Husdjursindustri-företaget Olini Ab går till ny ägare: “I Sverige hittade vi energiska tag som ger oss nystart”

Husdjursindustri-företaget Olini Ab går till ny ägare

Fettsyre- och kosttillskott-varumärket Nutrolin® har länge varit välkänt och omtyckt bland djurvänner i hemlandet Finland. Under de senaste åren har varumärket dessutom vuxit i snabb takt ute i världen. Speciellt det svenska hund-, katt- och hästfolket har fattat tycke för den högklassiga produktserien. Bakom varumärket står familjeföretaget Olini Ab som grundades år 2007.

Från Sverige har det i större utsträckning än från Finland även kommit in förfrågningar om företagsomstrukturering. “Vi ville säkra resurser för Nutrolin®-varumärket att växa och expandera internationellt i en situation där huvudägarna närmar sig pensionsålder inom några år. Petbuddy Group är en ung, energisk och växande koncern med en stark grupp investerare bakom sig” summerar Olinis fyra grundare Mikko Griinari, Anna-Liisa Lundell, Jenni Liukkonen och Petrus Liukkonen. De representerar två familjer. Grundarna har vägt olika alternativ och valde en företagsomstrukturering som säkerställer att Nutrolin®-varumärket förblir finländskt även om affärens andra part är svensk.

Petbuddy Group har huvudkontor i Stockholm. Deras mål inom husdjursindustrin är att skaffa varumärken med kostprodukter av superpremiumklass och göra dessa allt större. Den gemensamma nämnaren för varumärkena är förutom kvalitet och egen produktutveckling även miljövärderingar: det handlar inte enbart om att ta hand om våra djur, utan att även ta hand om vår planet.

Anna-Liisa Lundell, Mikko Griinari, Petrus Liukkonen, Jenni Liukkonen

Starkt finsk-svenskt samarbete

enom affären blir Olini Ab en del av den alltmer internationellt växande Petbuddy Group koncernen, som är grundad i Sverige. En del av köpesumman betalas i aktier så i och med affären blir Olinis grundare aktieägare i Petbuddy Group och kommer att fungera med expertisroller i koncernen.

“Sett ur personalens, kundernas, återförsäljarnas, distributörernas och samarbetspartnernas synvinkel kommer inget att förändras. Olini Ab fortsätter under sitt eget namn som ett självständigt, finländskt bolag i det gamla mejeriet i Lojo, Finland. Vår produktion har från dag ett skett i grannkommunen Somero där den även sker i fortsättningen”, berättar verkställande direktör Anna-Liisa Lundell.

Genom affären får Olini tillgång till betydande resurser för att fortsätta växa internationellt och utveckla nytt. “Som företag är vi i ett skede där det är smart att växa tillsammans med koncernens andra företag”, konstaterar Olinis grundare.

Petbuddy Groups verkställande direktör Alex Baumann är nöjd med slutresultatet av förhandlingarna. “Vi är verkligen glada över att få välkomna Olini som en del i vår koncern. Olinis grundare har lång erfarenhet av att utveckla och marknadsföra vetenskapliga hälsoprodukter av superpremiumklass till husdjur, och av husdjursindustrin i allmänhet. Vi har dessutom en gemensam vilja att inte enbart ta hand om våra djur utan även om vår planets välmående”, berättar Alex. “Det är fantastiskt att få kavla upp ärmarna och börja arbeta tillsammans med Olinis ledning och personal, och föra vidare Nutrolin®-varumärket till allt större marknader. Det kommer bli spännande tider”, fortsätter han.

Petbuddy Group grundades år 2019 av Alex Baumann, Erik Wide Gustafsson och Alexander Retzlik. De har en gemensam bakgrund i den brittiska The Hut Group-koncernen. Besöket i Stockholm på Petbuddys kontor var fyllt av ståhej och viftande svansar då personalens hundar kom för att hälsa besökarna välkomna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.