Behöver hunden kosttillskott eller räcker det med ett bra foder?

Behöver hunden kosttillskott eller räcker det med ett bra foder?

En vanlig fråga som många hundägare ställer är “Får hunden allt den behöver ur sitt torrfoder eller färskfoder som även innehåller tillsatta vitaminer?”. Vitaminiserade torr- och färskfoder möter hundens basbehov av många olika näringsämnen. I tillägg till torr- och färskfoder drar hunden nytta av fettsyretillskott. Ett fettsyretillskott är lika med näringsoljor skräddarsydda för hundens behov. Hunden kan ha ett behov av essentiella fettsyror från vegetabiliska oljor eller så drar hunden nytta av att få en näringsolja baserad på fiskoljans fettsyror.

Andra kosttillskott till hunden?

Det räcker vanligtvis att du ger av en näringsolja som är anpassad enligt hundens ålder och behov som tillskott till din hunds helfoder. Helfoder, både torr- och färskfoder innehåller nämligen normalt alla andra näringsämnen hunden behöver (både vitaminer och mineraler). Ifall hunden får husmanskost finns det ofta behov för både tillskott av en näringsolja och av multivitamintillskott. Känner du dig osäker kan du alltid rådfråga din hunds veterinär.

Behöver hunden kosttillskott eller räcker det med ett bra foder?

Varför behöver hunden fett och fettsyror?

Fettets uppgift i hundens kost är att ge hunden energi. Samtidigt ska även fettet i kosten förse hunden med essentiella fettsyror eftersom hundens kropp inte själv kan producera dessa. Essentiella fettsyror tar hand om hundens hud och päls. Speciellt omega-6 linolsyra är den av de essentiella fettsyrorna som upprätthåller hudens naturliga skyddslager, dvs. hudens barriärfunktion. De essentiella fettsyrorna hunden behöver finns främst i vegetabiliska oljor. Fiskoljans omega-3-fettsyror stödjer i sin tur den äldre hundens, arbetshundens och artroshundes hälsa samt valpens utveckling.

– Hundens kost ska ändå inte innehålla för mycket av omega-6-seriens fettsyror eftersom en för stor mängd omega-6-fettsyror upprätthåller kroppens inflammationskänslighet, berättar Mikko Griinari som är docent i husdjursnäring och även fettsyreforskare. I färdigmat till hundar ingår det ofta vegetabiliska oljor som innehåller mycket linolsyra, samt djurfett. En sådan baskost är vanligtvis bra att komplettera med oljor som innehåller omega-3-fettsyror. Exempelvis fiskolja innehåller omega-3-fettsyror. Ifall hunden har problem med huden eller pälsen är detta ändå ofta ett tecken på att hunden behöver essentiella fettsyror, bland andra omega-6 linolsyra.

Ett OBS då det är tal om fettsyror

Fettsyreforskare Mikko Griinari poängterar att det är det viktigt att känna igen behovet av olika fettsyror. Att endast ta i beaktande förhållandet mellan omega-6 och omega-3 räcker inte.

– Hundens hud behöver essentiella fettsyror från vegetabiliska oljor: omega-6 linolsyra och omega-3 alfa-linolensyra. Från fiskolja fås nödvändiga omega-3-fettsyror. För valpens utveckling är omega-3 DHA den viktigaste fettsyran och för den äldre hunden är det omega-3 EPA som effektivt dämpar de inflammationer som uppstår i den gamla hundens kropp. Även de fettsyrebehov hunden med artros och den aktiva hunden har möts med utvalda omega-3-fettsyror. Vi ska göra en liten djupdykning i hurdana fettsyrebehov olika hundar har.

Nutrolin Skin & Coat® minskar hundens hårfällning

Hudproblem är ett tecken på att hunden behöver tillskott av fettsyror

Mikko Griinari påminner att vitaminiserade torr- och färskfoder är gjorda för att möta ett genomsnittsbehov. Varje hund är ändå en enskild individ och olika hundar kan ha olika behov. Därför behöver många hundar kosttillskott.

– Ifall torrfoder eller andra helfoder skulle vara optimala för alla hundar så skulle det finnas färre hundar med hudproblem. Ändå blir det allt vanligare med hundar som lider av hudproblem vilket tyder på att dessa hundar har specifika fettsyrebehov. Hudens naturliga skyddslager förstärks då hunden får omega-6- och omega-3-seriens essentiella fettsyror i en lämplig balans. Huden blir inte lika torr som tidigare, huden mjällar inte och pälsen återfår sin glans. Även påverkan av de allergener som irriterar huden avtar. Många hundar med atopiskt eksem har fått hjälp av fettsyretillskott som innehåller essentiella fettsyror.

Speciellt hundar med svåra hudproblem kan dessutom må bra av tillskott av B-vitamin eller biotin samt zink vid sidan om en näringsolja som innehåller essentiella fettsyror.

Tillskott för hudens och pälsens välmående

Essentiella fettsyror, speciellt omega-6 linolsyra, behövs för att upprätthålla hudens naturliga skyddslager. Ett skyddslager som fungerar dåligt orsakar torr hud och utsätter hunden för hudproblem. Nutrolin® SKIN & COAT innehåller rikligt med linolsyra samt andra fettsyror som stödjer linolsyrans effekt. SKIN & COAT innehåller även naturlig E-vitamin.

Nutrolin® SKIN & COAT ger vanligtvis effekt redan efter 2-6 veckor: pälsen återfår sin glans, huden förstärks, trampdynorna blir slitstarka och klorna starka.

Valpen behöver DHA-fettsyror

– Omega-3 DHA från fiskolja är nödvändig för hjärnans och ögonens utveckling. DHA förbättrar syn- och inlärningsförmågan, förklara Mikko Griinari. Den unga valpen som fortfarande utvecklas behöver därför i första hand omega-3-seriens DHA-fettsyror. Det vore bäst ifall dessa redan fanns i den dräktiga tikens kost.

Fiskoljans omega-3 DHAs roll för hjärnans, synens och luktsinnets utveckling är betydande. En tillräcklig nivå av DHA i tikens kost under dräktigheten och i valpens kost efter avvänjningen garanterar utvecklingen av valpens inlärningsförmåga. Nutrolin® PUPPY & MOM innehåller mer DHA än vanlig fiskolja. Näringsoljan innehåller dessutom en trygg mängd naturlig E-vitamin.

Oxiderad fiskolja skadar hunden

– Då vi kompletterar hundens kost med fiskolja ska oljan alltid stå i kylskåpet efter att flaskan öppnats. Fiskoljans fettsyror oxiderar (dvs. härsknar) lätt, speciellt ifall flaskan står i rumstemperatur. Ifall fiskoljan har en härsken lukt ska hunden inte få av oljan. Oxiderad olja har en skadlig inverkan speciellt på valpen, seniorhunden och på den arbetande hunden, poängterar Mikko Griinari.

Alla Nutrolin®-produkter har ett unikt skydd mot oxidering.

Fler aktiva år till seniorhunden med rätt tillskott

Då hunden åldras uppstår en kronisk, låggradig inflammation i kroppen som på många vis påverkar hundens funktionsförmåga. Som följd slits hundens leder och muskelmassan minskar allt snabbare. Nutrolin® SENIOR-näringsoljans omega-3 EPA- och DHA-fettyror, lecitin, E- och D-vitamin stödjer den äldre hundens kropp. En likadan kombination av näringsämnen finns inte i någon annan produkt.

Skydd till hunden som lider av njur- och hjärtproblem

Fiskoljans omega-3-fettsyror och E-vitamin optimerar njurarnas funktioner hos hundar som lider av njursvikt. En hög nivå av fiskoljans omega-3-fettsyror stödjer dessutom hjärtat. Nutrolin® SENIOR stödjer hälsan hos hundar som lider av njur- och/eller hjärtsvikt.

Hunden med artos behöver omega-3-fettsyror + lednutrienter

Artros kan drabba även unga hundar, men ofta smyger sig artrosen in i hundens liv med åren. Till hunden med ledproblem rekommenderas det i första hand kosttillskott som innehåller glukosamin och kondroitinsulfat, samt inflammationsdämpande omega-3-fettsyror från fiskolja. Bakgrunden till rekommendationen finns i WSAVA:s (World Small Animal Veterinary Association) rekommendation från år 2014 som baserar sig på undersökningar.

Nutrolin® HIP & JOINT är marknadens enda produkt som innehåller precis alla de rekommenderade näringsämnena, och med höga halter av de verksamma ämnena. Alla råvaror i HIP & JOINT är dessutom av läkemedelskvalitet. Vi har fått bevis på att HIP & JOINT fungerar mer eller mindre bombsäkert – både via den respons vi fått från användare och genom en undersökning som är gjord vid Helsingfors universitet (Hielm-Björkman & Seppälä, 2013).

Sporthundens hälsa: då varje sekund och hundens krafter är viktiga

Hård fysisk ansträngning belastar hundens muskler, senor och leder. Belastningen orsakar oxidativ stress och inflammationer i vävnaderna, vilket hunden känner av i form av smärta. Fiskoljans omega-3-fettsyror, EPA och DHA, dämpar dessa inflammationer och fettsyrorna styr även inflammationernas läkningsprocess. Nutrolin® SPORT-näringsoljan är rik på både EPA och DHA.

Nutrolin® SPORT innehåller även E-vitamin och krillolja. Tillsammans dämpar dessa den oxidativa stress som uppstår vid fysisk ansträngning. Detta är något som har bevisats med undersökningar på draghundar.

Hur fungerar Nutrolin® SPORT? Näringsoljan innehåller tre verksamma ämnen som arbetar tillsammans. Omega-3-fettsyrorna från fiskolja stödjer kroppen genom att dämpa de inflammationer som uppstår då hunden återhämtar sig. E-vitamin och krilloljans antioxidanter skyddar musklerna, senorna och lederna samt stödjer immunförsvaret.

Nutrolin®-produkterna har hjälpt många hundar

Nutrolin®-produkternas effekt kan presenteras allra bäst med exempel på hundar som fått hjälp av produkterna. Läs till exempel om hur Bogdan slutade halta, om hur Lyras klåda blev bättre, om Zacks artrossmärta som försvann och om hur Hekas slitna tassar blev bra. Alla dessa hundar fick i övrigt ett balanserat helfoder, men hundarna hade dessutom ett behov av tillskott av fettsyror. Gå till vår sida för användarerfarenheter för att läsa mer.

Ari Rastas litar på Nutrolin-serien

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.