Grunder för klickerträning med hunden

Klickerträning med hunden

Klickerträning är en träningsform där en ljudsignal används (ofta en klicker, dvs. en dosa av plast/metall som ger ifrån sig ett klickande ljud) för att märka ut ett önskat beteende hos hunden. Ljudsignalen kopplas ihop med att hunden får belöning (positiv förstärkning). Träningsformerna grundar sig vanligtvis på hundens eget beteende och målet är en hund som genom sitt eget beteende aktivt försöker få belöning.

Klickerns betydelse och inlärning

Hunden lär sig ljudsignalens betydelse genom att signalen och belöningen kombineras tätt med varandra. Som belöning används vanligtvis mat (mat är snabbt och enkelt att ge och hundarna gillar vanligtvis mat). Det går även bra att länka annat som hunden gillar med klickern, t.ex. en leksak eller att leka. Istället för en klicker går det även bra att använda andra signaler, t.ex. ett klick med munnen eller ett visst ord – ifall dessa kan användas lika snabbt och noggrant som klickern. Klicket berättar för hunden att den snart kommer att få en belöning. Klicket märker dessutom noggrant ut det önskade beteendet eller en del av det.

Klicket lärs in genom att först klicka och genast efteråt ge hunden en godbit. Detta kallas betingning. Under betingningen behöver inte hunden erbjuda något visst beteende utan det handlar om att lära hunden att klicket och godbiten hör ihop. En betingning till klickern har skett då hunden reagerar på klicket ivrigt och med en inväntan på godis.

En klicker för klickerträning med hunden
Hunden gör en nosdutt mot en targetstick

Positiv förstärkning

Positiv förstärkning betyder att hundens beteende belönas (förstärks). Ifall klickern används som en del i träningen måste sambandet mellan klicket och belöningen upprätthållas. Detta betyder att klicket alltid är sammankopplat med en belöning (mat). På så vis kan klickern användas som en exakt belöningssignal. Då vi inte har behov av att märka ut ett exakt beteende kan vi använda andra (mindre exakta) sekundära förstärkningar som t.ex. beröm eller ett annat kommando.

Tajming

Klicket tajmas till exakt den stund då hunden gör det beteende som önskas. Ju exaktare tajmingen är, desto snabbare sker inlärningen. Även belöningen ges snabbt efter klicket för att hunden inte ska hinna göra något annat efter det önskade beteendet (det som klickats) och därmed börja länka belöningen med fel beteende.

Förbered hunden inför hösten: huden, pälsen, klorna och trampdynorna

Kriterier

En av träningens allra viktigaste komponenter är kriterier. Med kriterier menas de krav som vi sätter på hundens beteende för att hunden ska få belöning (klick + betalning). Det lönar sig att börja med ett lågt kriterium, dvs. hunden behöver inte utföra hela det önskade beteendet utan enbart lite ditåt för att få belöning. Kriteriet höjs sedan sakta, dvs. hunden behöver göra något mer för att få belöning. Utvecklingen är liten, små steg i taget. På så vis framskrider träningen så bra som möjligt.

Exempelvis då vi vill träna att hunden ska sitta och vänta går vi fram så här:

 1. hunden sitter
 2. hunden sitter kvar i en halv sekund
 3. hunden sitter kvar i en sekund
 4. hunden sitter kvar i två sekunder
 5. hunden sitter kvar i en varierande tid på 1-2 sekunder
 6. hunden sitter kvar i en varierande tid på 1-3 sekunder
 7. hunden sitter kvar i en varierande tid på 1-4 sekunder osv.
Klickerträning med hunden – lär hunden sitta och vänta
Klickerträning med hunden – välj bästa belöningen

Hundens eget beteende

Till klickerträningens metoder hör att förstärka hundens spontana beteende och vanligtvis styrs eller lockas inte hunden mycket. Vi talar då om operant inlärning som syftar på att hunden ”opererar” (arbetar) i sin egen omgivning. Hunden måste själv utföra något beteende för att ha möjlighet att få belöning. Metoderna är:

 • fånga/plocka (capturing) där hunden självständigt gör ett helt beteende som den belönas för (t.ex. hunden tar ögonkontakt med ägaren)
 • shejpa där hunden först gör ett något lite ditåt -beteende som man sedan börjar forma till det önskade beteendet (t.ex. hunden går 1 m ifrån ägaren – 0,5 m ifrån – 0,2 m ifrån – 0,1 m ifrån, dvs. riktigt nära ägaren = hunden börjar följa ägaren)
 • genom att använda targets, där hunden lär sig att först vidröra eller röra sig mot ett föremål (target) genom shejping (t.ex. targetstick, targetmatta, hand) och denna target börjar sedan användas för att lära in olika saker (t.ex. stanna kvar vid en target på marken).

Då hunden jobbar självmant måste hunden koncentrera sig på träningen, behärska sig och fundera över hur den ska lösa problem. Klickerträning passar speciellt för lite blyga och passiva hundar samt till hundar med dålig självkänsla eller hundar som är rädda för olika saker. Klickerträning är även till nytta för sådana hundar som har svårt för att koncentrera eller behärska sig.

Som exempel för shejping kan vara ett trick där hunden ligger ner och lägger hakan mot marken:

 1. hunden ligger och råkar sänka huvudet lite lägre (klick + betalning, belöningen ges till hunden nära marken)
 2. hunden ligger och sänker huvudet lite lägre
 3. hunden ligger och sänker huvudet nästan ända ner till marken
 4. hunden ligger och håller huvudet en liten stund mot marken
 5. hunden ligger och håller huvudet en halv sekund mot marken
 6. hunden ligger och håller huvudet en sekund mot marken
 7. hunden ligger och håller huvudet en varierande tid mot marken
Hunden gör en nosdutt mot en targetstick

Sammandrag

I klickerträning har hunden en chans att påverka om den får belöning eller inte. Om hunden erbjuder ett önskat beteende får den belöning. Hunden styrs inte, om inte detta är nödvändigt, utan hunden får själv försöka hitta lösningen, dvs. vad den ska göra för att få belöningen. Ägarens uppgift är att hitta lämpliga förstärkningar för situationen och använda dessa korrekt samt förhindra att oönskade beteenden förstärks genom att t.ex. se till att hunden inte av misstag får någon form av förstärkning för dessa. Ägaren ska dessutom på förhand fundera ut målet för ett visst beteende och genom hurdana steg (kriterier) målet uppnås. Kriterierna ska formuleras till så små steg som möjligt för att hunden lätt ska kunna lyckas i dem, och för att träningen därmed framskrider mot målet.

En tanke om “Grunder för klickerträning med hunden

 1. Kristin Eriksson says:

  Tack för en av få faktiskt enkla förklaringar till ”inklickning” & grundtanken m klicker! Har nyss skaffat en Corgi Cardigan som inte är så där jätteintresserad av godis eller hurrarop men är jättelättlärd så vill ändå kunna förstärka det positiva han gör ❤️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.