Att resa till Lofoten med 4 hundar och en husbil

Att resa till Lofoten med 4 hundar och en husbil

Att resa har egentligen aldrig varit ett stort intresse för mig, i alla fall inte utanför Sveriges gränser. Nu har jag dock insett att jag vill iväg mer, se mer och uppleva mer. Då vi har fyra hundar att ta med oss har det ändå känts svårt och krångligt, och jag har hela tiden varit osäker på vad man behöver för att resa utomlands med hund.

Att resa till Norge och Lofoten har alltid varit en stor dröm för mig. Det var dags att sätta krångligt åt sidan och ta tag i vad vi behövde göra för att uppleva drömmen om Lofoten!

Planering är A och O

Nu när resan är gjord har jag snabbt insett att det egentligen bara handlar om planering och den egna inställningen till det. Här kommer mina tankar och tips för drömresan!

Vi började i tid kontrollera hur vi reser med hund i Norge och vilka regler som gäller. För att föra in hund i Norge så krävs:

  • Giltigt pass
  • Avmaskning som utförs av/inför veterinär.

Avmaskningen bör göras bara någon dag innan avresa så boka tid i förväg hos veterinären för att säkra upp. Man kan själv köpa avmaskningsmedel och ta med, alternativt köpa på plats hos veterinären. Tips är att meddela det vid bokning så man vet säkert att de har det i hyllan.

Rabiessprutan behövs alltså inte för inresa till Norge.

Fixa detaljerna med att köra i Norge

När hundarna var klara var det dags att kontrollera husbilen. Klarar den av vägarna? Bör vi byta däck? Och hur betalar vi vägavgifterna osv. Jag som älskar kontroll hade såklart gjort en fin checklista för att ha koll på precis allt. Visst är det underbart att få bocka av saker och se att saker blir klara?

Vi hade sen tidigare en Bizz via ÖresundGO och kopplade på denna för Norge så alla betalvägar och färjor (längst Kystriksveien) drogs direkt på betalkortet vilket var väldigt smidigt. Kan varmt rekommendera detta då det underlättar enormt.

Att resa till Lofoten med 4 hundar och en husbil

Planera rutten

Så var det faktiskt dags att börja planera själva resan! Vi ville hålla en del öppet och fricampa en del. Vi bestämde att det kunde vara skönt att komma intill en camping i alla fall varannan dag för att fylla på vatten, tömma gråvatten och tvätta håret som är lite krångligare i husbilen.

Så in på Google maps, fundera ut hur länge vi orkade köra varje dag och kolla runt efter campingar. Vi använde appen ”Ställplatser” för att hitta både camping och ställplatser på ett enkelt sätt där man är.

Vi kollade även vandringsleder, sevärdheter och annat som vi absolut inte ville missa. Vi ville främst lägga tid på att gå med hundarna och upptäcka saker i naturen, så vi planerade inga stopp vid några större städer utan dem åkte vi rätt snabbt förbi.

Eftersom vi visste att det skulle bli sämre väder och mer vandring så valde vi att öka upp fodret lite någon dag innan, och vara noga med att ge hundarna Nutrolin® SPORT och SKIN & COAT varje dag. Detta för att de skulle få de bästa förutsättningarna. Det kan även vara bra att ta med sockar/skor till hundarna ifall man väljer att vandra lite högre där det är lite stenigare terräng.

Vår resa gick via Lillehammer, Trollstigen, Geiranger, Kystriksveien upp mot Lofoten. Vi planerade verkligen en magisk väg där vi såg att vi kunde stanna en del för hundarnas skull, och gå med dem och även bada om det behövdes. Vägen hem gick genom Sverige och de norrländska skogarna för att sedan ta oss ut på vildmarksvägen. Helt magiskt, förutom knotten!

Packa smart!

När resa och vägen vi skulle åka var planerad var det dags att planera så vi verkligen fick plats med allt i husbilen. Eftersom vi skulle ta med en extra gasoltub, stolar/bord, grill, med mera så var vi ju tvungna att ha en del av allt inne i husbilen. Så vi funderade igenom vad vi kunde ha inne och vad vi ville ha i garagedelen. När vi kommit fram till det så valde vi anpassade plastbackar till det som skulle placeras inne i bilen för att hålla det organiserat och fräscht.

Ett tips är att inte bara åka och köpa massa plastbackar du tänker kan vara bra, utan köp verkligen backar efter vad som ska placeras i bodelen. Vi köpte även en lite mindre plastback att ha framtill i en hylla för våra/hundarnas pass och vaccinationsintyg. Viktiga lådan som jag alltid kallat den ska vara lättillgänglig och bara innehålla det viktigaste!

Så är det faktiskt bara att ge sig iväg! Det var så mycket smidigare än jag trodde. Gällande regler för Tullverket hittar du dem smidigt via deras hemsidan. Men när man reser tillbaka från Norge behöver man ej tulla in hunden om den är ID-märkt och har ett giltigt EU pass. Tänk på att läsa igenom reglerna beroende på vilket land du ska besöka. Och att reglerna efter hand kan förändras, så det är viktigt att alltid vara påläst.

Lycka till med er resa!


Skribent: Kristin Wärnbring

Följ Kristin och hennes gäng på Instagram på kontot @kw.sportdogs.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.