Olika fettsyror och oljor möter olika behov i hundens kost

Olika fettsyror och oljor så som fiskolja möter olika behov i hundens kost

Det är skillnad på fettsyror och fettsyror, och vanlig lax- eller annan fiskolja är inte svaret på hundens alla fettsyrebehov. För att exempelvis förstärka hudens naturliga skydd behöver hunden speciellt omega-6-seriens fettsyror från vegetabilisk olja. Den inflammation som uppstår i leder med artros dämpas i sin tur med hjälp av vissa av fiskoljans omega-3-fettsyror. Ifall alla nyttiga fettsyror skulle blandas ihop i en och samma olja så skulle effekten inte vara lika bra som hos skräddarsydda produkter för specifika behov. De olika fettsyrorna tävlar nämligen mot varandra i kroppens ämnesomsättning.

Omega-6-seriens fettsyror är viktiga för hundens hud, päls, klor och trampdynor

Essentiella fettsyror, speciellt omega-6 linolsyra, upprätthåller hudens naturliga skyddslager, dvs. hudens barriärfunktion. Om ett djur inte får tillräckligt mycket linolsyra blir huden torr och mjällig, pälsfällningen ökar och risken för bakterie- och jästsvampsinfektioner blir större.

En barriärfunktion som fungerar dåligt kan stärkas med en näringsolja som innehåller förutom omega-6 linolsyra (LA) även alfa-linolensyra (omega-3 ALA), gamma-linolensyra (omega-6 GLA) och stearidonsyra (omega-3 SDA) samt naturliga tokoferoler (alfa-tokoferol, dvs. E-vitamin och beta-, gamma- och delta-tokoferoler). Nutrolin® SKIN & COAT är en patenterad näringsolja som innehåller alla dessa näringsämnen som hundens hud, päls, klor och trampdynor behöver.

Nutrolin® SKIN & COAT innehåller inte fiskolja eftersom fiskoljans fettsyror tar ut en del av effekten av de vegetabiliska oljornas fettsyror.

Linolsyra och alfa-linolensyra är essentiella fettsyror – djur kan inte producera dessa fettsyror men växter kan. Djur måste därför få de essentiella fettsyrorna ur kosten.

Vilka uppgifter har fiskoljans omega-3-fettsyror i hundens kost?

DHA och EPA är två viktiga omega-3-fettsyror som finns speciellt i fiskolja. Brist på DHA i valpens kost försämrar hjärnans, nervsystemets och ögonens utveckling. Brist på DHA under uppväxten kan även försvaga utvecklingen av djurens viktiga luktsinne. EPA-fettsyrans viktigaste uppgift är i sin tur att dämpa och släcka inflammationer hos speciellt senior-, artros- och sporthunden.

I Nutrolin®-serien ingår det fyra fiskoljebaserade produkter till hundar. Varför fyra och inte en? Eftersom fiskoljans olika omega-3-fettsyror har olika uppgifter i kroppen har vi tagit fram skräddarsydda produkter där både fettsyre- och antioxidantsammansättningarna är optimerade för att möta hundens specifika behov. En valps behov skiljer sig nämligen åt från exempelvis seniorhundens behov.

Kvaliteten på fiskoljan

Kvaliteten på fiskoljan som hunden får av har stor betydelse. Fiskoljans fettsyror oxideras, dvs. härsknar nämligen lätt. Hos valpar kan oxiderad olja orsaka tillväxtstörningar i skelettet. Oxiderad olja är inte heller bra för den vuxna hunden eftersom oxiderad olja även försvagar immunförsvaret vilket är speciellt farligt för sjuka och äldre hundar samt för arbetande hundar.

Fiskoljan i de Nutrolin®-produkter som innehåller fiskolja är av läkemedelskvalitet och oljan är skyddad mot oxidering. Fiskoljan består av olja från olika fiskarter för att uppnå en optimal omega-3-halt som är densamma i alla produktionssatser. Omega-3-halten hos en enskild fiskart varierar nämligen beroende på årstid och levnadsförhållanden.

Nutrolin®-produkterna innehåller inte laxolja utan fiskarna som vår fiskolja görs på är djuphavsfiskar som fångats i den sydamerikanska kustens rena vatten. Fiskarna är fångade i områden där fiske regleras för att främja hållbart fiske.

De fyra fiskoljebaserade Nutrolin®-produkterna till hunden

Nutrolin® PUPPY & MOM är rik på omega-3 DHA och naturlig E-vitamin för att stödja utvecklingen av valpens hjärna, ögon och luktsinne. Hundvalpen får en stor del av den mängd DHA som den behöver under fostertidens sista tredjedel (då valpen fortfarande är i livmodern) och under digivningstiden ur modersmjölken. Därför är det viktigt att avelstikens kost kompletteras med olja som innehåller DHA. Efter avvänjning ges PUPPY & MOM till valpen upp till 12 månaders ålder.

Nutrolin® SENIOR innehåller rikligt av speciellt omega-3 EPA, naturlig E-vitamin och ubikinon (Q10) för att stärka kroppens försvarsmekanismer. En kronisk s.k. låggradig inflammation ökar då djur åldras. Ett inflammationstillstånd i ämnesomstättningen och tillhörande oxidativ stress leder till att åldringsprocessen framskrider allt snabbare. Med hjälp av omega-3-fettsyror och antioxidanter går det att mildra de förändringar som sker då kroppen åldras.

Nutrolin® SPORT innehåller fiskoljans alla viktiga fettsyror: ETA, EPA, DPA och DHA, samt E-vitamin i dess naturliga form (d-alfa-tokoferol), betakaroten och ubikinon. Då hundens kropp återhämtar sig från hård ansträngning, så som från jakt eller sport, belastas kroppen av en låggradig inflammation och av oxidativ stress. Dessa visar sig i form av muskelvärk och trötthet. SPORT stödjer kroppens återhämtning genom att släcka inflammationer och dämpa oxidativ stress.

Fiskoljan i Nutrolin® HIP & JOINT innehåller i minimum 280 mg/ml inflammationsdämpande omega-3-fettsyror: ETA, EPA, DPA och DHA. Artros är en sjukdom där lederna förslits. Denna förslitning snabbas upp av inflammationer. HIP & JOINTs omega-3-fettsyror, tillsammans med produktens tabletter med glukosamin, kondroitin, MSM, C-vitamin och krill dämpar den inflammation som uppstår i leder med artros. Därför har HIP & JOINT visat sig vara effektiv som stödvård till den medicinska vården av artros.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.