Kortkurs i fettsyror

Omega-nyckel – fakta om fettsyror

Jag har skrivit och hållit föreläsningar om fettsyror många gånger under de senaste 20 åren. Under min forskarkarriär har jag gjort ett flertal undersökningar som berör ämnesomsättningen av fettsyror och jag har publicerat tiotals forskningsrapporter och andra vetenskapliga artiklar. Då jag nu ska skriva ett blogginlägg om fettsyror vet jag inte var jag ska börja.

Från mjölkfett till djurens fettsyrebehov

Jag jobbar som bäst med hundarnas, katternas och hästarnas behov av fettsyror. Då jag inledde mitt fettsyre-arbete som ung forskare intresserade jag mig för mjölkfett. Mjölkfettet är inte alls ett dåligt intresse: mjölkfettet med sina 400 olika fettsyror är nämligen naturens mest mångsidiga källa för fettsyror. Då man forskar i mjölkfett måste man lära sig att behärska en bred fettsyrevärld.

Mjölkfett innehåller mättade och omättade fettsyror samt även kort-, mellan- och långkedjade fettsyror. I mjölkfett hittar vi omega-3-, omega-6-, omega-7- och omega-9-fettsyror samt även några ovanliga fettsyror. Mjölkfett innehåller transfettsyror och konjugerade fettsyror, med kedjor av raka och grenade fettsyror.

Produktutvecklare Mikko Griinari med katten Puustinen

Fettsyreforskaren och skribenten till detta inlägg: Mikko Griinare tillsammans med familjens katt Puustinen.

De viktigaste fettsyrorna?

Då man önskar behärska de viktigaste fettsyrorna i kosten skulle jag välja att lyfta fram omega-6- och omega-3-fettsyrorna. Någon kunde dra slutsatsen att en sådan kortkurs är enkel att behärska – bara två fettsyror. Men där har denna person fel.

Wikipedia listar 11 omega-6-fettsyror och 11 omega-3-fettsyror. Jag beslöt mig för att min kortkurs innefattar endast 4 omega-6-fettsyror och 6 omega-3- fettsyror. Dessa är:

Omega fettsyror till hästen

Omega-6- och omega-3-fettsyror

I bilden ovan kan du se att jag listat omega-6- och omega-3-seriernas viktigaste fettsyror i egna spalter. Förkortningen efter fettsyrornas namn kommer från deras engelska namn (syra = Acid).

Det viktigaste budskapet i de två spalterna är att de översta fettsyrorna, linolensyra och alfa-linolensyra, är så kallade essentiella fettsyror. Essentiella eftersom djurets kropp inte kan producera dessa. Därför måste djur få dessa fettsyror i sin näringskedja ur växtriket. Essentiella även därför att djur inte kan leva utan dessa fettsyror. I de växtätande djurens kött finns det i viss mån av dessa växtbaserade essentiella fettsyror, så på denna plan behöver inte köttätare vara alltför oroliga.

Ett annat viktigt budskap i tabellen är ordningen fettsyrorna är listade i. Ur de essentiella fettsyrorna bildas det GLA och SDA samt vidare andra fettsyror i kroppen. De alla andra fettsyrorna förutom linolsyra och alfa-linolensyra är alltså icke-essentiella – inklusive omega-3 EPA och DHA vars vanligaste källa i kosten är fisk. Det talas ibland om att fiskoljans omega-3-fettsyror är essentiella. EPA och DHA är mycket nyttiga, men inte essentiella eftersom kroppen kan bilda dessa fettsyror ur alfa-linolensyra från växtriket.

Kortkurs om fettsyror

Fettsyrorna ARA och DHA

De viktigaste omega-6- och omega-3-fettsyrorna som kroppen bildar är ARA och DHA. Dessa behövs som komponenter i cellmembranen och det finns speciellt mycket av dessa i många viktiga vävnader, exempelvis i hjärnan och ögonen.

Hundar och hästar kan bilda tillräckligt mycket arakidonsyra ur linolsyra, men kattens kropp klarar inte av detta. Katten är i detta ändamål en äkta köttätare: den behöver animalisk föda för att få tillräckligt mycket arakidonsyra och DHA. Det är ändå inte en effektiv process för hunden och hästen att bilda omega-3 DHA ur ALA. Därför har både hunden och hästen i vissa situationer stor nytta av att få tillskott av fiskolja.

Vilka fettsyror ger bäst effekt i hästens utfodring?

Infalmmationsdämpande fettsyror

Fiskoljans omega-3-fettsyror har en inflammationsdämpande effekt, men endast då kosten innehåller en hög nivå av dessa. En hög nivå betyder ungefär tio gånger mer än den nivå som möter minimibehovet. För en medelstor hund betyder detta 1000-1500 mg/dag, för en människa 3000-4000 mg/dag och för en häst 8000 mg/dag. Kroppens egna produktion av EPA + DHA är aldrig på en tillräckligt hög nivå för att täcka dessa mängder. Därför kan ett tillskott av fiskolja vara till stor nytta.

Omega-3-fettsyrorna i vegetabiliska oljor, så som linfrö-, raps-, hampfrö- eller chiafröolja har inte en inflammationsdämpande effekt.

Omega-6- och omega-3-seriens fettsyror i förhållande till varandra

Omega-6- och omega-3-seriens fettsyror tävlar mot varandra. Ifall det ingår väldigt mycket omega-6-fettsyror i kosten, och därmed i kroppen, försämras omega-3-seriens ämnesomsättning. Kostens rikliga innehåll av omega-6-fettsyror förklarar till en del varför det bildas så pass lite omega-3 EPA och DHA i kroppen.

Omega-6-fettsyrorna får ofta en negativ stämpel, men sanningen är inte så enkel. Det är sant att en väldigt hög nivå av omega-6-fettsyror i kosten, eller att ett väldigt högt omega-6 : omega-3 förhållande i kosten kan höja kroppens inflammationsnivå. Men samtidigt uppstår det bekymmer ifall kosten innehåller för lite omega-6-fettsyror.

Alla djur, även katter, behöver tillräckligt mycket omega-6 linolsyra ur kosten eftersom linolsyra upprätthåller hudens normala funktioner. Brist på linolsyra eller en nedsatt förmåga att ta tillvara linolsyra visar sig som hudproblem. Det första symptomet är torr hud och symptom som har att göra med torr hud; mjäll och glanslös päls. En torr hud utsätts för hudsjukdomar och är även ett av grundproblemen bakom atopiskt eksem.

Som du kan se har fettsyror många uppgifter.

Text: Ph.D. Mikko Griinari

2 tankar om “Kortkurs i fettsyror

  1. Camilla says:

    Nutrolin är alltså inte lämpligt till hundar som inte tål fisk/fiskolja? Finns det någon Nutrolin produkt som inte innehåller fiskolja?

    • Nutrolin® says:

      Om en hund inte tål fisk eller fiskolja är det Nutrolin® SKIN & COAT som är rätt val till hunden. SKIN & COAT innehåller nämligen inte fiskolja så som våra andra produkter gör.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.