Pudeln Syke får diagnosen patellaluxation

Pudeln Syke rehabiliteras efter patellaluxation

”Har den här hundens knän undersökts? frågade mina hundars massör då hon behandlade min hund Syke våren 2020. ”Ja. År 2018, båda knäna friska 0/0.” svarade jag. Efter en stunds tystnad skakade massören på huvudet och konstaterade tyst ”Tyvärr är knäna inte friska längre, se hur de luxerar. Syke har patellaluxation.”

Tvivel. Shock. Det kan inte vara sant. Min lilla älskade hund, min dröm som gått i uppfyllelse och hunden som är som gjord för mig. Hunden som jag hade väntat på i två långa år. Jag ville uttryckligen ha en valp från tiken som är mamma till Syke – uppfödaren hade låtit kolla tikens knän två gånger och senare ännu en tredje gång.

Vi hade precis börjat tävla i agility några månader tidigare. Jag hade lagt mycket jobb på att träna in grunder och Syke hade blivit precis den agilityhund som jag hade önskat: snabb, självständig och med bra hinderfocus. Det samspel vi hade på agilityplanen var något som det inte finns ord för att beskriva.

Pudeln Syke kör hoopers

Besök hos veterinären

Senare besökte vi hundarnas egna veterinär som bekräftade fynden massören gjort: Syke hade verkligen medial patellaluxation i båda knäna, vänster grad 2 och höger på gränsen mellan grad 1 och 2. På veterinärens rekommendation bokade vi in en tid hos en ortoped.

Ortopeden undersökte Syke mycket noggrant och konstaterade att det handlar mer om patellaluxation från trauma än genetisk patellaluxation med tanke på hundens tidigare knäutlåtanden. I vilket fall som helst rekommenderade ortopeden operation eftersom det var frågan om en så ung hund med många år framför sig. Sykes uppfödare har stöttat oss hela tiden och diagnosen var troligtvis en ännu större shock för henne.

Diagnosen kändes overklig från första stund för Syke har aldrig haft de typiska besvären som hundar med patellaluxation ofta har – Syke har inte hoppat över steg med någotdera bakben och hon har inte heller haltat. I vilket fall som helst beslöt jag mig genast för att sluta med agility då situationen med knäna klarnade. Jag kontaktade dessutom Anna-Liisa Lundell på Nutrolin®. Vi hade ett långt och varmt samtal om Sykes situation och vi beslöt att Syke direkt skulle börja få av Nutrolin® HIP & JOINT för att stödja knänas hälsa.

Nutrolin® HIP & JOINT
KÖP

Samverkande produkt

En kombination av fiskolja och näringsämnen för lederna är effektivare än någotdera av dessa separat.

Rikligt med fettsyror

Nutrolin® HIP & JOINT innehåller ett minimum av 289 mg/ml inflammationsdämpande omega-3-fettsyror: ETA, EPA, DPA och DHA.

Läs mer

Råvaror av läkemedelskvalitet

Råvarorna i Nutrolin® HIP & JOINT är av läkemedelskvalitet, av precis samma råvaror som ledtillskott för människor görs av.

Dags för operation

Det kändes tufft att min symptom- och smärtfria hund hade söndriga knän. Till råga på allt insjuknade även jag runt samma tidpunkt som Syke vilket gjorde det extra tungt att bemästra livet. Hur i all världen ska min hälsa och mina krafter räcka till för att även rehabilitera Syke?

Jag minns inte mycket från den hösten. Syke började i alla fall få Nutrolin® HIP & JOINT som en del i utfodringen, hon gick regelbundet på kontroller hos sin veterinär och mina hundars massör hjälpte till med att hålla läget under kontroll. Det var ändå klart för mig från första början att ifall Syke skulle visa på symptom på ettdera knäet så skulle det bli operation omedelbart. Det blev dags för den första operationen följande vår som följd av att Syke råkade halka väldigt illa.

Först opererades vänster knä och en stor del av sommaren gick åt till att aktivt rehabilitera Syke. Min egen hälsa var då mycket bättre och jag kunde med egna ögon se hur positiv effekt operationen hade på knäets funktion. Under slutet av sommaren och början av hösten levde vi en stund ett normalt liv innan jag bokade tid för operation av högra knäet. I skrivande stund återhämtar sig Syke med bra framgång från sin senaste operation.

Pudeln Syke får hjälp av Nutrolin® HIP & JOINT efter operation av patellaluxation

Nutrolin® HIP & JOINT stödjer Sykes ledhälsa

Under hela denna tid, ända från diagnos, har den samverkande Nutrolin® HIP & JOINT varit en mycket viktigt del av Sykes välmående som helhet, speciellt med tanke på knäna. Till min lättnad hade det inte hunnit uppstå artros eller slitage i någotdera knä även om det gick tid mellan diagnosen och den första operationen.

Syke kommer även efter knäoperationerna att få av Nutrolin® HIP & JOINT i kurer för så pass positiva resultat har produkten haft på hennes rörelser och välmående. Ortopeden har dessutom sagt att om rehabiliteringen av det högra knäet går lika bra som av det vänstra så kommer Syke att bli helt återställd för alla typer av hobbyer. Tiden får visa hur och på vilket sätt vårt aktiva liv fortsätter, men det viktigaste är självklart att Syke får leva ett normalt, glatt hundliv utan att vara rädd för att knäna ska luxera.

Jag rekommenderar verkligen Nutrolin® HIP & JOINT till hundar som ska genomgå en ortopedisk operation eller som har slitna leder, eller dylikt. HIP & JOINT är en riktig kanonprodukt för att upprätthålla ledernas hälsa och rörlighet. Jag kan själv inte föreställa mig att jag skulle sluta ge av produkten till Syke. Hon får av HIP & JOINT varje morgon blandat i sin frukost och smaken är 5/5. Jag kan inte tacka personalen på Nutrolin® tillräckligt för den förståelse och det stöd vi fått under denna tuffa tid. Jag hoppas att nästa år för med sig goda ting till oss.

Text och bilder: Tiina Harju

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.