Lyras klåda lättade och medicineringen kunde minskas

Hunden Lyra fick hjälp mot hudproblemen, medicineringen kunde minskas

”Lyras klådhistoria började i juli 2014, när hon var fem månader gammal. Lyra är en border collie, den andra jag äger, så jag är inte obekant med rasen. Hon är min tilltänkta tävlingshund och det tar inte lång tid innan jag inser att detta är mina drömmars hund. Men tidigt sätts det käppar i hjulet. Lyra får klåda och kliar bort päls i ansiktet, främst kring ögonen.” Så här börjar Lyras ägare Evelina då hon skriver till oss om Lyra.

Veterinärer hittar inget fel, men klådan blir värre

”Veterinär kontaktas och det tas blodprov som inte visar något avvikande. Lyra får äta smärtstillande. Hon blir allt kalare kring ögonen och veterinären kontaktas flera gånger men vi får inte hjälp. Vi byter veterinär och hoppas få svar. Blodprov tas för luftburna allergier, men det visar ingenting. Veterinären utgår från att det är foderallergi och Lyra får äta ett allergifoder. Klådan förvärras så mycket att vi får avbryta eliminationsdieten. Lyra får äta ett tiotal olika tillskott och nio olika foder under sin utredning. Trots det kommer vi ingenvart.

Lyra är stressad, säger veterinärerna. Men jag vet att det inte är en stressad hund jag har. Vi blir rekommenderade att ge henne lugnande och sedan har veterinärerna sagt sitt. Ingen uppföljning, ingen vidare utredning. Ingenting. Jag vägrar ge henne lugnande. Jag försöker på egen hand läsa mig till mycket information om klåda, och samlar på mig mycket kunskap. Samtidigt har jag en hund som lider, som inte sover om nätterna för att hon har klåda. Vad är ett drägligt hundliv? Hur länge ska man kämpa, när man inte kommer någonvart? Det är frågor som många gånger kommer upp i mitt huvud.” avslöjar Evelina.

Hunden Lyra fick hjälp mot hudproblemen, medicineringen kunde minskas

Det visar sig att hunden Lyra lider av atopisk dermatit

”Till och från är Lyra bra i klådan, även om hon är helt kal runt ögonen. Vi tävlar rallylydnad och tar vår första titel. Vi debuterar även i agility, som också går bra. Men klådan stör henne helt klart och det måste få ett slut. Jag kontaktar Sveriges bästa dermatolog, och vi åker 120 mil enkel resa för att få hjälp. Och där får vi svaret med hjälp av ett pricktest. Lyra har atopisk dermatit. Hon är allergisk mot kvalster, pollen, jästsvamp och fårull. Inom 14 dagar utesluter vi även foderallergi och Lyra börjar få medicin för sina luftburna allergier. I detta skede är Lyra ett år och åtta månader gammal.

Lyra svarar jättebra på medicinerna och blir klådfri. Hon får dispens för att tävla. Hon tar tre titlar till i rallylydnaden, och en titel i lydnaden. När vi försöker minska på kortisonet får vi bakslag. Hon får klåda igen. Vi går upp till full dos men Lyra dricker mycket vatten och klarar inte av att hålla sig under nätterna. Vi bestämmer oss för att beställa allergivaccin till henne. I augusti 2016 börjar vi med vaccinet. Efter att inte ha fastnat för något tillskott som ska hjälpa, rekommenderar en vän oss att prova på Nutrolin® SKIN & COAT.” berättar Lyras ägare Evelina.

Nutrolin® SKIN & COAT hjälper mot Lyras klåda

”Jag börjar läsa om Nutrolin® SKIN & COAT och det är precis något sådant som Lyra behöver! Hon behöver något som stärker den skadade huden runt ögonen, som får päls och tassar att må bra och som motverkar jästsvamp, som Lyra är allergisk mot. Snabbt såg vi resultat. Pälsen återfick sin glans, och trampdynorna blev mjuka och fina. Lyra började få tillbaka mer hår kring ögonen. Vi hade då vintern framför oss, som är en jobbig tid för kvalsterallergiska hundar. Vi såg en viss försämring i klådan i februari, men inte i närheten av vad det varit tidigare år. Sakta men säkert fasar vi ut medicinerna, med förhoppning om att Lyra enbart ska klara sig på allergivaccin och med SKIN & COAT som stöd. Det är för tidigt att säga ännu hur det kommer gå, men vi har stort hopp.” avslutar Evelina.

Lyra och Evelina kör agility

3 tankar om “Lyras klåda lättade och medicineringen kunde minskas

 1. Malin says:

  Hej. Vi har en staffe tik med konstaterad allergi mot damm, hud och förrådskvalster. Hon har fått skräddarsytt vaccin i 5 månader nu men det märks ingen skillnad alls än så länge. Du skriver att ni inte har några tygbäddar alls, vad använder ni istället? Vår tik vill hemskt gärna ligga i soffan och ha en mjuk mysig bädd på natten för att inte se heldeppig ut så det är svårt. Försöker tvätta filtar och dylikt ofta men vi har fått kasta alla bäddar. Jätte tacksam för tips på vad man kan använda till henne när hon ska sova! Mvh Malin

  • Evelina says:

   Hej Malin! Vi använder biabädd och galonbädd då de går att torka av och kvalstren inte trivs i dem på samma sätt som en tygbädd. Fårskinn ska vara något som kvalster inte trivs i – har dock själv ej erfarenhet av just det då min hund även är ullallergiker, men har hört mycket gott om det. Vi bytte ut vår tygsoffa till en soffa i PU-läder och märkte stor skillnad eftersom våran hund också tycker om att sova i soffan. Hoppas ni hittar något som funkar även för er! Mvh Evelina

 2. Malin says:

  Nu hade min förra text ingenting med Nutrolin att göra men vill tillägga att vi överväger starkt att prova! 🙂 Mvh Malin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.