Nutrolin® oleogel – nyheter 2024

En innovation som ändrar spelplanen för kosttillskott

Vi har som första företag i världen lyckats göra en stabil oleogel av fiskolja. På så vis utvecklade vi en aktivt verksam bas, som utvidgar effekten av fiskoljans omega-3-fettsyror ytterligare: i oleogelen kan vi tillsätta näringsämnen som inte löser sig i olja.

Fiskoljans omega-3-fettsyror skyddar kroppen*. Därtill stödjer de funktionerna av andra kända, effektiva näringsämnen. Samverkan är som bäst synergistisk.

Nutrolin® GUT & FLORA
  • Omega-3-fettsyror skyddar TARMVÄGGEN
  • Probiotika och prebiotika stödjer den MIKROBIELLA FLORANS funktioner.

Dagsdosen för en hund på 20 kg innehåller:
• 1000 mg omega-3 EPA + DHA
• En miljard livskraftiga, probiotiska bakterier (E. faecium)
• 50 mg E-vitamin

Förpackningsstorlek 200 g

Sammansättning

Fiskolja1)
Jästhydrolysat2)
Inulin3)
Krill Euphausia superba4)

Innehåller rikligt med:
1)Omega-3-fettsyror

2)Prebiotika MOS, betaglukan och kitin
3)Prebiotika FOS och fruktan
4)Omega-3-fosfolipider

NATURLIGA TILLSATSER

Enterococcus faecium, DSM10663/NCIMB 10415 (4b)5)
E-vitamin (3a700)
Tokoferolextrakt (1b306)
Rosmarinextrakt (2b)

5)Probiotika för balansering av tarmsystemets mikrobiella flora

ANALYTISKA BESTÅNDSDELAR

Fett 75,7 %
Protein 7,1 %
Fiber 8,1 %
Aska 5 %

Nutrolin® HIP & JOINT
  • Omega-3-fettsyror skyddar LEDERNA
  • Glukosamin och kondroitin stödjer ledvävnadernas REGENERATION

Dagsdosen för en hund på 20 kg innehåller:
• 1400 mg omega-3 EPA + DHA
• 600 mg glukosamin HCl och 400 mg kondroitinsulfat
• 50 mg E-vitamin

Förpackningsstorlek 200 g

Sammansättning

Fiskolja1)
Glukosamin HCI
Kondroitinsulfat
Krill Euphausia superba2)

Innehåller rikligt med:
1)Omega-3-fettsyror

2)Omega-3-fosfolipider

NATURLIGA TILLSATSER

E-vitamin (3a700)
Tokoferolextrakt (1b306)
Rosmarinextrakt (2b)

ANALYTISKA BESTÅNDSDELAR

Fett 79 %
Protein 1 %
Fiber 0 %
Aska 5 %

Nutrolin® TEETH & GUMS
  • Ascophyllum nodosum havsalgen förebygger uppkomst av PLACK och TANDSTEN
  • Omega-3-fettsyror skyddar TANDKÖTTSVÄVNADEN

Dagsdosen för en hund på 20 kg innehåller:
• 1000 mg omega-3 EPA + DHA
• 700 mg havsalger (Ascophyllum nodosum)
• 50 mg E-vitamin

Förpackningsstorlek 200 g

Sammansättning

Fiskolja1)
Havsalg (Ascophyllum nodosum)
Krill Euphausia superba2)

Innehåller rikligt med:
1)Omega-3-fettsyror

2)Omega-3-fosfolipider

NATURLIGA TILLSATSER

E-vitamin (3a700)
Tokoferolextrakt (1b306)
Rosmarinextrakt (2b)

ANALYTISKA BESTÅNDSDELAR

Fett 79 %
Protein 2,5 %
Fiber 1 %
Aska 9 %

Dosering av Nutrolin® oleogel-produkterna
Dosering

Ge pastan med maten en gång om dagen.
Kan användas kontinuerligt.

*Fiskoljans omega-3-fettsyror stödjer kroppens naturliga immunförsvar

Omega-3-fettsyrornas effekt i kroppen har undersökts mycket. Låggradig, kronisk inflammation är ett intressant forskningsområde för näringsintervention. I de senaste undersökningarna har speciellt omega-3-fettsyrornas roll för att släcka inflammationer lyfts fram – dvs. inflammationsresolution. De signalsubstanser (eikosanoider) som initierar inflammationer bildas av enzymer ur arakidonsyra, och enzymerna katalyserar även inflammationsupplösande signalsubstanser ur omega-3-fettsyror. Dessa s.k. SPM (specific pro-resolving mediator) molekyler uppstår från omega-3-fettsyror som är bundna till cellmembranen. Mängden omega-3-fettsyror (EPA och DHA) i cellmembranen kan höjas rimligt snabbt, då dosen omega-3-fettsyror är tillräcklig (100-150 mg/kg0,75). Omega-3 alfa-linolensyra från vegetabiliska oljor är ineffektiv i detta avseende.

FÖRDJUPANDE KUNSKAP

Tre nya, innovativa Nutrolin® omega-3-oleogelprodukter för ledernas, tarmsystemets och munnens välmående

Mikko Griinari och Nutrolin-kontorshunden Lily

Mikko Griinari

 PhD, Olini Ab

I Nutrolin®-seriens produkter med ny konsistens utnyttjas den inflammationsdämpande effekt som fiskoljans omega-3-fettsyror har.

Då hundar som lider av artros får tillsatt fiskolja i sin kost lättas symptomen och rörligheten förbättras – enligt rådande uppfattning förklaras detta av den inflammationsdämpande effekt som fiskoljans omega-3-fettsyror har (Söderlund & Heikkilä 2019). Nutrolin® HIP & JOINT är det första, och fortfarande det enda tillskottsfodret ämnat för att upprätthålla ledernas funktioner som innehåller en sådan mängd fiskolja, att produkten kan antas ha en antiinflammatorisk effekt.

Nytt format

Nutrolin® HIP & JOINT kommer ut på marknaden i nytt format i början av 2024. Istället för flytande fiskolja och separata tabletter doseras omega-3-fettsyrorna som en oleogel, till vilken de mest använda lednutrienterna, glukosamin och kondroitin har tillsatts. Omega-3-fettsyrorna dämpar inflammationer i ledvävnaderna, och glukosamin + kondroitin stödjer ledvävnadernas regeneration.

Oleogel är ett aktivt, vattenfritt och stabilt bärämne som innehåller bra fettsyror, och i vilken det går att kombinera olika näringsämnen som är kända för att vara effektiva. Omega-3-fettsyrorna i tarmsystemets hälsoprodukt, Nutrolin® GUT & FLORA, dämpar tarmsystemets inflammationer, och probioterna balanserar tarmsystemets mikrobiom. På motsvarande vis har Nutrolin® TEETH & GUMS två verksamma komponenter: Ascophyllum nodosum havsalgerna minskar uppkomsten av plack och tandsten, och fiskoljan dämpar inflammationsprocessen i tandköttet.

Fiskoljans omega-3-fettsyror och inflammation

Omega-3-fettsyrornas inflammationsdämpande effekt har studerats aktivt sedan 80-talet. Låggradig, kronisk inflammation är ett intressant forskningsområde för näringsintervention.

De första mekanismerna som var föremål för forskning anknöt till förändringar i strukturen av immuncellers cellmembran, samt omega-fettsyrornas och omega-6 arakidonsyrans antagonism. Det konstaterades att omega-3-fettsyror minskade produktionen av inflammatoriska signalsubstanser, eikosanoider, som bildas av arakidonsyra. Därtill noterades det att eikosanoider som bildas av omega-3 EPA var biologiskt mindre aktiva än de som bildas av arakidonsyra (Calder 2010).

Vid millennieskiftet lyfte forskningen fram omega-3-fettsyrornas effekt på transkriptionen av proteiner, t.ex. cytokiner, som förmedlar inflammationer. I dessa studier har det identifierats tre centrala mekanismer genom vilka omega-3-fettsyror kan förhindra att den pro-inflammatoriska transkriptionsfaktorn, Nf-kB, aktiveras (Calder 2012).

Under de senaste åren har studier särskilt belyst omega-3-fettsyrornas roll för att släcka inflammationer – inflammationsresolution (Serhan & Levy 2018). Samma enzymer som bildar inflammatoriska signalsubstanser, eikosanoider, av arakidonsyra, katalyserar även inflammationsupplösande signalsubstanser ur omega-3-fettsyror. Dessa s.k. SPM molekyler (specific pro-resolving mediator) uppstår från omega-3-fettsyror som är bundna till cellmembranen.

Ett fiskoljetillskott i kosten höjer cellmembranens omega-3-fettsyrehalt (EPA och DHA) relativt långsamt. Hos hundar nåddes den maximala nivån av omega-3-fettsyror i de röda blodkropparnas cellmembran på 3 månader (Stoeckel m.fl. 2011). Hos människor nåddes den maximala nivån på 6 månader (Katan m.fl. 1997). I studier där kosttillskott av fiskolja har förbättrat hundens rörlighet, har kostens omega-3-fettsyredos varit 100-150 mg/kg0,75 och observationsperioden 2-6 månader. Detta ger en indikation för en tillräcklig mängd omega-3-fettsyror och längden på tillskottsperioden.

Omega-3-fettsyrornas inflammationsdämpande effekt kommer alltså fram genom höga doser av omega-3-fettsyror. Cellmembranens omega-3-fettsyrehalter kan i praktiken enbart höjas genom att komplettera kosten med omega-3 EPA och DHA fettsyror som fås ur fiskolja, fisk och andra marina organismer. Omega-3 alfa-linolensyra från vegetabiliska oljor omvandlas endast i mindre mängd till EPA, och borde därför inte marknadsföras som ett inflammationsdämpande omega-3 kosttillskott.

KÄLLOR:
Calder, P.C. (2010).  Omega-3 Fatty Acids and Inflammatory Processes. Nutrients, 2. 355-374.

Calder, P.C. (2012). Omega-3 polyunsaturated fatty acids and inflammatory processes: nutrition or pharmacology? Br. J. Clin. Pharmacol. 75:3. 645–662

Katan, M.B., Deslypere, J.P., van Birgelen, A.P.J.M., Penders, M. & Zegwaard, M. (1997). Kinetics of the incorporation of dietary fatty acids into serum cholesteryl esters, erythrocyte membranes, and adipose tissue: an 18-month controlled study. J. of Lipid Res. 38. 2012-2022.

Serhan, C.N. & Levy, B.D. (2018). Resolvins in inflammation: emergence of the pro-resolving superfamily of mediators. J. Clin. Invest. 128:7.

Stoeckel, K., Højvang Nielsen, L., Fuhrman, H. & Bachmann, L. (2011). Fatty acid patterns of dog erythrocyte membranes after feeding of a fish-oil based DHA-rich supplement with a base diet low in n-3 fatty acids versus a diet containing added n-3 fatty acids. Acta Vet. Scand. 53:57.

Söderlund, E. & Heikkilä, H. (2019). Suomen eläinlääkärilehti. 125:7. 407 – 413.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.