Grundträning med hundarna i coronatider

Grundträning med hundarna i koronatider

I dessa tider när i princip all klubbverksamhet är inställd är det lätt att tappa fokus. Allt du sett fram emot inför årets säsong blir plötsligt avblåst. Kanske har du tränat hela vintern, eller så har du fokuserat på annat och sett fram emot att få starta upp säsongen med ny kraft och energi. Vad kan man göra i dessa tider då? Talar jag för mig själv så tappar jag lätt fokus när jag inte har något att se fram emot. Även om hundträning är jättekul så är det något speciellt när man har en tävling inplanerad. Det är då man får kvitto på allt man tränat inför!

Dragweight, balansträning och kroppskontroll

Med mina hundar blir det en del dragweight – en träningsform där hunden drar kätting i en specialgjord sele. Det är något mina hundar tycker mycket om. Det är så intressant att se hur de förändras när man sätter på selen och jag kan riktigt se hur fokuserade de blir.

Något annat vi tycker om att pyssla med är balansträning och kroppskontroll. Det kan man göra både inomhus och utomhus! Utomhus på promenaden med hjälp av naturen, inomhus med hjälp av balansbollar och cavaletti. Det finns jättemycket man kan göra med balansbollar! De övningar vi kör har vi fått av hundarnas fysioterapeut i samband med att min hund Lyra kastrerades förra året, och de övningarna har vi sedan byggt vidare på.

När vi har barmark så gillar jag också att cykla med hundarna också. Nosework tycker jag är en jättebra och rolig syssla för det kan du träna både inomhus och utomhus utan att du behöver ha någon extra utrustning hemma. Även om det krävs en del förberedelse med dofter som ska ordnas och placeras ut, så är träningen något som inte behöver ta så mycket tid.

Njut av ljuset och träna på!

Något som är positivt i dessa tider tycker jag är att det är en bra årstid just nu. För mig som bor högt uppe i norra Sverige blir dagarna ljusare, ljuset sträcker sig långt in på kvällarna och solen visar sig allt oftare. Det ger mig mycket energi! Det sporrar mig till att träna. Här uppe har vi ljust dygnet runt på somrarna, och det händer att jag får lust att träna hundarna mitt i natten. Då finns det inget som stoppar mig utan då kan jag åka ut till klubben för att träna fastän klockan är läggdags för länge sedan. 

Det finns förstås mycket man ändå kan göra i dessa tider. Du kanske vill fokusera på grundträning? Kanske vill du bara träna det ni gillar och kan? Kanske fokuserar du på att göra era svagheter till styrkor, eller så tränar ni på precis som vanligt? Nu anordnas en del onlinekurser också, och även onlinetävlingar! Det spelar ju egentligen ingen roll vad man gör eller hur man gör det, det viktigaste är att man själv är nöjd med situationen. Och vill man inte träna, så kan man ju bara gå promenader och njuta av sin hunds sällskap. 

Hos mig är det ännu mycket snö kvar och utomhussäsongen har inte riktigt satt igång ännu (dessutom har vi ingen inomhushall på orten, utan närmsta är 25 mil bort). Snart kan vi ändå igen börja träna de sporter vi vanligtvis tävlar utomhus. Då tror jag att all träning blir mer målmedveten igen. Vi kommer ha mer tid på oss att ägna oss åt detaljer när det verkar som om det förmodligen inte blir några tävlingar i år. Kanske till hösten, men i dagsläget vet man ju ingenting. Vi väljer att inspireras av vädret och av andra. Vi kommer försöka träna på precis som vanligt även denna säsong, trots att avsaknaden av tävlingar kan göra att motivationen tryter ibland. Å andra sidan kan väl en paus alltid göra nytta, om vi skulle känna för det?

I dessa tider är det viktigt att komma ihåg – din hund är din bästa och viktigaste träningskompis!

Texten är skriven av Evelina Hermansen, medlem i Powered by Nutrolin® teamet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.