Kiba har SLO – en sjukdom som gör att klorna lossnar

Hunden Kiba har SLO – en sjukdom som gör att klorna lossnar

”År 2017 fick min hund Kiba diagnosen SLO (symmetrisk lupoid onychodystrofi).” berättar Kibas matte Ida Vestin.

Kort om SLO: SLO är en kronisk klosjukdom som innebär att hunden tappar en eller flera klor, hunden är ofta annars helt frisk. Vid den akuta fasen lossnar klokapseln och pulpan blottas vilket är smärtsamt för hunden och gör därför hundens rörlighet begränsad.

SLO kräver normalt veterinärvård och det finns ofta behov för smärtlindring. Klorna (klokapseln) växer långsamt tillbaka, men klorna är ändå ofta spröda. I vissa fall avlivas hundar på grund av de problem SLO medför, men detta är rätt så ovanligt.

SLO är en relativt ovanlig sjukdom men det handlar troligtvis om en autoimmun sjukdom. Detta betyder att hundens immunförsvar förstör kroppsegen vävnad, i detta fall klorna.

Mai™ SKIN gav hjälp mot Idas torra händer

Kibas resa med SLO

Kibas ägare Ida berättar om deras liv efter att Kiba diagnostiserats med SLO: ”I samband med denna sjukdom blev vårat liv väldigt påverkat. Vi är aktiva – vandringar, skogspromenader, skidturer, bada, fjällturer m.m. och helt plötsligt satt vi i en situation där Kiba knappt kom ut ur lägenheten för vanliga promenader. Det kändes som att en klo bara hunnit läka förens nästa lossnade.

Vi började med Nutrolin® SKIN & COAT nästan ett år efter första klosläppet och redan efter några veckor började vi se skillnad. I början var det några enstaka klokapslar som lossnade men efter det var det mest bara flisor som for av. Några månader senare var vi i fjällen igen, utan någon oro för skada.

Nu, efter några år med SKIN & COAT-näringsoljan kan man nästan inte tro att Kiba har SLO. Vi har gått från fila klor ca 2 gånger i veckan till ca 2 gånger i månaden då dom nu blivit så starka att de nöter naturligt då han går, vilket aldrig hänt förut.

Ingen smärta, inga mediciner, inga veterinärbesök, ingen mer oro. Kiba är nu en snart 12-årig, pigg, aktiv och glad hund utan begränsningar tack vare SKIN & COAT.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.