Valpens första år hos hundtränare Li Hedenström

Valpen imre i snön

Jag tävlar i skyddssporter på hög nivå och köper hundar anpassade för det. Tidigare har jag tävlat svenskskydd med schäfer och holländsk herdehund, och nu blir det IGP med min schäferhane Kaldogårdens Imre som i skrivande stund är ett år.

Hundarna Lillis och Imre sitter bredvid varandra

Då valpen flyttar in

Mina hundar ska klara av en sport som är utmanade och tuff både fysiskt och mentalt, vilket betyder att det första året är otroligt viktigt vad gäller kost, motion och träning. Imre kom hem till mig som en liten åttaveckors valp våren 2023, och vi fann varandra direkt. Han gick rakt in i hjärtat. Hemma hos mig bor också schäferhanen Lillis på tio år och det är givetvis viktigt att de ska fungera fint tillsammans. När valpen först kommer hem får den undersöka huset i lugn och ro utan att andra hundar är med. Sen lever de med galler mellan sig den första tiden. Jag kan också ha hundarna tillsammans inomhus, men ena hunden kopplad.

Det här är en säkerhetsfråga då även en rättvis tillrättavisning kan hamna fel och orsaka stor skada på en liten valp. Så i början får de vänja sig lugnt och fint. Lite längre fram när jag börjar bygga ihop flocken är det några regler jag är mycket noga med. De får aldrig fara fram i vilda jaktlekar utomhus, de får inte utmana varandra gällande rangordning, och inomhus är det vila som gäller. Vissa kanske tycker jag är tråkig, men alla mina hanhundar har alltid fungerar väldigt väl ihop utan stress och dominans.

Jag är oerhört noga med uppfostran och vardagslydnad, vilket är den absolut viktigaste träningen under valpens första år. Vi ska bygga en stark och värdefull relation där vi avgudar varandra, men jag har också en bestämmanderätt där jag sätter gränser. Mina hundar ska vara fullkomligt trygga med mig och lita på mig till 100 %, det är mitt mål. En uppfostrad hund med en god relation till sin ägare, den har bra förutsättningar att bli en grym tävlingshund inom skyddet.

Ut i skog och mark

Motion är kanske fel ord för en valp, däremot anser jag att det är viktigt att hunden får röra sig i skog och mark redan från tidig ålder. Så snart jag ser att valpen orkar vara i gång en lite längre tid får den börja hänga med i skogen. I början är vi ute och upptäcker närområdet, sedan utökar jag successivt. När Imre var runt fyra-fem månader hängde han gärna med på lite längre turer på ca en timme. Jag går mycket utanför stigar och vägar för att valpen ska lära sig en bra kroppskontroll och varierat tempo.

Kostens betydelse

Vad hunden äter är givetvis otroligt viktigt oavsett, men ännu viktigare när du ska bygga en elithund, en atlet. Jag ändrar sällan på fodret den första tiden, utan valpen får äta det som uppfödare har gett den. Sen är jag noga med att valpen får smaka på olika slags mat vad gäller protein, konsistens och annan föda. Det här är för att det ska vara naturligt, jag vill inte ha en kräsen hund som tycker att ny mat är konstigt. Jag tror också att det bidrar till minskad risk för överkänslighet eller intolerans.

Imre har fått tillskottet Nutrolin® PUPPY & MOM sedan han kom hem till mig. Han fullkomligt älskar oljan och slickar skålen frenetiskt. Det jag kan se på utsidan är att han har mjuka fina tassar och en fullkomligt underbar päls. Den är blank och len som sammet, vilket inte är något du kan förvänta dig av en schäfer alla gånger.  Imre har dessutom varit väldigt pigg, friskt och stark under sitt första år. Vi får ofta beröm för hur välmående han ser ut på alla sätt. Nu börjar det bli dags att växla över honom på Nutrolin® SPORT och det ser jag fram emot.

Hunden Imre med leksak i munnen

Jag hoppas och tror att jag och Imre kommer att få ett underbart liv tillsammans, både i vardagen och på tävlingsplanen. Det känns väldigt roligt att ha Nutrolin® med sig på resan, vi är både stolta och glada över att vara en del av Team Nutrolin®.


– Li Hedenström, Instagram: @li.workingdogs.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.