Ridskolehästen Gun fick hjälp mot sin hälta

Ridskolehästen Gun provar Nutrolin Horse Joint Duo

Hästen Cunigunda, eller Gun som hon kallas till vardags hade gjort sitt i avelsboxen då hon var elva år gammal. Hon har fått tre fina föl som alla är kvar hos sin uppfödare för utbildning och förhoppningsvis framgångsrika karriärer som hopphästar. Gun själv ska få en ny uppgift i livet som ridskolehäst på ridskolan Skånsta Ryttare.

Katja Lager Berglund som tar hand om Gun berättar att ”Gun har kontinuerligt vidareutbildats sedan hon kom till oss och även deltagit på en del lektioner. Vi är framförallt två elever på ridskolan som har den trevliga uppgiften att lägga extra tid på Gun med uteritter, ridning för instruktör och förstås pyssel. Gun är en mycket snäll och ambitiös häst som alltid vill göra sitt bästa och hon blir extra glad när hon ser bommar och hinder.”

Då hästen Gun började halta och var styv behövdes ett kosttillskott för lederna

I början av året blev Gun behandlad av veterinären eftersom Gun började visa tecken på hälta. Veterinären ordinerade vila i ca två veckor. Eftersom Katjas två dobermannhundar blivit symptomfria sedan de började få sina respektive Nutrolin®-oljor konstaterade Katja att ”jag är övertygad om att även Gun skulle må bra av att få Nutrolin® HORSE Joint Duo eller Nutrolin® HORSE Sport.” För att ta hand om Guns leder beslöt Katja att Gun skulle få börja med att prova Joint Duo.

Hästen Gun var till en början misstänksam mot sitt nya kosttillskott för ledernas hälsa

Gun var inte först riktigt övertygad om att hon behöver Nutrolin® HORSE Joint Duo. Katja skrev till oss dagen efter Gun fått sin första dos Joint Duo blandat i sitt foder: ”Igår gav vi Gun den första dosen av Joint Duo – och hon tycker det smakar jätteilla. Vi hade blandat den i hennes betfor tillsammans med lite morötter och äpplen och hon blev så förnärmad så hon vände baken mot oss i protest. När vi sedan blandade i mash i röran så åt hon av det till slut.”

Katja fortsätter ”Idag struntade vi i betfor och annat och gav oljan och pulvret med endast mash, och då gick det lite bättre. Hon tog någon tugga, gick iväg, och återkom för att ta en tugga till, men övertygad är hon inte. Har ni något tips på hur man kan göra för att hästen ska få i sig oljan och pulvret?” frågade Katja sedan oss.

En del hästar är mer kräsna än andra och många hästar kan dessutom vara försiktiga då det gäller nya smaker. Vårt råd till Katja och Gun var att Katja skulle dra ner på dosen så att Gun i lugn och ro skulle få vänja sig vid smaken. Det visade sig att det främst var oljan som Gun ogillade så Katja fick sakta låta Gun vänja sig vid den innan dosen lyftes upp till normal nivå. Katja konstaterade att ”Hon är en mycket försiktig och känslig dam, vår ädla Cunigunda”.

Hästen Guns leder slutade knaka och styvheten gav med sig

Efter att Gun ätit sitt första paket Nutrolin® HORSE Joint Duo fick vi en rapport från Katja. ”Från att ha varit mycket misstänksam mot oljan i början har det vänt till att hon med god aptit äter upp varje droppe som serveras. Vi har under de senaste veckorna ökat på Guns träning från promenader till uteritter varierat med dressyr i ridhuset och hon har också börjat delta i lektioner så smått. De två senaste veckorna har hon även fått ett par arbetspass med bommar och till hennes stora glädje har hon även fått skutta över låga hinder.”

”De första ridpassen efter vilan kändes Gun lite stel och var inte helt samarbetsvillig, men vartefter dagarna och veckorna gått så har hon gått bättre och bättre och knakandet i lederna när man lyfter benen för att kratsa hovarna, har upphört. Vi har en känsla av att Guns snabba förbättring har att göra med Nutrolin® HORSE Joint Duo”

Innan Gun fick sitt andra paket Joint Duo blev det ett kort uppehåll, men Katja berättar att ”Det var inga som helst problem för Gun att börja äta Joint Duon igen efter det korta uppehållet. Nu tycker hon att det smakar toppen och formligen kastar sig över hinken med mashen, oljan och pulvret. Gun är pigg och glad och tycker det är roligt att jobba och hennes forna stelhet ger med sig mer och mer. Nu fungerar höger galopp riktigt bra medan vi kämpar på med vänstergaloppen som även den blir bättre och bättre.”

Ridskolehästen Gun provar Nutrolin Horse Joint Duo

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.