Från valp till väktarhund del 1

Från valp till väktarhund del 1

Alla vet att det är mycket jobb med att ha hund. Att skaffa en valp och börja en resa tillsammans mot att den ska bli en tjänstehund är inte bara väldigt mycket jobb utan innebär även en hel del press, framför allt på en själv. Men det innebär också otroligt mycket glädje när man faktiskt lyckas och ser resultat och framsteg. I den här och följande blogginlägg ska jag berätta om min och Nixons två och ett halvt år långa resa från åtta veckors valp till testad och uppkörd väktarhund. Med hundar finns det inget generellt facit, så jag kan inte ansvara för att allt vi har gjort fungerar på andra hundar.

Hösten 2015 beslutade jag och min sambo oss för att skaffa en valp. Vår andra hund Flisan var då fem år och jag ville ha god tid på mig att leta efter en annan tjänstehund om det inte skulle fungera med valpen. Det är ju ändå alltid ett lotteri att skaffa valp. 

Jag satte mig ner vid datorn och började leta efter en lämplig uppfödare och fastnade för Äventyrs kennel i Eskilstuna. En uppfödare som min dåvarande hundinstruktör kände till och kunde rekommendera. Ringde uppfödaren och satte upp mig på en valp, ville ha en hane och gärna en svart. Under tiden kollade jag närmare på Nixons föräldrars stamtavla och då visade det sig att Flisan och Nixons mamma (Jolin) har samma pappa. Så Flisan är moster till Nixon. Den 27:e februari 2016 föddes fem valpar och en av dem var en svart hane. Han föddes sist och var minst. Pappan till valparna är Quintus Eqidius.

Från valp till väktarhund

De första veckorna

Ovan är tre av de första bilderna på Nixon. Den första bilden är på Nixon hos uppfödaren. Den andra bilden är från stunden då jag verkligen bestämde mig för att den här valpen jag skulle ha. Liten krabat med attityd. 

Den tredje bilden är tagen då vi var hos uppfödaren och hämtade Nixon. Det var den 23:e april 2016 som vi fick åka ner och hämta hem Nixon som vi då hade bestämt oss för att han skulle heta. Jösses, säger jag bara. Vilken beslutsångest det var att välja namn! Men idag ser man ju att han skulle inte kunna heta något annat, eller hur?

Från valp till väktarhund

Vänja Flisan och Nixon vid varandra

Nixon fick inte det bästa välkomnade av Flisan. Flisan ville inte veta av den där lilla svarta och visade verkligen vad hon tyckte om honom. I flera dagar fick vi ha dem åtskilda med kompostgaller. 

Till slut ledsnade jag ur och tänkte att nu får det vara nog. Satte ner Nixon på golvet så de fick hälsa och nosa av varandra. Flisan tryckte ner honom på golvet och slickade honom från nosen till svanstippen. Sen var han godkänd i familjen. Det var några nervösa timmar där i början kan jag lova!

Lär valpen att bli hanterad

Hantering är en viktig del av hunduppfostran, t.ex. som att lära hunden vara lugn och att det ska vara mysigt vid kloklippning. När jag tar fram klotången vet både Flisan och Nixon vad som gäller. Båda lägger sig ner på golvet på sidan och nästan lyfter upp tassarna.

Hantering är också en viktig del i relationen till hunden – att kunna kolla efter skador på hunden och självklart mysa. Nixon är en riktig kelgris kan jag lova! Men även i jobbet är det viktigt för att exempelvis kunna lyfta hunden över staket och krossat glas.

Från valp till väktarhund

Miljöträna hunden

Miljöträning är en annan oerhört viktig del för våra hundar. Här gäller det att gå försiktigt fram, man ska börja tidigt och gå sakta framåt. En väktarhund jobbar i rätt tuffa miljöer, t.ex. industrier, höga höjder samt gallergångar, stimmiga miljöer, smällar och mörka utrymmen. Det är ju egentligen bara våran fantasi som sätter stopp för vad en miljöträning kan vara. 

Från valp till väktarhund

Olika underlag och omgivningar

I första bilden ovan är Nixon 10 veckor gammal och får gå på en bro av trä, med springor och forsande vatten under. Lite fundersam, men gick över utan problem. 

I den andra bilden är Nixon 12 veckor och testar att klättra på lite höga hinder på agilitybanan. I den tredje bilden möter Nixon statyer i betong. De kan vara väldigt konstiga första gången, kolla raggen.

De första bilderna nedan var nu för någon månad sedan: gångar och spiraltrappor på högre höjder med gallergolv.

I den ena mindre bilden nedan är vi uppe på ett tak och väntar in soluppgången en tidig morgon förra året. Frosten ligger över på taken.

I den andra mindre bilden tittar vi på bilbesiktning som är en väldigt spännande miljö. Bilar som åker upp i taket, ruskas och människor som går ner i gropar under bilarna samt maskiner som låter.

Från valp till väktarhund

När jag började med det här blogginlägget så var min tanke att det inte kan vara så mycket jobb att sammanfatta mitt och Nixons år tillsammans. Men efter att jag började skriva så märkte jag rätt fort att det här inte blir ett kort inlägg, utan jag blev tvungen att kolla att det var okej att dela upp året i flera delar. 

Medans ni läser detta inlägg har jag börjat med del 2. Där kommer jag att skriva om våra fysträningar och mera dressyr. Gå gärna in på våran Facebook-sida Försvarsmaktens Flisan & Äventyrs Nixon eller på Instagram @K9_sec för mera bilder och filmer med oss. Kolla även nedan för ett utdrag från vårt Instagram.

Tveka inte att höra av er med funderingar och frågor!


Texten är skriven av Kenneth Johansson

No images found.
Läs mer om Kenneth och hans väktarhundar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.