Sötvarning: chihuahuor som små scouter

Sötvarning: chihuahuas som små scouter

”Kati och 13 chihuahuor av brukslinje” är frasen Kati Koskinen använder då hon med glimten i ögat presenterar sig. Om någon någonsin tänkt sig att det inte går att träna en chihuahua så har denne fel. Bland Katis hundar finns det sex hundar som har tävlat eller tävlar i högsta klass i agility. Resterande sju är antingen valpar eller pensionerade hobbyhundar. Agility är flockens huvudhobby, men Kati kör även lydnad och rally-lydnad med hundarna.

Vi bokade in en träff med Kati på familjens semesterstuga. Vi hade på förhand funderat över hur det kommer att vara att träffa 13 pyttesmå hundar som kilar omkring. Vi måste nog vara noga med att se efter var vi stiger, och många gälla skall blir det säkert. Då vi kom fram var det förbryllande tyst och fridfullt. Hade Kati glömt hundarna i stadshemmet?

Kati möter oss på gården. Men var är hundarna? Kati pekar på husfönstret där en hop små ansikten syns. Vi brister ut i skratt och tanken på att få krafsa de minimala hundarna gör att det kliar i fingrarna. Kati går till dörren och kallar på hundarna med deras namn, alltid några i taget. Ut strömmar glatt skuttande hundar som Kati har lätt att kontrollera. Hundarna hälsar ivrigt på oss och skyndar sedan vidare runt på gården. På porten till detta hus skulle det absolut behövas en skylt som det står ”Sörvarning” på.

Sötvarning: chihuahuas som små scouter
Sötvarning: chihuahuas som små scouter
Sötvarning: chihuahuas som små scouter
Sötvarning: chihuahuas som små scouter
Sötvarning: chihuahuas som små scouter

Fick sin första hund som 11-åring

Kati tjatade om en egen hund under hela sin barndom och som 11-åring fick hon sin vilja igenom. Hennes föräldrar gav efter, men hunden skulle vara liten och korthårig. Från den dagen började Katis liv tillsammans med chihuahuor, i tillägg till de hon har idag har hon haft 10 till som gått hädan. I dagsläge består Katis flock av 13 sporthundar i miniatyr som vi fått äran att fotografera (och krafsa). Om vi är riktigt noga så har en av hundarna kommit till Kati som omplacering i senior-åldern, men även den har fått flyga fram på agilitybanan och är på så sätt enligt sig själv en fullblodig sporthund.

Alla hundar beter sig exemplariskt och vi hör fortfarande enbart enstaka skall. Valparna leker morrandes med varandra vilket ändå bevisar att det är frågan om riktiga hundar. Seniorhunden Myy är redan 15,5 år gammal men deltar ivrigt i allt ståhej. Hennes hörsel är borta men annars är hon en pigg tant.

Den första finska agility- och hoppchampionen bland chihuahuor är Katis hund Jesse. Den 5-åriga stjärnan kammade även hem silver i klassen extra small i de finska mästerskapen i agility år 2018. Extra small är för hundar med en mankhöjd under 28 cm.

Sötvarning: chihuahuas som små scouter
Sötvarning: chihuahuas som små scouter
Sötvarning: chihuahuas som små scouter
Sötvarning: chihuahuas som små scouter
Sötvarning: chihuahuas som små scouter
Sötvarning: chihuahuas som små scouter
Sötvarning: chihuahuas som små scouter

Chihuahuor som små scouter

Min kollega Jenni ligger på mage och fotograferar hundarna på gården. Jag har gott om tid på mig att följa med hundarnas ståhej. Bland hundarna finns fyra fem månader gamla valpar och även de är små lydnadsmirakel. Speciellt intressant är det att följa med hur Kati med lugna rörelser styr upp hundarna, nästan viskandes, inför ett gruppfoto eller in i en Nutrolin®-låda (aldrig tidigare har vi bett våra djurmodeller göra komiska tricks så som att sitta i en låda, men Kati tycker att det är ett trick bland många). Hunden Risto verkar nöjd med mängden och kvaliteten på godiset han får i samband med låd-tricket.

Jag följer med fotograferingens gång och tänker att hundarnas matte är som en dirigent eller en koreograf som 13 ögonpar koncentrerat följer. ”Är det snart min tur att lysa och förtjäna godis?” säger de ivriga minerna och de viftande svansarna.

Sötvarning: chihuahuas som små scouter
Sötvarning: chihuahuas som små scouter
Sötvarning: chihuahuas som små scouter

Uppfödning och hobbyn med hundens hälsa i fokus

Kati föder upp chihuahuor under kennelnamnet Chinellyn. Hennes valpar går till aktiva hem. Kati beslöt sig för att behålla den senaste kullen på fyra valpar och dessa ska bli tävlingshundar då de vuxit upp. Juniorerna Veikko, Maija, Siru och Tilda är nu fem månader gamla. Deras föräldrar Siiri och Jesse är agilityhundar som tävlar i klass 3 så dessa valpar har alla förutsättningar för att nå långt.

Katis val i sin uppfödning – och i alla hundsporter hon sysslar med – styrs av hälsomålsättningar. Hon vill avla hundar med världens friskaste exteriör, hundar som kan njuta av hobbyn som är lämpligt tuffa för dem. Lynnet är en annan viktig aspekt för det ska vara möjligt att leva en smidig vardag tillsammans med hundarna.

En välbalanserad kost, muskelvård, viktkontroll och god fysisk hälsa är byggstenar i de små hundarnas liv. Idag har vi fått bevisa att en lika viktig byggsten är en nära och trygg relationen till den egna människan.

Text: Anna-Liisa Lundell
Bilder Jenni Liukkonen

© Nutrolin®

Sötvarning: chihuahuas som små scouter

Nutrolin® SENIOR

Myy (15,5), Muru (9), Aarre (9), Sandy (13), Risto (9), Tarmo (10) och Myrtti (10) får Nutrolin® SENIOR-olja. Den tar hand om de äldre hundarnas muskuloskeletala system (rörelseapparaten) samt hjärtat, njurarna och hjärnan.

Shoppa
Sötvarning: chihuahuas som små scouter

Nutrolin® HIP & JOINT

Nu vill Kati prova ledtillskottet Nutrolin® HIP & JOINT till Myy. Produkten är en otroligt effektiv hjälp för lederna. Myy får därmed kanske byta från SENIOR till extra stöd för lederna med HIP & JOINT.

Shoppa
Sötvarning: chihuahuas som små scouter

Nutrolin® SPORT

Jesse (5) och Siiri (2,5) är flockens aktiva tävlingshundar. Sportparets produkt är alla sporthundars favorit, Nutrolin® SPORT. Den hjälper hundarna orka genom återkommande träningar och tävlingar. Näringsoljans unika sammansättning skyddar kroppen mot de mikroskador som uppstår vid fysisk prestation.

Shoppa
Sötvarning: chihuahuas som små scouter

Nutrolin® PUPPY & MOM

Valparna Veikko, Maija, Siru och Tilda har fått Nutrolin® PUPPY & MOM redan då de legat i mamma Siiris mage. Näringsoljan försäkrar en optimal utveckling av valparnas hjärna och sinnen. Och smarta och läraktiga är dessa fyra valpar!

Mamma Siiri fick PUPPY & MOM-olja ända till digivningens slut för att valparna skulle få det viktiga tillskottet av DHA genom mjölken. Efter avvänjning gav Kati av näringsoljan direkt i valparnas matskålar. Valparna fortsätter med denna olja tills de är minst 8 månader gamla.

Shoppa
Sötvarning: chihuahuas som små scouter

Nutrolin® SKIN & COAT

Nu och då får Katis vuxna hundar Nutrolin® SKIN & COAT-olja i kurer. Speciellt efter valpning är den en superolja som hjälper tiken få tillbaka en välmående päls.

Shoppa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.