Livet med en aktiv seniorhund

Eerika Mirtola tillsammans med sin kleinspitz Bonzo ute i snön

Jag heter Eerika Mirtola, är 20 år, bor i Finland och jag brinner för utställningslivet. Hemma hos mig bor i dagsläge min tyska spets (kleinspitz) Bonzo som är 9 år gammal. Jag hade tänkt satsa på lydnad med honom men så ändrade jag mig och vår huvudsakliga hobby blev utställningar. Samtidigt fick jag även upp ögonen för junior handling som jag sedan tävlade i en tid.

Genom min junior handling-karriär blev utställningar en kär hobby med höga mål. Bonzo är just nu ett certifikat ifrån titeln finsk utställningschampion. Jag hoppas på att han blir champion nu då utställningarna kommit igång igen efter corona-uppehållet.

Under 2021 har vi även gett oss in på en ny gren för oss då vi började med rally-lydnad lite som en pensionärsgren för Bonzo.

Utsällningsvärlden lockade mig

Jag tävlade för första gången i junior handling för 10–18-åringar smått av misstag år 2013 på uppmaning av en kompis. Jag visste inget om denna gren då.

Det tändes en gnista som snabbt verkligen blossade upp, så jag tävlade sedan ända till år 2018 då åldern kom emot. Jag har lyckligtvis fått fortsätta med junior handling även efter detta i rollen som instruktör.

Jag är även aktiv inom utställning i rasringarna med både min egen hund och andras hundar.

Bonzo – en envis humorist

Bonzo är världens roligaste, han är otroligt lätt i vardagen och anpassar sig snabbt till allt. Han har sina egna påhitt och vardagen är absolut inte tråkig med honom. Bonzo kom till oss då jag var bara 11 år gammal och tillsammans har vi både varit på botten och topp under vår karriär inom hundvärlden.

På våra träningar har Bonzo aldrig låtit mig komma lätt undan och han har lärt mig mycket som hundförare. Innan en träning börjar vet jag fortfarande inte vad han tänker hitta på den här gången. Ibland är det som om han aldrig lärt sig t.ex. ligg eller att komma in till sidan och andra dagar går han som en dröm.

Vi började vår resa inom lydnaden men Bonzos envishet fick mig att dunka huvudet mot väggen fler än en gång. Idag kör vi lydnad enbart för skojs skull. Genom lydnasträningen fick vi ändå en bra grund till allt annat i livet. Nio års hårt arbete har gett resultat och jag har nu en hund som det är kul att träna, vara och leva med.

Hunden Bonzo älskar sin Nutrolin® SENIOR-näringsolja

Betydelsen av att mäta seniorhundens välmående

Bonzo är idag familjens enda hund, min ögonsten som jag enbart vill erbjuda det bästa. Just därför är jag så tacksam över mitt samarbete med Nutrolin®. Då det är frågan om en hund som tränas är det viktigt att satsa på hundens välmående, detta gäller så klart även hemmahundar, men speciellt viktigt blir det då det är frågan om en aktiv seniorhund.

Förutom att vi lägger stor vikt vid rätt typ av kost, återhämtning, regelbunden muskelvård och motion så är dessutom högklassiga kosttillskott något att ta i beaktande. Vi använder varje dag Nutrolin® SENIOR-oljan som verkligen är den produkt vi litar på. Förutom de hälsofrämjande egenskaperna oljan har är det ett absolut plus att den är smaklig eftersom ett smakligt tillskott är enkelt att ge tillsammans med Bonzos mat. Nutrolin® SENIOR smakar väldigt gott enligt vår kräsna lilla vän!

Text och bilder: Eerika Mirtola

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.