumsar varje dag på sin varma gröt med Nutrolin® HORSE Sport, och nu har de även fått sällskap av fler hästar i stallet som börjat med oljan. Gun och hennes vite krigare Albin är fortfarande viktiga för varandra, ända sedan deras gemensamma sjukhusvistelse. De går i olika hagar på dagarna och får inte längre akut separationsångest så fort den ena går ut ur boxen, men dröjer Gun för länge i spolspiltan börjar Albin ropa efter henne. 

I skrivande stund har vi fått beskedet att proven som togs på hästarna inför avslutningen av vår karenstid visade att en av hästarna fortfarande bär på viruset, så vi kan inte öppna anläggningen som planerat. Det är givetvis ett bakslag, men mitt i besvikelsen får vi ändå fokusera på att alla hästarna idag mår bra och att vi har kämpat oss igenom den värsta fasen av EHV1-viruset. I nästa blogginlägg berättar jag mera om vad som händer hos oss på Skånsta och tills dess jobbar vi vidare med igångsättningen och rehabiliteringen av hästarna.


Bästa hälsningar från Katja och Gun på Skånsta Ryttare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.