Hundens hud- och pälsproblem under våren och sommaren

Hundens hud- och pälsproblem under våren och sommaren

Både våren och sommaren kan vara påfrestande för hundens hud och päls. I samband med hundens pälsbyte under våren är det vanligt att hud och päls reagerar negativt. Pälsen blir ofta risig och huden torr. Som följd kliar sig hunden mer än normalt vilket kan orsaka irritationer i huden. Sommaren för i sin tur med sig en ökad risk för bland annat hotspots och andra hudinfektioner, speciellt om hunden gillar att bada eller är känslig mot pollen.

Då hundens hud och päls är utsatta för yttre påfrestningar har hunden nytta av utvalda näringsämnen som ger effekt från insidan. Hundens hud och päls förstärks allra effektivast med hjälp av en näringsolja som är rik på essentiella fettsyror. Med hjälp av essentiella fettsyror kan hunden nämligen själv bygga upp de ceramider och andra byggklossar som behövs för att huden och pälsen ska må bra.

Essentiella fettsyror ger hunden välmående hud och päls

För att hundens hud och päls ska må bra behöver hunden essentiella fettsyror. Essentiella fettsyror är fettsyror som hunden inte själv kan tillverka utan som hunden måste få ur sin kost. För hundens hud och päls är det omega-6 linolsyra och omega-3 alfa-linolensyra som är de viktigaste fettsyrorna.

FAKTA: Linolsyra behövs för att upprätthålla hudens naturliga skyddslager, dvs. hudens barriärfunktion. Om hunden inte får tillräckligt mycket linolsyra blir huden torr och mjällig, pälsfällningen ökar och risken för bakterie- och jästsvampsinfektioner blir större. Då hundens barriärfunktion fungerar dåligt kan tillståndet rättas till med en näringsolja som innehåller förutom omega-6 linolsyra även alfa-linolensyra (omega-3 ALA), gamma-linolensyra (omega-6 GLA) och stearidonsyra (omega-3 SDA)  samt naturliga tokoferoler (alfa-tokoferol, dvs. E-vitamin och beta-, gamma- och delta-tokoferoler).

Nutrolin® SKIN & COAT är en patenterad näringsolja som innehåller alla de näringsämnen som hundens hud och päls behöver. SKIN & COAT skyddar hunden mot hud- och pälsproblem genom att förbättra hudens naturliga skyddslager. Produkten är 100 % naturlig.

Hundens hud- och pälsproblem under våren och sommaren

Fettsyror från fiskolja vårdar inte hundens hud

Fettsyrorna i lax- och andra fiskoljor förbättrar inte hudens naturliga skyddslager, dvs. hudens barriärfunktion. Därför ger inte lax- eller andra fiskoljor effekt då hunden lider av problem med huden eller pälsen  Detta beror på att fiskolja innehåller väldigt lite linolsyra som behövs för hudens och pälsens välmående.

Nutrolin® SKIN & COAT innehåller essentiella fettsyror från vegetabiliska oljor. Näringsoljan innehåller därmed inte fiskolja. Tack vare sin unika sammansättning vårdar SKIN & COAT hundens hud och päls från insidan. SKIN & COAT-oljans sammansättning är patenterad i EU och USA.

Fiskoljor har andra viktiga hälsoeffekter, men de förbättrar inte hudens barriärfunktion (alla andra Nutrolin®-produkter är blandningar av fiskoljor + olika näringsämnen). Vår riktlinje är: synliga resultat med rätt fettsyror.

Hundens hud- och pälsproblem under våren och sommaren

4 tankar om “Hundens hud- och pälsproblem under våren och sommaren

 1. Christina Raminger Seijboldt says:

  Jag har givit min samojed skin coat för trampdynorna och nu även joint sedan 1 månad då han blev väldigt stel efter långpromenad trots att han bara är 6 år. Jag märker en klar förbättring redan och är supernöjd med produkterna

 2. Anette Nilsson says:

  Foderallergi hund kan jag ge olja för pälsen då?
  Kan jag ge både oljan för leder samt olja för pälsen?

  • Nutrolin® says:

   Nutrolin® SKIN & COAT är normalt ett effektivt tillskott till hundar som lider av exempelvis atopisk dermatit eller allergier som orsakar problem med huden eller pälsen. Då det är frågan om foderallergi finns det ändå en risk för att hunden är allergisk mot innehållet i SKIN & COAT. Om hunden är allergisk mot de kallpressade vegetabiliska oljorna som SKIN & COAT innehåller (linfrö-, hampfrö- och rybsolja) ska du inte ge av näringsoljan till hunden.

   Det går bra att kombinera SKIN & COAT och HIP & JOINT. Ge då av den ena på morgonen och av den andra på kvällen för att hunden ska få full effekt av de båda produkterna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.