Hunden med bukspottkörtelsvikt mår bra av essentiella fettsyror

Hunden Telma sover

Bukspottkörtelinflammation kan utlösas av bland annat mediciner, andra sjukdomar och av ett alltför stort intag av fett. Ett normalt intag av fett utlöser inte bukspottkörtelinflammation, men ifall hunden på en gång kommer åt att äta en stor mängd fett, så som några smörpaket eller en hel liter Nutrolin®-olja kan detta orsaka att en dold bukspottkörtelsvikt (pankreasinsufficiens) aktiveras och förvandlas till en inflammation.

Hur mycket fett innehåller hundens normala kost?

Nutrolin®-oljorna är 100 % fett, men oljorna är inte kostens ända källa för fett. Torrfoder innehåller normalt minst 15 % fett och färskfoder innehåller ofta till och med 50 % fett (räknat ur torrsubstansen). Detta betyder att ur dessa källor blir en medelstor hunds fettintag: Nutrolin®-olja (8 ml/dag) 7 g fett, torrfoder (300 g/dag) 40 g fett och färskfoder (400–1000 g/dag) 80–200 g fett. Då Nutrolin®-oljan ges som komplettering får hunden alltså endast en liten del av kostens fett ur oljan.

I praktiken tål hundens kropp fet kost bra. De rekommenderade Nutrolin®-doserna orsakar aldrig bukspottkörtelinflammation. Vissa av Nutrolin®-oljorna kan i själva verket rekommenderas till hundar som har haft bukspottkörtelinflammation.

Bordercollie

Då hunden har problem med bukspottkörteln

Om du har en hund som återhämtar sig från bukspottkörtelinflammation eller en hund som lider av en kronisk inflammation och som följd av detta av bukspottkörtelsvikt (en del av bukspottkörteln har förstörts) ska kostens fetthalt sänkas från ovannämnda halter. Ett fettrikt färskfoder lämpar sig inte till hunden som lider av bukspottkörtelsvikt och ifall hunden får torrfoder ska den få av ett fettsnålt och lättsmält alternativ.

Eftersom hunden som lider av bukspottkörtelsvikt endast får lite fett ur sin kost och då nedbrytningen av fett dessutom är nedsatt lider hunden ofta av brist på essentiella fettsyror. Detta visar sig som torr hud och dålig pälskvalitet, och huden utsätts även för hudinfektioner. Till hunden med bukspottkörtelsvikt är det därför bra att ge av Nutrolin® SKIN & COAT eftersom näringsoljan innehåller rikligt med essentiella fettsyror. Om bukspottkörtelns funktion är betydligt nedsatt och om hundens mage inte tål mer än små mängder fett kan det vara bra att all fett som ges till hunden kommer ur SKIN & COAT.

En tanke om “Hunden med bukspottkörtelsvikt mår bra av essentiella fettsyror

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.