Bättre resultat genom hästens utfodring

Hästens utfodring kan optimeras med omegatillskott, dvs. med olika näringsoljor. Fettsyrorna som finns i näringsoljor ger nämligen effekt på bland annat hästens hud och päls, muskler och leder. Därför är näringsoljor utmärkta för komplettering av hästens foderstat.

Vilka fettsyror ger bäst effekt i hästens utfodring?

Vi på Nutrolin® uppdaterade hästarnas näringsoljor till denna dag, för att möta de centrala fettsyrebehov som hästar har. En näringsolja som innehåller rätt fettsyror är nämligen mycket mer än ett traditionellt energitillskott. Nutrolin® HORSE-produkterna är kombinationer av skräddarsydda fettsyror och kompletterande näringsämnen. Med hjälp av dem är det möjligt att optimera hästens utfodring för att möta de behov som uppstår vid olika situationer. Bakom vår produktutveckling och -forskning står Mikko Griinari som är fettsyreforskare och docent i husdjursnäring vid Helsingfors universitet.

Olika fettsyror har olika uppgifter

Det finns flera olika fettsyror och dessa har olika uppgifter i hästens kropp. Hudens naturliga skydd förstärks med omega-6-seriens fettsyror medan de inflammationer som uppstår i kroppen dämpas med omega-3-seriens fettsyror. Ifall alla nyttiga fettsyror blandas ihop i en och samma flaska så blir effekten inte så bra som den kunde vara. De olika fettsyrorna tävlar nämligen mot varandra i kroppens ämnesomsättning. Eftersom vi på Nutrolin® är bra på fettsyror så plockar vi in de fettsyror ur vegetabiliska oljor och ur fiskolja som ger bäst effekt vid olika situationer.

Bättre resultat genom hästens utfodring

Häst med sommareksem eller regnskållor? Klåda, torr hud, mjäll? Glanslös päls?

Grunden till hästens hudproblem ligger ofta i en alltför torr hud. En torr hud är mjällig och kvaliteten på pälsen försämras. En torr hud är även utsatt för allergener och bakterieinflammationer som orsakar överkänslighetsreaktioner.

Nutrolin® HORSE Skin & Coat är en vegetabilisk näringsolja som innehåller rikligt med essentiella fettsyror. Dessa stödjer utvecklingen av hudens naturliga skyddsmekanismer, dvs. hudens barriärfunktion. En välfungerande barriärfunktion upprätthåller hudens fuktbalans och lindrar de hudproblem som orsakas av torr hud. Fisk- och laxolja har inte denna inverkan.

Nutrolin® HORSE Skin & Coat är testad sedan år 2010. Näringsoljan har gett utmärkta resultat hos hästar med hud- och pälsproblem. Vid vård av sommareksem och regnskållor ger Skin & Coat bra hjälp som stödvård.

Häst med sommareksem? Klåda, torr hud, mjäll? Glanslös päls?

Omega-6 linolsyra stödjer hudens naturliga skyddsmekanismer

Nutrolin® HORSE Skin & Coat-näringsoljan är rik på omega-6 linolsyra som är en essentiell fettsyra för hästens hud. Produkten innehåller även fettsyror som stödjer linolsyrans effekt: alfa-linolensyra, gamma-linolensyra (GLA) och stearidonsyra (SDA). Essentiella fettsyror, speciellt omega-6 linolsyra, behövs för att upprätthålla hudens naturliga skyddslager, dvs. hudens barriärfunktion. En barriärfunktion som fungerar dåligt orsakar torr hud och utsätter hästen för hudproblem.

Linolsyra stödjer utvecklingen av hudens naturliga skyddsmekanismer, dvs. hudens barriärfunktion. Oljor som innehåller enbart omega-3-fettsyror (exempelvis fiskolja och linfröolja) har inte denna inverkan (McCusker & Grant-Kels 2010). En välfungerande barriärfunktion upprätthåller hudens fuktbalans och lindrar de hudproblem som orsakas av torr hud (Hansen & Jensen 1985; Elias 2014). Nutrolin® HORSE Skin & Coat-näringsoljans sammansättning är unik och därför har den beviljats patent i både Europa och i USA.

Haltar din häst? Är lederna styva?

För att skydda hästens leder är utvalda omega-3-fettsyror och ledskyddande näringsämnen det effektivaste valet. Omega-3-fettsyror och ledskyddande näringsämnen förstärker nämligen varandras effekt. De dämpar inflammationer och stödjer ledvävnadernas förnyelse.

Nutrolin® HORSE Joint Duo är ett skräddarsytt kosttillskott för hästar med artros eller slitna leder. Produkten lämpar sig även till hästar vars leder utsätts för hård ansträngning och till hästar som är stela. Joint Duo skyddar brosk och mjukvävnad vid hård ansträngning och stödjer den multimodala vården av ledproblem. Produkten hjälper hästen att röra sig renare.

Nutrolin® HORSE Joint Duo är en samverkande produkt – fiskolja tillsammans med naturlig E-vitamin som olja + lednutrienterna glukosamin och hyaluronat som flytande lösning. Fiskoljan och lednutrienterna som används i tillverkningen av Joint Duo är av läkemedels- och livsmedelskvalitet. Läkemedelskvalitet betyder att framställningen av råvarorna är övervakad, och att effekten av dessa är densamma i alla produktionssatser. Då du väljer Joint Duo till din häst behöver du inte ge andra kosttillskott för hästens ledhälsa.

Tävlingshäst? Häst i hård träning? Styva muskler och rörelser?

Då en häst arbetar hårt utsätts kroppen för stor påfrestning. Hård fysisk ansträngning belastar muskler, senor och leder. Belastningen orsakar oxidativ stress och inflammationer i vävnaderna, vilket hästen känner av i form av smärta. Detta kan ses som bland annat styvhet och orena rörelser dagen efter hård ansträngning. Oxidativ stress syftar på ett tillstånd i kroppen då det uppstår obalans mellan faktorer som orsakar oxidation i cellerna och faktorer som skyddar mot denna oxidation. Oxidativ stress skadar cellerna.

Nutrolin® HORSE Sport är en unik, samverkande produkt som innehåller inflammationsdämpande omega-3-fettyror, naturlig E-vitamin och lecitin. Fiskoljans omega-3-fettsyror dämpar inflammationer medan E-vitamin dämpar oxidativ stress. Lecitin innehåller rikligt med fosfokolin som stödjer matsmältningskanalens välmående och funktion. Sport är ett utmärkt val både till den aktiva hästen under tränings- och tävlingssäsongen, och till hästen som har problem med magen.

Nutrolin® HORSE Sport hjälper hästen att återhämta sig snabbare efter prestation eftersom fiskoljans omega-3 fettsyror ger effekt på ledvävnaderna och muskelhinnorna. Näringsoljan upprätthåller även stöd- och rörelseorganens flexibilitet. Det tar rätt så länge innan omega-3-fettsyror och E-vitamin lagrats i vävnaderna. För att få bästa möjliga skydd av dessa näringsämnen rekommenderar vi att hästen får Sport i god tid innan hästen ska vara i toppform. Därför inleds Sport-kuren åtminstone en månad innan tränings- eller tävlingsäsongen börjar. Då den aktiva säsongen tar slut och viloperioden inleds går det bra att ta paus från Sport. Ifall det är svårt att planera in pauserna från Sport så går det även att ge  av produkten kontinuerligt.

Fisk ger kraft

Även om fisk eller fiskolja inte hör till hästens naturliga föda gynnas hästen märkbart av fiskoljans omega-3-fettsyror, EPA, ETA, DPA och DHA, som Nutrolin® HORSE Joint Duo och Sport innehåller. Fiskoljans omega-3-fettsyror dämpar inflammationer tio gånger bättre än omega-3-fettyrorna i vegetabiliska oljor, så som linfrö, raps, rybs, hampfrö eller chiafrö. E-vitaminen som vi tillsätter i fiskoljan förstärker omega-3-fettsyrornas effekt. Tillsammans med fiskoljans omega-3-fettsyror ger E-vitaminen en unikt samverkande effekt.

Vilka fettsyror ger bäst effekt i hästens utfodring?

Naturlig E-vitamin skyddar kroppen mot oxidativ stress

Syreradikalerna i kroppens vävnader kan utsätta kroppen för oxidativ stress. Detta sker då halten syreradikaler överskrider kroppens egna antioxidanters förmåga att skydda vävnaderna mot oxidation. Oxidativ stress är ett tillstånd som orsakar skador i cellernas DNA, protein och cellmembran. Inflammationer och aktiva inflammationsceller gör att det uppstår mer syreradikaler och oxidativ stress. Hästen behöver tillsatt E-vitamin i sin kost i de situationer då kroppen är utsatt av en tyst, så kallad låggradig inflammation. Låggradiga inflammationer uppstår bland annat då hästen lider av hudproblem eller problem med lederna samt vid tuff, fysisk ansträngning.

Nutrolin® HORSE-seriens produkter innehåller tillsatt naturlig E-vitamin (d-alfa eller RRR-tokoferol). Den naturliga formen av E-vitamin är 1,5 gånger effektivare än syntetisk E-vitamin (dl-alfa-tokoferol eller all-rac-alfa-tokoferol) som förekommer mest. Alla Nutrolin® HORSE-produkter innehåller naturlig E-vitamin enligt rätt nivå för att möta specifika behov.

  • Nutrolin® HORSE Skin & Coat 900 mg/50 ml
  • Nutrolin® HORSE Joint Duo 900 mg/50 ml
  • Nutrolin® HORSE Sport 1500 mg/50 ml
1,399.00kr
1,229.00kr

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.