Min hund är dräktig – behöver en dräktig tik kosttillskott?

En av den dräktiga tikens viktigaste uppgifter är att förse sina valpar med de näringsämnen som valparna behöver i sin utveckling. En balanserad kost via avelstiken stödjer valpens utveckling: påverkar bland annat utvecklingen av valpens inlärningsförmåga och sinnen. Kosten kan även ha betydelse för att hunden ska få en frisk hud i vuxenlivet.

Omega-3 DHA är ett viktigt näringsämne för den dräktiga tiken och hennes valpar

Omega-3 DHA är en fettsyra som har viktiga uppgifter både i den dräktiga hundens kropp och i valparnas kropp. DHA påverkar bland annat tikens chanser att bli dräktig och valpkullens storlek, samt stödjer exempelvis utvecklingen av valparnas inlärningsförmåga och luktsinne.

Hundens kropp kan producera DHA men inte tillräckligt mycket för att täcka hela behovet. I början av livet då valpens hjärna och sinnen utvecklas är behovet av DHA speciellt stort. Därför mår valpen bra av att få ett tryggt kosttillskott som innehåller rikligt med omega-3 DHA. Fisk och speciellt fiskolja är det födoämne som innehåller mest DHA. Innan valparna övergår till fast föda får de DHA via sin mamma.

Hur påverkar ett tillskott av omega-3 DHA tiken som ska få valpar?

Om DHA-nivån i avelstikens kropp är låg kan detta påverka tikens chanser att bli dräktig och även valpkullens storlek. I en undersökning som innefattade över 17 000 parningar kunde det fastslås att då tikens kost innehåller rikligt med omega-3 fettsyror höjs DHA-nivån i vävnaderna, förbättras chansen att bli dräktig, minskas antalet dödfödda valpar och dessutom hålls storleken på valpkullen uppe även vid upprepade dräktigheter (Kelley 2000).

Nutrolin® PUPPY & MOM är en näringsolja som är rik på omega-3 DHA ur fiskolja och lämpar sig därför utmärkt som DHA tillskott till tiken som ska få valpar. PUPPY & MOM innehåller förutom omega-3 DHA dessutom tillsatt, naturlig E-vitamin. Produkten är 100 % naturlig.

Nutrolin® PUPPY & MOM ges till avelstiken från slutet av dräktigheten till digivningens slut. Ifall tiken har haft valpar tidigare rekommenderar vi att tiken får PUPPY & MOM i god tid innan parning. Upprepade valpningar resulterar nämligen i en låg DHA-nivå i kroppens vävnader och det räcker förhållandevis länge innan vävnadernas DHA-lager fyllts.

Vilken betydelse har omega-3 DHA för valpen?

Omega-3 DHA är den viktigaste fettsyran för cellerna i hjärnan, ögats näthinna och luktsinnet. En tillräcklig nivå av omega-3 DHA i tikens kost under dräktigheten och i valpens kost efter avvänjningen garanterar utvecklingen av valpens inlärningsförmåga (Kelley 2000, Zicker m.fl. 2012). Med hjälp av undersökningar på djur har det även kunnat konstateras att då kosten inte innehåller tillräckligt med DHA försämras den inlärnings- och diskriminationsförmåga som baserar sig på luktsinnet (Greiner m.fl. 2001).

Intag av omega-3-fettsyror under fostertid och digivning kan dessutom minska risken för atopiska sjukdomar i vuxenlivet. Detta kom fram i en undersökning där forskarna följde med i vilken grad barn till atopiska mödrar insjuknar i atopiska sjukdomar (Miles & Calder 2015). Nutrolin® PUPPY & MOM innehåller mer av den viktiga omega-3 DHA fettsyran än vanlig lax- eller annan fiskolja.

Börja ge av Nutrolin® PUPPY & MOM direkt till valparna då de övergår till fast föda. Oljan ges sedan ända tills valparna är ca 12 månader gamla.

Nutrolin Puppy & Mom tar stödjer valpens utveckling

Välj ett tryggt omega-3 DHA tillskott till avelstiken och hennes valpar

Som omega-3 DHA tillskott till den dräktiga tiken och hennes valpar är det möjligt att använda fet fisk (lax och strömming) eller fiskoljepreparat. En del valpfoder som finns på marknaden innehåller dessutom tillsatt fiskolja. Fiskens och fiskoljans fettsyror oxideras (härsknar) lätt. Eftersom oxiderad fiskolja innehåller skadliga ämnen för valpens utveckling är det viktigt att vara noga med kvaliteten på DHA-tillskottet. Turek m.fl. (2003) upptäckte i en undersökning att då två månader gamla hundvalpar fick oxiderad olja försämrades bland annat immunsvaret och skelettets utveckling.

Det går att påverka oxidationen av fiskoljan genom val av råvaror, tillverkningsmetod och genom tillskott av antioxidanter. Bakom Nutrolin®-produktutvecklingen står Mikko Griinari som är doktor i husdjursnäring. Han har i samarbete med forskarna på Danmarks Tekniske Universitet utvecklat Nutrolin®-näringsoljornas oxidationsförsvar (Griinari m.fl. 2016). Tack vare utvecklingsarbetet håller Nutrolin®-oljorna mot oxidation bättre än vanliga lax- och fiskoljor eller koncentrerad fiskolja. I tabellen nedan kan du se hur olika typer av fiskolja påverkas av oxidation. Av Nutrolin®-produkterna hade vi Nutrolin® SENIOR med i undersökningen, men alla våra fiskoljebaserade produkter har samma skydd som SENIOR.

Allergisk hund med hudsymtom? Hjälp via fettsyror

Är du uppfödare?

Nutrolin® uppfödarklubben är öppen för svenska hunduppfödare som har registrerat sitt kennelnamn hos Svenska Kennelklubben. Som medlem i vår uppfödarklubb får du bland annat  handla för rabatterade priser på vår webbshop och ett litet startpaket till dina valpar.

Kom med i Nutrolin® uppfödarklubben!
KÄLLOR:

Greiner, R.S., Moriguchi, T., Sotnick, B.M., Hutton, A. & Salem, N. (2001). Olfactory discrimination deficits in n-3 fatty acid-deficient rats. Physiol. Behav. 72(3):379-85.

Griinari, M., Raagaard Thomsen, B. & Jacobsen, C. (2016). Improving oxidative stability of liquid fish oil supplements for pets. International Symposium on Lipid Oxidation and Antioxidants. 5-7 June 2016, Porto, Portugal.

Kelley R.L. (2000). Canine Reproduction: What should we expect? Recent Advances in Canine and Feline Nutrition, Volume II: Orange Frazer Press; 225-242.

Miles, E.A. & P.C. Calder (2015). Maternal diet and its influence on the development of allergic disease. Clin. Expp. Allergy 45(1):63-74.

Turek, J.J., Watkins, B.A., Schoenlein, I.A., Allen, K.G.D., Hayek, M.G., ja Aldrich, C.G. (2003). Oxidized lipid depresses canine growth, immune function and bone formation. Journal of Nutritional Biochemistry 14: 24-31.

Zicker, S.C., Jewell, D.E., Yamka, R.M. & Milgram, N.W. (2012). Evaluation of cognitive learning, memory, psychomotor, immunologic, and retinal functions in healthy puppies fed foods fortified with docosahexaenoic acid–rich fish oil from 8 to 52 weeks of age. J. Am. Vet. Med. Assoc. 241:583–594

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.