Omega-3- och omega-6-fettsyror i hundens kost

Omega-3- och omega-6-fettsyror

Det diskuteras fettsyror både i tidningar och på diskussionsforum. Tyvärr är diskussionerna ofta rätt så svartvita. Det är exempelvis vanligt att se omega-3-fettsyrorna som bra och omega-6-fettsyrorna som dåliga. Så enkelt är ändå inte fallet.

Tillspetsat om omega-3- och 6-fettsyrorna

Här på Nutrolin® jobbar en fettsyreforskare, docent Mikko Griinari. Vi bad Mikko berätta mer om omega treorna och sexorna: “Det är typiskt att förenkla och tillspetsa faktan i diskussioner om kost. Det talas exempelvis om bra och dåliga fetter. Då det gäller människans föda är uppfattningen den att bra fetter är lika med mjuka och omättade fetter samt vegetabiliskt fett. Dåliga fetter är i sin tur hårda och mättade fetter samt animaliskt fett. I verkligheten innehåller en hälsosam kost även hårda och mättade fetter – enligt officiella rekommendationer kan dessa uppgå till en tredjedel av hela intaget av fetter.

I diskussioner om hundens kost har i sin tur omega-3-fettyrornas gynnsamma effekter börjat hyllas allt mer och detta på bekostnad av omega-6-fettyrorna, t.ex. så här ’omega-3-fettyrorna dämpar inflammationer medan omega-6-fettsyrorna ökar inflammationer’. Denna parallell är trots allt felaktig eftersom i grunden är den inflammationsmekanism som matas av omega-6-fettyror inte skadlig, utan en viktig del av kroppens försvarsmekanism.

Omega-6 linolsyran har dessutom även andra viktiga uppgifter i kroppen. Omega-6 linolsyra behövs bland annat för att reglera produktionen av vävnadshormoner, eikosanoider (som styr många av kroppens funktioner) samt för att upprätthålla hudens naturliga skyddsmekanismer. Omega-6 linolensyran är en essentiell fettsyra hos djuren och den måste fås ur kosten. Ifall ett djur inte får kost som innehåller linolsyra leder detta till att djuret blir sjukt och slutligen dör. Det går inte att ersätta linolsyra med omega-3-fettsyror.” förklarar Mikko.

Fettsyreforskare och Nutrolin®-seriens utvecklareMikko Griinari

Fettsyreforskare Mikko Griinari tillsammans med familjens katt Puustinen.

Verkligheten om fettsyror är flerdimensionell

”Verkligheten är med andra ord betydligt mer flerdimensionell än de förenklade tolkningarna som ibland kan ses. Visst är det skäl att akta sig för kost som innehåller för mycket omega-6-fettsyror, och i vissa fall är det lönt att lyfta fram omega-3-fettyrornas betydelse i kosten, men utan omega-6-fettsyror kan kroppen inte fungera.” avslutar Mikko.

Det finns tyvärr inte i naturen en enskild vegetabilisk eller animalisk olja som skulle svara på hundens alla fettsyrebehov. Behovet av fettsyror förändras enligt hundens ålder, fysiska aktivitet och hälsotillstånd. Därför består Nutrolin®-serien till hunden av fem olika näringsoljor. Nutrolin®-oljornas effekt baserar sig på en samverkan mellan fettsyror som möter specifika behov och näringsämnen som stödjer dessa fettsyror. Bakom produktutvecklingen står stark, vetenskaplig kunskap som stöds av produkternas höga kvalitet. Slutresultatet är rena, naturliga och stabila produkter. Stabilitet är ett svårt, men viktigt koncept. Det har att göra med hur man ska handskas med oljor som lätt oxideras så att oljornas goda egenskaper bibehålls och ingen oxidering sker.

499.00kr999.00kr
269.00kr699.00kr
269.00kr699.00kr
199.00kr699.00kr
229.00kr599.00kr
NYHET
NYHET
NYHET
609.00kr1,218.00kr

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.