Två år med klosjukdomen SLO

Två år med klosjukdomen SLO

År 2017 började tufft för oss och såg inte ut att bli bättre. Redan på våren så fick min hund Kiba diagnosen SLO (symmetrisk lupoid onychodystrofi), även kallad klokapselavlossning eller klolossning.

Kiba tappade klor med en himla fart och jag visste inte vad jag skulle göra. Veterinären förklarade att det inte finns något botemedel, bara att man kan ge rätt fettsyror för att stärka klorna. Det kändes som att vi bara stod på ett ställe, och hela sommaren var förstörd. Kiba fick inte bada (vilket han nyss lärt sig att älska), han fick inte springa omkring på stranden vid sommarstugan och han kunde nästan inte vara lös då jag var rädd att han skulle springa klorna av sig. Jag fick även höra att pga. SLO så gör det ont då man klipper klorna, så jag filade klorna ca en timme varje dag.

Den mentala stressen och pressen av denna sjukdom är inget att leka med. Mellan klolossningarna mådde Kiba bra, men jag kunde inte sluta tänka ”när kommer det att hända igen?”. Man försöker ta vara på tiden mellan klolossningarna, men det är svårt.

Hunden Kiba har levt med klosjukdomen SLO i två år

Med fettsyror för bättre klohälsa

Jag fick tips av en kompis att pröva Nutrolin® SKIN & COAT-näringsoljan. I ett desperat ögonblick mejlade jag Nutrolin® och frågade om ett samarbete. Till min glädje sa de JA! De förklarade att SKIN & COAT har haft en positiv effekt på SLO hundar tidigare. Så i december 2017 började vårat Nutrolin®-år.

Redan i januari 2018 tappade Kiba en klo, och sedan en till någon vecka senare. Jag försökte vara positiv då det tar ett tag innan Nutrolin® SKIN & COAT börjar verka. Men det kändes ändå mörkt.

Kibas klohälsa idag

Det är nu ett år sedan vi började med Nutrolin® SKIN & COAT och förutom några trasiga klor så har Kiba varit lika frisk som innan SLOn.

Kiba har alltid haft en känslig mage så då jag bytt foder, bytt godis, gett han något nytt så blir han alltid dålig i magen. Men inte med Nutrolin®!

Det var ungefär runt mars/april 2018 jag började märka riktig skillnad på hans klor. Klobädden var fastare, det lossnade inte lika mycket ”flisor” från klorna och de var allmänt stadigare. Sommaren 2018 var otroligt varm och här i Norrland fick vi ingen vår, så självklart fick Kiba problem med huden. Jag ökade dosen av SKIN & COAT lite och i samband med ett specialschampo så blev Kiba bättre inom några veckor.

I juli begav vi oss ut på våran andra fjälltur tillsammans. Några dagar i Stekenjokk, tälta, fota, vandra, bara må gott. Redan i oktober var vi ute på fjälltur igen!

2017 hade vi många oroliga och läskiga turer så jag visste inte om jag någonsin skulle ta med Kiba på något sånt igen, men tack vare Nutrolin® så lever vi nu igen ett aktivt liv.


Texten är skriven av Kibas ägare Ida Westin. 

Hunden Kiba har levt med klosjukdomen SLO i två år

2 tankar om “Två år med klosjukdomen SLO

 1. Anna-Carin Falk says:

  Hej,
  Har en 15-kg hund som nyligen tappat sina första två klor och samtliga klor ser dåliga ut med risk för nya klolossningar, Han väger 15 kg.
  Ser att en liter räcker till 4 månader för en 20 kg hund och att man ska spara Nutrolin max 4 månader. Funkar det att köpa en liter och ge mer än rekommenderat för att vår 15-kg hund ska hinna göra av med den på 4 månader?

  • Nutrolin® says:

   Hej! Ja, du kan tryggt dosera enligt dosen för hundar på 20 kg till din hund på 15 kg. Vi håller tummarna för att din hund ska få hjälp av Nutrolin® Skin & Coat!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.