Torr hud hos kaniner och marsvin – kan fettsyretillskott hjälpa?

Torr hud hos kaniner och marsvin – kan fettsyretillskott hjälpa?

Kaniner och marsvin kan lida av torr hud precis som andra djur. Speciellt långhåriga kaniner och marsvin får torr hud och pälsen mjällar. Kirsi Ruotsalainen är en erfaren kanin- och marsvinsuppfödare och hon berättade för oss om sina iakttagelser.

Torr hud och mjäll är vanliga problem

Långhåriga kaniner och marsvin har en mycket tät päls. Huden kommer inte i kontakt med luften och därför uppstår det lätt hudproblem. Huden är ofta torr och det är vanligt att djuret har mjäll. Kirsi har redan länge varit uppfödare och hon är dessutom utställningsdomare. Hon har därmed sett och hanterat otaliga kaniner och marsvin.

”Det är inte alla som har inte fått upp ögonen för att även kaniner och marsvin kan lida av torr hud. Mjäll och torr hud förknippas ofta med långhåriga kaniner och marsvin, men samma problem förekommer även hos korthåriga raser. Ifall de korthåriga raserna i borstas tillräckligt ofta lossnar inte deras täckhår och då blir problemen med torr hud värre. Den gamla pälsen lossnar nämligen inte alltid av sig själv även om den naturligt borde göra det. Som följd uppstår en dubbelpäls och då är det inte konstigt att huden blir torr och mjällig.” summerar Kirsi.

”I dagsläge pratas det speciellt inom kaninkretsarna om kaninernas naturliga kost. Det är en viktig aspekt, men vi måste även ta i beaktande hur vi med hjälp av kosten kan påverka djurens välmående. Många tar i beaktande aspekter om hur pälsen växer både i val av kost och i avelsval, men samtidigt glöms det bort att det går att påverka torr hud med fettsyretillskott. Djuren får ofta bra basföda men kosten innehåller kanske inte tillräckligt av de fettsyror som huden behöver.” förklarar Kirsi.

Torr hud hos kaniner och marsvin – kan fettsyretillskott hjälpa?

Torr hud är inte normalt

Det finns skillnader hos olika marsvinsraser angående var de torra hudpartierna förekommer. ”Långhåriga marsvin har inte torr hud över hela kroppen så som rex och teddy. De torra hudpartierna hos långhåriga marsvin finner vi vanligtvis på bakre delen av kroppen, nära höften. De har sällan torr hud runt nacken. I raserna rex och teddy påfinns i sin tur ofta torr hud och mjäll över hela kroppen. Jag har hört de som konstaterar att det är normalt med torr hud hos speciellt rexmarsvin. Torr hud är inte, och får inte vara normalt.” poängterar Kirsi.

”Långhåriga marsvin har ofta en tunnare päls framtill. På utställningar resulterar detta i en kommentar ’skulle få ha starkare päls’. Baktill har djuren mer päls och därför har de även mer torr hud på bakre delen av kroppen” förklarar Kirsi.

Kaniner och marsvin kan ha torr hud och mjäll även inuti öronen och på trampdynorna. ”Huden kan så klart smörjas in, men det är enbart en kosmetisk åtgärd. Hudens välmående måste byggas från insidan, inte genom att smörja in djuren.” fastställer Kirsi.

Kirsi tillägger ”Ibland dömer jag även hamstrar på utställningar och jag har lagt märke till att även de ofta har dålig hud och pälskvalitet.”

Torr hud hos kaniner och marsvin – kan fettsyretillskott hjälpa?

Levnadsvillkoren kan påverka

Det kan kännas konstigt att ge oljetillskott till kaniner och marsvin med tanke på djurens naturliga kost. ”Kaniner och marsvin som lever som husdjur lever i en mycket annorlunda värld än kaniner och marsvin i det vilda. Jag skulle därför inte direkt jämföra avlade husdjur med deras vilda artfränder, eller husdjurens föda med de vilda djurens föda.” konstaterar Kirsi.

”Exempelvis vildkaniner eller vilda marsvin bor inte i ett utrymme där det är +20 grader varmt om vintrarna. Det är inte konstigt att huden blir torr då våra husdjur lever tillsammans med oss i uppvärmda lägenheter med torr inneluft. Hos mig bor mina kaniner och marsvin i en specialbygg del av vårt stall där det är 13-15 grader varmt om vintern. På så sätt har de bättre päls än om de skulle bo i rumstemperatur.” berättar Kirsi.

Torr hud hos kaniner och marsvin – kan fettsyretillskott hjälpa?

Hjälp mot torr hud med fettsyror

Det är skillnad på oljor. Det räcker inte med att ge vanlig matolja ifall avsikten är att minska problemen med torr hud och mjäll. Matolja kan ge glans men hjälper inte med att upprätthålla hudens fuktighetsbalans och på så sätt förebygga hudproblem orsakade av torr hud.

Essentiella fettsyror, speciellt omega-6 linolsyra, behövs för att upprätthålla hudens naturliga skyddslager, dvs. hudens barriärfunktion. En barriärfunktion som fungerar dåligt orsakar torr hud och utsätter djuret för hudproblem.

Nutrolin® SKIN & COAT är en unik, patenterad näringsolja. Den innehåller rikligt med linolsyra som är en essentiell omega-6-fettsyra för hudens och pälsens välmående. SKIN & COAT innehåller dessutom omega-6- och omega-3-seriens fettsyror (alfa-linolensyra, gamma-linolensyra och stearidonsyra) som stödjer linolsyrans effekt. Näringsoljan innehåller även naturlig E-vitamin. SKIN & COAT-oljans sammansättning är patenterad i flera europeiska länder och i USA.

Torr hud hos kaniner och marsvin – kan fettsyretillskott hjälpa?

Nutrolin® SKIN & COAT passar även till kaniner och marsvin

Nutrolin® SKIN & COAT har ursprungligen utvecklas för hundar men produktens fettsyresammansättning har visat sig ge effekt även på andra djur. SKIN & COAT innehåller vegetabiliska oljor och är en skräddarsydd produkt för hudens välmående. Den dagliga dosen är liten och därmed finns det inte risk för att djuret skulle gå upp i vikt.

Oljan doseras på maten. En öppnad flaska förvaras stående i kylskåpet.

Torr hud hos kaniner och marsvin – kan fettsyretillskott hjälpa?
Torr hud hos kaniner och marsvin – kan fettsyretillskott hjälpa?

Mot torr hud

Nutrolin® SKIN & COAT är en unik, patenterad näringsolja. Den innehåller rikligt med linolsyra som är en essentiell omega-6-fettsyra för hudens och pälsens välmående. SKIN & COAT innehåller dessutom omega-6- och omega-3-seriens fettsyror som stödjer linolsyrans effekt, samt naturlig E-vitamin.

LÄS MER & KÖP

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.