Omega-nyckel dvs. kortkurs i fettsyror

Betydelsen av fettsyror vid vård av hundens hud

Fettsyrorna hör till naturens viktigaste molekyler

 • Kroppen är uppbyggd av fettsyror – kroppens alla celler är omringade av en hinna, ett membran, av fettsyror.
 • Cellmembranen som består av fettsyror är en livsviktig struktur för cellernas funktioner – all transport mellan cellen och dess omgivning sker genom cellmembranen.
 • Cellmembranens välmående upprätthåller kroppens välmående.
 • Funktionen av kroppens viktiga strukturer baserar sig på fettsyror (hjärnan, ögonen, huden, könscellerna, m.m.).
 • Vi kan påverka cellmembranens sammansättning genom fettsyror i kosten, med essentiella fettsyror från vegetabiliska oljor och fiskoljans omega-3-fettsyror.
Omega-nyckel – fakta om fettsyror

Kroppen gör en del av fettsyrorna och en del måste fås ur kosten

 • Kroppen förvandlar energin från kosten till energi för fettsyrorna, och lagrar på så sätt energi i fettvävnaden samt placerar en del i cellmembranen.
 • Linolsyra och alfa-linolensyra är essentiella fettsyror – djur kan inte producera dessa fettsyror men växter kan – djur måste få de essentiella fettsyrorna ur kosten.
 • Linolsyra är omega-6-seriens essentiella fettsyra och ur den bildas det arakidonsyra i kroppen. Arakidonsyran landar till stor del i cellmembranen där den är verksam i transporten av kemiska meddelanden och i kroppens försvarsmekanismer.
 • Alfa-linolensyra är omega-3-seriens essentiella fettsyra och ur den bildas det andra omega-3-fettsyror, exempelvis EPA och DHA. Dessa har viktiga uppgifter i cellmembranens strukturer, i transporten av kemiska meddelanden och i regleringen av inflammationsreaktioner.
 • Ett djur som är allätare producerar endast lite EPA och ytterst lite DHA – därför är det skäl att få av dessa fettsyror även ur kosten; fiskolja är naturens bästa källa för EPA och DHA.
Omega-nyckel – fakta om fettsyror

Vilka uppgifter har kostens fettsyror i kroppen?

Linolsyra
Omega-6-seriens essentiella fettsyra

Linolsyrans centrala uppgift är att producera arakidonsyra för kroppens behov. Katten saknar de enzymer som behövs i linolsyrans ämnesomsättning. Därför måste katten få arakidonsyra ur kosten.

Linolsyra behövs även för att upprätthålla hudens skyddslager, dvs. hudens barriärfunktion. Om ett djur inte får tillräckligt mycket linolsyra blir huden torr och mjällig, pälsfällningen ökar och risken för bakterie- och jästinfektioner blir större. Symptom på brist av linolsyra kan även förekomma hos hundar och katter som får rikligt av linolsyra i sin kost. Istället för brist på linolsyra kan djuret då lida av nedsatt ämnesomsättning av linolsyra eller av att kostens fettsyror är i obalans. Vid atopiskt eksem är det typiskt att huden blir för torr. Bakgrunden till sjukdomen ligger i att hudens barriärfunktion fungerar dåligt.

Då hudens barriärfunktion fungerar dåligt kan den förstärkas med en näringsolja som innehåller omega-6 linolsyra tillsammans med alfa-linolensyra (omega-3 ALA), gamma-linolensyra (omega-6 GLA) och stearidonsyra (omega-3 SDA) samt naturliga tokoferoler (alfa-tokoferol dvs. E-vitamin och beta-, gamma- och delta-tokoferoler) som stödjer linolsyrans effekt. Nutrolin® SKIN & COAT är en patenterad oljeblandning som innehåller alla dessa näringsämnen som huden behöver.

Betydelsen av fettsyror vid vård av hundens hud

DHA dvs. dokosahexaensyra
Omega-3-seriens viktigaste fettsyra

DHA finns i alla cellers cellmembran. Speciellt mycket DHA finns det i kroppens viktiga vävnader så som i hjärnan, nervvävnaderna, ögonens näthinna och i könscellerna. Med hjälp av forskning har det kunnat påvisas att det samlas speciellt mycket DHA-fettsyror i de delar av hjärnan som hör ihop med inlärning och minne.

Brist på DHA försämrar hjärnans, nervsystemets och ögonens utveckling. Brist på DHA kan även försvaga utvecklingen av hundens viktiga luktsinne. Det har fastställts att ett DHA-tillskott i kosten förbättrar hundvalpens syn- och inlärningsförmåga.

Hundvalpen får en stor del av den mängd DHA som den behöver under fostertidens sista tredjedel (då valpen fortfarande är i livmodern) och under digivningstiden ur modersmjölken. Därför är det viktigt att avelstikens kost kompletteras med en olja som innehåller rikligt med DHA. Nutrolin® PUPPY & MOM innehåller 130 mg/ml DHA och 2,5 ml/mg E-vitamin. Eftersom DHA är en fettsyra som är känslig för att oxidera, och eftersom oxiderade fettsyror är skadliga för valpens tillväxt och utveckling innehåller Nutrolin® PUPPY & MOM-oljan ett rejält paket antioxidanter (tokoferol- och rosmarinextrakt) för skydd mot oxidering. Därtill tillverkas Nutrolin® PUPPY & MOM-oljan på ett sätt som skyddar oljan både under användning och förvaring.

Omega-nyckel – fakta om fettsyror
Nosen är ett av hundens viktigaste verktyg

EPA dvs. eikosapentaensyra
En omega-3 fettsyra som dämpar inflammationer

EPA-fettsyror som fåtts ur kosten lagras huvudsakligen i fettvävnaderna och i mindre mån i cellmembranen. EPA finns därmed inte i samma höga grad som DHA i hjärn- och nervvävnaderna eller i näthinnans celler. Genom stora doser binder sig EPA även på cellmembranen. Cellmembranens EPA dämpar effektivt kroniska inflammationer. I kroppen tävlar EPA med arakidonsyra och minskar uppkomsten av inflammatoriska signalsubstanser. EPA och DHA bildar dessutom specifika molekyler, resolviner, i kroppen. Dessa dämpar och släcker inflammationer.

De fiskoljebaserade omega-3-fettsyrorna EPA och DHA stödjer även hjärnans normala funktioner och dämpar de skadliga förändringarna som sker i hjärnan då hjärnan åldras (alzheimer och demens). Med hjälp av undersökningar på djur har det kunnat fastställas att det finns ett samband mellan ett tillräckligt intag av omega-3-fettsyror och en minskad risk för demens. Dessutom kan hjärnans normala funktioner stödjas av ett tillräckligt intag av omega-3-fettsyror.

En kronisk s.k. låggradig inflammation ökar då djuret åldras. Denna inflammation hänger samman med övervikt och med inflammationer i mun, tarm och leder. Ett inflammationstillstånd i ämnesomsättningen och tillhörande oxidativ stress leder till att åldringsprocessen framskrider allt snabbare. Med hjälp av omega-3-fettsyror och antioxidanter går det att lindra de förändringar som sker då kroppen åldras. Därför innehåller Nutrolin® SENIOR rikligt med omega-3-fettsyror, E-vitamin, D-vitamin och lecitin.

Då hundens kropp återhämtar sig från hård ansträngning, såsom från jakt eller sport, belastas kroppen av en låggradig inflammation och av oxidativ stress. Dessa visar sig i form av muskelvärk och trötthet. Nutrolin® SPORT-näringsoljans omega-3-fettsyror, E-vitamin och krillolja stödjer kroppens återhämtning genom att släcka inflammationer och dämpa oxidativ stress.

Artros är en sjukdom där lederna förslits. Denna förslitning snabbas upp av inflammationer. Nutrolin® HIP & JOINT-paketets omega-3-fettsyror, tillsammans med glukosamin och kondroitin, dämpar den inflammation som uppstår i leder med artros. Därför har Nutrolin® HIP & JOINT visat sig vara effektiv som stödvård till den medicinska vården av artros.

Nutrolin® HORSE Sport

Bekanta dig med Nutrolin®-produkterna:

2 tankar om “Omega-nyckel dvs. kortkurs i fettsyror

 1. Birgitta Ullgren says:

  Jag funderar på om Nutrolin Skin & Coat kan hjälpa vid vattenexem på hund?
  Mvh Birgitta Ullgren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.