Nutrolin® HIP & JOINT – unik, samverkande produkt för stödvård av artroshunden

Nutrolin® HIP & JOINT och bordercollie

Kosttillskott och kliniska specialfoder används ofta för att komplettera artroshundens vårdprogram. Strävan är att minska smärta och öka ledernas rörlighet med hjälp av näringsämnen. Det centrala verksamma ämnet i foder för artroshundar är fiskolja, och de omega-3-fettsyror fiskolja innehåller. I kosttillskott litas det vanligtvis på en kombination av glukosamin och kondroitinsulfat. I undersökningar har det kunnat ses positiva effekter av speciellt fiskolja vid vård av artros (Söderlund och Heikkilä 2019).

Vetenskapliga bevis

Effekten av fiskoljans omega-3-fettsyror vid vård av artroshundar har undersökts i åtta placebokontrollerade undersökningar (Söderlund och Heikkilä 2019). I alla förutom en av undersökningarna visade det sig att fiskoljetillskottet i kosten gav gynnsam effekt på artroshundarnas hälsa. Tillskott av fiskolja har förbättrat hundarnas rörlighet, minskat hälta och smärta, ökat de onda ledernas viktbäring och minskat halten inflammationsprotein i ledvätskan. De vetenskapliga bevisen för att använda fiskoljans omega-3-fettsyror i vård av hundens artrossmärta är numera mycket stark (Wanderverd m.fl. 2012).

Lider din hund av ledproblem som orsakar hälta och smärta?

Glukosamin och kondroitinsulfat – vetenskapliga bevis?

Även om effekten av glukosamin och kondroitinsulfat vid vård av hundens artros enbart har testats i några undersökningar, är dessa hundens mest använda kosttillskott. Kombinationens popularitet grundar sig uppenbarligen mer på positiva användarerfarenheter än på vetenskapliga bevis.

Kombinationen av glukosamin och kondroitinsulfat är även populär vid vård av artros hos människor. Tillräckligt starkt vetenskapligt bevis har lett till en rekommendation av dessa, tillsammans eller separat, vid vård av artrosens första stadier (Kucharz m.fl. 2019).

Mittel Nasa

Verkningsmekanismer

Omega-3-fettsyror dämpar och reglerar inflammationer. De dämpar påverkan av prostaglandiner som förmedlar inflammationer, och främjar processen där inflammationen läks, dvs. resolutionen (Calder 2013). Dessa fördelar, att dämpa och reglera inflammationer, kommer fram då omega-3-fettsyrornas dos är tillräckligt hög. En tillräckligt hög dos för människor betyder en dagsdos på 3000-6000 mg (Abdulrazaq m.fl. 2017).

I relation till den metaboliska kroppsvikten är en mellanstor hunds (20 kg) inflammationsdämpande omega-3-dos 1200-2400 mg/dag. Omega-3-doserna (1400-2200 mg/dag) i de ovannämnda artrosundersökningarna på hund ligger inom detta doseringsintervall.

Det har presenteras många teorier om verkningsmekanismerna för glukosamin och kondroitinsulfat. Glukosamin är ett förstadium till ledvävnadernas glykosaminoglykan, och kondroitinsulfat en central komponent till dessa. Glukosamin och kondroitinsulfat behövs för att upprätthålla ledbrosket, och därför kan bruk av dessa bromsa upp framskridning av broskskador.

I undersökningar på vävnadsnivå har det även påvisats att glukosamin och kondroitinsulfat dämpar inflammationer i ledvävnaderna. Det är möjligt att omega-3-fettsyrornas samt glukosaminets och kondroitinets inflammationsdämpande mekanismer kompletterar varandra, och att en samverkan av dessa tre näringsämnen är betydligt bättre än vad effekten av en ensam komponent är.

Nytt liv för hundar med artros, veterinären tipsar

Nutrolin® HIP & JOINT – unik, samverkande produkt

Nutrolin® HIP & JOINT är marknadens enda kosttillskott för stödvård av artros med en kombination av tillräckligt höga halter av glukosamin och kondroitin samt omega-3-fettsyror (1400 mg/dag, hund 20 kg). Nutrolin® HIP & JOINT kan rekommenderas till hundar med artros i alla faser – både i början av vården och då artrosen är långt framskriden. Nutrolin® HIP & JOINT rekommenderas även vid återhämtning och rehabilitering efter ortopediska operationer.

En viktig målgrupp är även de hundar som inte än har artros, men som har en hög risk att drabbas av artros senare i livet. Riskfaktorer för att drabbas av artros är utvecklingsstörningar i lederna och skador som drabbat lederna. Tidig identifiering av riskfaktorerna, och vård kan förhindra eller åtminstone nämnvärt bromsa upp uppkomsten av artros.

Nutrolin® HIP & JOINT och bordercollie

Källor:

  • Abdulrazaq, M , Innes JK , Calder PC (2017). Effect of ω-3 polyunsaturated fatty acids on arthritic pain: A systematic review. Nutrition; 39-40:57-66.
  • Calder, P (2013). Omega-3 polyunsaturated fatty acids and inflammatory processes: nutrition or pharmacology. Br.J.Clin.Pharmacol. 75(3):645-662.
  • Kucharz, EJ m.fl. (2019). Endorsement by Central European experts of the revised ESCEO algorithm for the management of knee osteoarthritis. Rheumatology Int. 39:1117-1123.
  • Söderlund E & Heikkilä, H. (2019). Suun kautta annettavat nivelravinteet koiran nivelrikon hoidossa – kirjallisuuskatsaus (title ENG: Use of oral joint supplements in treatment of osteoarthritis in dogs). Suomen Eläinlääkärilehti. 125(7) 407-413.
  • Vandeweerd JM, Coisnon C, Clegg P, Pierson A, Hontoir F, Saegerman C ym. Systematic review of efficacy of nutraceuticals to alleviate clinical signs of osteoarthritis. J Vet Inter Med.26:44 8-56.

Skribent: Mikko Griinari, PhD. Han är docent i husdjursvetenskap vid Helsingfors universitet och Nutrolin®-produkternas utvecklare.

Mikko Griinari och labradoren Lily är ute med kicksparken

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.