Från avelsboxen till ridskolehäst och privathäst

Från avelsboxen genom träning till ridskolehäst och privathäst

”Du behöver ett nytt projekt!” sa vår ridskolechef efter en tid då jag gått och sett dyster ut efter att favorithästen sedan många år gått vidare till de evigt gröna ängarna. Och så kom det sig att jag fick ta hand om Cunigunda, ett sto som efter några år i avelsboxen skulle få prova ett nytt jobb som ridskolehäst, se tidigare inlägg på Nutrolin-bloggen.

Att ”bygga om” en häst som framlevt de senaste åren med en enda stor uppgift, att föda och fostra föl; det låter sig inte göras i en handvändning. Vi hade klart för oss att det var en chansning, men Cunigunda eller Gun som hon kallas till vardags, har så många goda egenskaper och jag hade tiden och intresset att lägga ner det jobb som skulle krävas, så vi satte igång. 

Från avelsboxen genom träning till ridskolehäst och privathäst

Igång efter veterinärbesiktning

Efter att veterinären gått igenom Gun och konstaterat att hon behövde banta och bygga upp kroppen, rekommenderades en sjukgymnast som gav oss ett strikt träningsschema. De första veckorna jobbade vi sju dagar i veckan med någon övning men endast korta stunder. Det blev gymnastikövningar med så kallade Equi-band (gummiband som dels fästs under magen för att hjälpa upp ryggen och dels runt bakdelen för att hjälpa Gun att arbeta rätt med sina långa bakben). 

Gun var stel i lederna och eftersom jag redan gav Nutrolin® till mina båda dobermann och hade mycket god erfarenhet av det, så föll det sig naturligt att kontakta Nutrolin® i Finland – och så kom det sig att Skånsta Ryttare och Nutrolin® inledde ett samarbete. Gun började med Nutrolin® HORSE Joint Duo och vips var stelheten och knakandet i lederna borta.

Så småningom varvades arbetet från marken med uppsutten träning med klättringar i skogsbackar, arbete över bommar och långa skritturer ute i skog och mark. Allt detta gjorde Gun med tålamod och gott humör, och även om det var lite tungt och jobbigt ibland ville hon alltid göra sitt bästa. Hon sattes så smått in i lektionsverksamheten och blev omtyckt av dem som fick rida henne.

När det var dags för en ny besiktning drygt ett halvår senare noterade veterinären att Gun var som en ny häst, men vi hade samtidigt hunnit konstatera att Gun troligen inte skulle hålla i längden för det arbete som krävs av en ridskolehäst. Dels är hon känslig samtidigt som hon är otroligt snäll och dels kräver hennes kropp kontinuerlig sjukgymnastik för att hålla. Vid det här laget hade jag ju självklart hunnit fästa mig oerhört vid det här fina stoet, så summan av kardemumman blev att hon idag är min egen häst.

För Guns del är det egentligen ingenting som ändrats, hon står kvar i samma box och går kvar i flock med de övriga lektionsstona på dagarna – det enda som ändrats är nog foderstaten och att hon gått över från Nutrolin® HORSE Joint Duo till Nutrolin® HORSE Sport. Vi kommer att höra av oss med jämna mellanrum i den här bloggen och berätta om vad vi har för oss, Gun och jag.

Bästa hälsningar från Katja och Gun på Skånsta Ryttare

1,399.00kr
1,229.00kr

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.