Fiskoljans omega-3-fettsyror ger kraft till hästen

Powered by Nutrolin®️: sponsring är i bästa fall flera år av samarbete

Vi kan ta hand om hästens muskelhälsa på många olika vis – även genom hästens foderstat. Nutrolin® HORSE Sport är ett utmärkt tillskott för att upprätthålla muskelmassan. Fiskoljans omega-3-fettsyror i produkten hjälper till att minska låggradiga inflammationer som uppstår vid fysisk påfrestning.

Fiskolja hör inte till hästens naturliga föda, men med hjälp av fiskolja kan vi optimera hästens utfodring. Omega-3-fettsyrorna i fiskolja – EPA, ETA, DPA och DHA – hjälper kroppen reparera de vävnadsskador som uppstår vid påfrestning. Detta gör att hästen återhämtar sig snabbare. En mångsidig omega-3-fettsyresammansättning dämpar effektivt låggradiga inflammationer i kroppen (Calder 2013).

De nyttiga egenskaperna av fiskoljans omega-3-fettsyror har utnyttjas enbart i mindre grad i hästarnas utfodring i Sverige och i övriga Europa. I USA används fiskoljans fettsyror redan allmänt speciellt för att hjälpa sporthästarna återhämta sig så att musklerna bibehåller sin flexibilitet och rörelserna förblir smidiga.

Fiskoljans omega-3-fettsyror ger kraft till hästen

Vegetabiliska oljor ger inte samma effekt

Omega-3-fettsyrorna från vegetabiliska oljor, så som linfrö-, rybs-, hampfrö- eller chiafröolja dämpar inte låggradiga inflammationer. De vegetabiliska oljornas omega-3-fettsyror omvandlas hos djur i små mängder till omega-3 EPA. I de undersökningar som gjorts på hästar har det visat sig att linfröoljans omega-3-fettsyra i praktiken inte omvandlas till EPA och DHA, och att enbart fiskolja höjde omega-3-nivåerna i cellerna (Siciliano m.fl. 2003, Vineyard m.fl. 2010 och Hess m.fl. 2012).

Nöjda kunder

Nutrolin® HORSE Sport passar olika hästar, allt från hobbyhästar till tävlingshästar som tävlar på hög nivå. Hoppryttaren Janina Kvarnströ har använt Sport till sina hästar redan i tre år. Janinas mamma Riikka berättar:

“Vår häst Hertta får av två olika Nutrolin®-produkter – under tävlingssäsongen Sport och under vintern Skin & Coat. Vi har konstaterat att utan dessa två näringsoljor är hästens foderstat, och då även hästens välmående bristfällig. I tillskott till Nutrolin®-oljorna har vi inte behövt några andra tillskott än normalt kraftfoder, och detta är vi mycket lyckliga över.”

Hoppryttaren Janina Kvarnström väljer Nutrolin Horse™-produkterna till sina hästar

Dressyrryttren Maarit Raiskios hästar började få av Nutrolin® HORSE Sport i början av 2017. Hästarna fick av Nutrolin® HORSE Skin & Coat redan innan detta. Maarit berättar om ett intressant test som hon gjorde:

“Jag gjorde ett praktiskt test – jag gjorde ett uppehåll med Sport på några veckor. Hästarna fick enbart Skin & Coat. Jag kan försäkra att Sport verkligen ger effekt. Utan Sport-oljan behövde hästarnas muskler mer vård, och återhämtningen var långsammare.”

Dressyrryttaren Maarit Raiskio –Nutrolin®-produkterna ger överlägset bäst nytta

Smaklig och trygg produkt som är lätt att dosera

Nutrolin® HORSE Sport-oljan är lätt att dosera med fodret. Oljan kan ges tillsammans med havre, müsli eller annat foder.

Sport-näringsoljan är tillverkad av fiskolja av läkemedelskvalitet. Smaken är därför mycket mild. Sport är förpackad i flaskor som skyddar oljan mot att oxidera, dvs. härskna under förvaringen. Oxidering är oljans fiende för oxidering påverkar oljans kvalitet negativt, och gör dessutom att oljan smakar illa. Vid tillverkning och flaskning av Sport har risken för oxidering minimerats med hjälp av tillverkningstekniska lösningar. 

Hästarna äter vanligtvis gärna Sport-oljan. Om din häst är kräsen och du är fundersam över om hästen kommer att gilla Sport-oljan kan du börja med en lägre dos. Då hästen vant sig vid sitt nya oljetillskott kan du höja dosen till rekommenderad nivå.

Bättre resultat genom hästens utfodring

Forskning inom ämnet:

Calder PC (2013) Omega-3 polyunsaturated fatty acids and inflammatory process: nutrition or pharmacology? Br. J. Clin. Pharmacol. 75(3):645-662.

Siciliano, P. D., S. K. Webel, L. S. Brown, L. K. Warren, T. E. Engle, and P. D. Burns. 2003. Effect of n-3 polyunsaturated fatty acid source on plasma fatty acid profiles of horses. J. Anim. Sci. 81 (Suppl. 1):72. (Abstr.)

Hess, T. M., Rexford, J. K., Hansen, D. K., Harris, M.; Schauermann, N., Ross, T., Engle, T. E., Allen, K. G. D. and Mulligan, C. M. 2012. Effects of two different dietary sources of long chain omega-3, highly unsaturated fatty acids on incorporation into the plasma, red blood cell, and skeletal muscle in horses. Journal of Animal Science 90:3023-3031.

Siciliano, P. D., S. K. Webel, L. S. Brown, L. K. Warren, T. E. Engle, and P. D. Burns. 2003. Effect of n-3 polyunsaturated fatty acid source on plasma fatty acid profiles of horses. J. Anim. Sci. 81 (Suppl. 1):72. (Abstr.)

Vineyard, K. R.; Warren, L. K. and Kivipelto, J. 2010. Effect of dietary omega-3 fatty acid source on plasma and red blood cell membrane composition and immune function in yearling horses. Journal of Animal Science 88:248-257.

Fiskoljans omega-3-fettsyror ger kraft till hästen

Nutrolin® HORSE Sport

Skyddar vävnaderna och hjälper återhämtningen. Effektiv samverkan av omega-3-fettsyror och E-vitamin.

  • Skyddar sporthästens muskler, leder och senor och upprätthåller deras flexibilitet.
  • Ingen karenstid.
  • Innehåller fiskoljans alla viktiga omega-fettsyror: ETA, EPA, DPA och DHA, samt E-vitamin i dess naturliga form (d-alfa-tokoferol).
  • Utvecklad och tillverkad i Finland. Kvaliteten stöds av vetenskaplig forskning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.