Behandla sporthunden mer som en häst

Jag tävlar på elitnivå i bruksgrenarna sök och skydd med min holländarhane Brindle Baltos. Både dessa sporter är fysiskt krävande och en stor del av träningen kan innebära onödigt slitage, om du inte tänker på hur du gör. För att minska skaderisken ser jag tre viktiga områden:

  • Förebyggande åtgärder: ett bra fysprogram och anpassad kost.
  • Genomtänkt träning: ha en plan för hur du tränar.
  • Uppvärmning och nedvarvning: inom hästsporten är detta naturlig.
En sporthund som ska prestera på toppnivå behöver ett anpassad fysprogram.

Förbyggande åtgärder

En sporthund som ska prestera på toppnivå behöver ett anpassad fysprogram. Det tar du fram i samarbete med en person utbildad på området. Konditionsträning behövs givetvis, men det är avsevärt viktigare med muskeluppbyggande träning för att minska skaderisken. 

Baltos får röra sig fritt i skogen, ofta offroad, några timmar varje dag. Det bygger en stark och uthållig kropp. Utöver det skrittas han långsamt i terräng där han behöver lyfta ordentligt på tassarna några gånger i veckan. Skritt i t.ex. blåbärsris är något av de bästa du kan göra för din hund, det medför att många muskler aktiveras under kontrollerande former.

Då söket kräver uthålligheten i att springa fort i utmanande terräng lägger vi in ett par pass intervallträning varje vecka. Jag lägger ut ett antal leksaker tillsammans med Baltos och går sedan en sträcka där han får skritta med mig. Sen skickar jag honom att hämta leksakerna, en i taget. Övningen kan försvåras genom antalet leksaker jag lägger ut, hur lång sträcka jag går, hur tuff terräng jag väljer och hur många upprepningar jag gör.

Utöver detta skrittas han med klövjeväska några gånger i veckan och vi ägnar oss åt dragträning, simning och cykling när lusten faller på. De mindre musklerna tränar jag genom olika balans- och koordinationsövningar framtagna just för honom tillsammans med en sjukgymnast som är godkänd av jordbruksverket.

En hund som hålls i god form och tränas anpassat utifrån den sporten som utövas kommer att ha betydligt bättre chans att hålla sig skadefri.

Varför Nutrolin® SPORT?

Baltos är en mycket aktiv hund och han kräver ett energitätt foder anpassat för hårt arbetande hundar. Baltos får tillskottet Nutrolin® SPORT året om. Oljan skyddar mot oxidativ stress och inflammationer som uppstår vid hård fysisk ansträngning. Sedan jag började ge Nutrolin® SPORT märker jag att han återhämtar sig betydligt fortare efter hård fysisk aktivitet. Han älskar oljan och slickar i sig varje droppe och som en bonus är både päls och tassar i fint skick! Jag tycker att det känns bra att ge en hårt arbetande hund ett tillskott som förebygger och skyddar muskler, leder och senor.

En sporthund som ska prestera på toppnivå behöver ett anpassad fysprogram.

Genomtänkt träning

När man tränar och tävlar skydd och sök på elitnivå gäller det att tänka till lite hur man lägger upp sin träning. Jag vill inte slita på min hund i onödan så jag gör inte massor av upprepningar av t.ex. inkallning med ställande eller apporteringar. Det sliter på flera av hundens leder att tvärnita eller vända i full fart. Istället lägger jag upp min träning på ett sådant sätt att hunden lär sig vad den ska göra på ett mindre slitsamt sätt, och stämmer med jämna mellanrum av att hela momentet fungerar med långa avstånd och liknande. Det finns en gräns för hur många tvärnitar hundens armbågar och handleder håller för.

Vad gäller söket är jag noga med hur terrängen och underlaget ser ut, både där jag tränar och där jag tävlar. Baltos är vårdslös, så jag måste tänka åt honom. Det här kan betyda att jag kommer ut på en tävling och säger ”tack och hej” om jag anser att rutan är för riskfylld för den hunden jag har. 

Belöningsplaceringen är en annan viktig sak, har du en intensiv och reaktiv hund så måste du presentera leksaken på ett klokt sätt. Min hund skulle kunna kasta sig rakt upp i luften och göra en bakåtvolt för att fånga sin boll, eller flyga in i ett träd i strävan att få sin belöning. Det kan lätt gå illa, och det är onödigt att utsätta sin vän för den typen av risk.  

I skyddet sliter jag inte på långa angrepp, utan jag testar av då och då för att se att det fungerar. Många övningar kan man göra mer kontrollerat genom att ha sele och lina på hunden. 

När man tävlar en sporthund på elitnivå tycker jag att det ska vara en självklarhet att man inte enbart fokuserar på prestationen i utförandet, utan även väger in hållbarheten och hundens hälsa. Genom att vara påläst och klok går det att träna precis lika kvalitativt utan att slita på hundens fysik.

En sporthund som ska prestera på toppnivå behöver ett anpassad fysprogram.

Uppvärmning och nedvarvning

Inom hästvärlden är det är självklarhet att värma upp hästen före träning, och skritta av den efteråt. Är det kallt ute sätter vi på hästen ett täcke när den är i vila. Jag tycker att samma självklarhet ska råda inom hundsporten.

Värm upp hundens muskler ordentligt före träning. Jag börjar alltid med 5-10 minuter i skritt. Skritten bidrar med att mjuka upp musklerna och få igång blodcirkulationen. Inför både sök och skydd värmer jag upp genom att Baltos först skrittas, sen springer han lös en stund och slutligen får han både springa fort och bromsa in. Jag börjar mjukt för att succesivt växla upp. Är det kallt ute lägger jag på några extra minuters uppvärmning. 

Efter hård träning är det viktigt att skritta av hunden i ca 10 minuter. Det gör man för att få en långsam avkylning samt för att hålla igång cirkulationen i muskulaturen medan mjölksyra och andra nedbrytningsprodukter rensas ut. Är det kallt ute och hunden ska ligga still i bilen så ska den ha ett täcke på sig, detta för att inte ha för kalla muskler före träningen, och inte kylas ner för mycket efter träningen.


Vill du veta mer om hur jag tränar mina hundar, fysiskt och för sport, så hittar du mig på Instagram på kontot @gsd_hh_sweden.

– Li Hedenström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.