En torr hud behöver fukt – Mai™ SKIN ger naturlig hjälp

En torr hud behöver fukt – Mai™ SKIN ger naturlig hjälp

Då huden är torr har hudens funktioner rubbats. En vintertorr hud kan därför vara extra känslig mot ökat solsken under våren. Det är därmed inte konstigt att en vintertorr hud drabbas av soleksem under våren.

Då huden är torr har hudens funktioner rubbats. En vintertorr hud kan därför vara extra känslig mot ökat solsken under våren. Det är därmed inte konstigt att en vintertorr hud drabbas av soleksem under våren.

Varför blir huden torr?

Huden blir torr om hudens naturliga skyddsmekanism har försvagats. Cellerna i hudens yttersta sikt, horncellerna, bildar hudens så kallade barriärfunktion. Hudens skyddsbarriär är som tunnast bara en hundradels millimeter tjock. Ändå fungerar den nästan perfekt som hudens vattentätning. Skiktet av hornceller skulle ändå inte vara vattentätt utan den blandning av bra fetter som packas mellan cellerna. Blandningen består av ceramider, fria fettsyror och kolesterol som hudens levande celler producerar.

Barriärfunktionen begränsar vatten från att avdunsta från huden samt stödjer fuktighetsbalansen. Barriärfunktionen har en livsviktigt roll i att upprätthålla hudens välmående. En barriärfunktion som fungerar bra skyddar även atopisk hud eftersom den minskar inverkan av de allergener som irriterar huden. Barriärfunktionens centrala roll för att upprätthålla hudens hälsa identifierades för flera år sedan (Elias m.fl. 1980), och forskning kring hudens barriärfunktion har fortsatt ytterst aktivt (Dinulos m.fl. 2018; Natsume & Ohya 2018).

Mikko Griinari

Om skribenten: Mikko Griinari ansvarar för produktutvecklingen av Mai™ SKIN-näringsoljorna. Han är näringsfysiolog och fettsyreforskare, och han har doktorerat vid Cornells universitet i USA år 1996. Han är även doocent vid Helsingfors universitet. Mikko ansvarar dessutom för produktutvecklingen av djurens Nutrolin®-serie.

Hur kan huden fuktas?

Med hjälp av krämer och emulsioner strävar vi efter att efterlikna fettsammansättningen i hudens barriärfunktion, men effekten är kortsiktig. De krämer som vi utvärtes smörjer in huden med kan dessutom störa hudens naturliga skyddsbarriär (Li m.fl. 2018). Det bästa sättet att förstärka hudens skyddsbarriär är genom att se till att få i sig av de fettsyror som är viktiga för hudens välmående.

Omega-6 linolsyra är den viktigaste fettsyran för stöd av barriärfunktionens fettlager (Elias m.fl.. 1980; Feingold & Elias 2014; McCusker & Grant-Kels 2010). Linolsyra är en så kallad essentiell fettsyra, dvs. människan behöver få den ur kosten. Genom erfarenhet har det visat sig att linolsyrans effekt kan kompletteras med omega-3-seriens essentiella fettsyror, med alfa-linolensyra och med ämnesomsättningsprodukter till dessa två essentiella fettyror, gamma-linolensyra (GLA) och stearidonsyra (SDA) vars uppkomst har försvagats i torr, atopisk hud (Ziboh & Chapkin 1988).

Som fettsyretillskott i kosten kan fröolja från växter användas. Exempelvis solros- och hampfröolja innehåller rikligt med linolsyra. Linfröolja innehåller alfa-linolensyra, gurkörtsolja innehåller GLA och blå snokörtsolja SDA. Mai™ SKIN-seriens näringsoljor innehåller alla dessa oljor och slutresultatet är en unik fettsyresammansättning som är patenterad i både Europa och USA (Griinari & Bruheim 2016).

189.00kr

Ägaren

Mai™ SKIN

189.00kr
199.00kr

2 tankar om “En torr hud behöver fukt – Mai™ SKIN ger naturlig hjälp

 1. Doris Bergh Johansson says:

  Hej
  Jag heter Doris och har en mycket torr hy
  Det ser ut som fiskfjäll på benen måste dammsuga varje dag
  Detta är mycket jobbigt
  Vill veta lite mer om oljan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.