Kan man tävla med en allergihund?

Kan man tävla med en allergihund?

Vi har presenterat den tuffa terriern Yax några gånger tidigare här på vår blogg. Yax ägare Hanna har skrivit en hel del om Yax allergier och denna gång vill Hanna skriva om att tävla med en hund som är allergisk. Vi ger ordet till Hanna.

Kan man tävla med en allergihund?

Jag tror att den frågan är svår att ställa i alla tillfällen. Jag tänkte dela med mig av min egna erfarenhet gällande att tävla med en hund som lider av allergi. Min hund Yax, som ni kanske läst om tidigare, lider av atopisk dermatit. Det kan man kort och gott kalla för omgivningsallergi. Han reagerar främst på pollen och kvalster. Innan han fick sin diagnos så hade vi stora planer på att tävla och träna aktivt. Under den perioden han var som sjukast trodde jag knappt att hans ens skulle få ett vanligt vardagsliv. Men med mycket tålamod och mediciner började Yax må bättre.

Tävlingsdispens för att tävla med en allergisk hund

När Yax gick på medicin och inte visade några tecken på klåda eller hade tendenser till att må dåligt så kunde vi söka tävlingsdispens och fick den godkänd. En tävlingsdispens är ett papper du skickar efter från Svenska Kennelklubben. Där fylls hundens uppgifter i och sedan skriver veterinären vad hunden äter för mediciner, mängd och styrka. Pappret skickas sedan vidare till Svenska Kennelklubben för ett beslut om hunden får starta på tävling eller inte. Men man måste även få godkännande från Jordbruksverket.

Min allergiska hund mår bra periodvis på året. Yax kropp gillar kalla vintrar men avskyr sommar, vår och höst. Alltså mår han dåligt den större delen av året, om han inte blir behandlad med mediciner. Under detta året har jag sett en ännu tydligare bild på vad Yax kropp klarar av och vad som blir för mycket för honom. Under sommaren blev han dålig om han spenderade för många timmar ute i gräset under våren och sommaren. Trots att han åt samma mediciner sen tidigare. De flesta tävlingsdagarna innebär en heldag ute i gräs. Stressen på tävlingsplanen ökade hans klåda. Inte bara på tävling utan på träning också.

Under de senaste månaderna började Yax skrika och ljuda något extremt mycket under vår träning. Något han aldrig gjort tidigare. De var då de slog mig. Hans kropp mår inte bra. Hans vilja är så stark, för han älskar att träna och vara med. Men hans kropp orkade inte med det längre. Vi slutade med allt. All träning. I samma stund som jag skriver detta så har han redan bytt medicin ännu en gång och äter kortison. Nu mår han jättebra! Vi har vågat skicka in en ny tävlingsdispens inför nästa år, i hopp om en come back. Men om de blir någon återstår att se. De är Yax hälsa som avgör, givetvis.

Tävlingsdispens för att tävla med en allergisk hund

Träning och tävling på allergins villkor

Att leva, träna och tävla med en allergisk hund har gett mig så mycket kunskap och nya tankesätt. Jag har lärt mig att planera, anpassa träning och tävling efter hur hans allergi är. Jag har fått inse att han inte kan träna flera timmar ute i det höga gräset under de varma sommardagarna. Att tävla för mycket under samma helg är inte bra för hans kropp. Eftersom kroppen behöver återhämta sig från omgivningen. Vi har lagt mycket tid och själ på brukset, och där är de långa tävlingsdagar både i skogen och på gräset. Givetvis är de inte viktigt att tävla sin hund. Men de är extremt roligt!

Tävlingsdispens för att tävla med en allergisk hund

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.