Hälsotips: har din hund redan fyllt 8 år?

Hälsotips: har din hund redan fyllt 8 år?

Efter att hunden fyllt ca åtta år är hunden uppe i seniorålder. Stora hundar åldras ofta snabbare än mindre, men gemensamt för alla hundar är att de kan bli trötta och stela i kroppen då åren går. Har din äldre hund redan visat tecken på stelhet?

Då hundens kropp blir styv och stel kan detta visa sig som bland annat långsamma rörelser, svårigheter att stiga upp och problem med att gå i trappor. Bara för att hunden börjar bli grå om nosen betyder det ändå inte att det är slut på de aktiva livet. Med rätt näringsämnen i kosten kan vi hjälpa seniorhunden att upprätthålla sin funktionsförmåga.

Förändringar i seniorhundens hälsa

Äldre hundar drabbas av åldersrelaterade besvär som orsakar olika förändringar i kroppen. I den äldre hundens kropp uppstår det bland annat en kronisk, låggradig inflammation som på många vis påverkar hundens funktionsförmåga. Denna inflammation gör att hundens leder slits och att hundens muskelmassa minskar allt snabbare.

En annan förändring hos den gamla hunden är att hundens kropp utsätts för oxidativ stress, det vill säga syreradikalernas skadliga inverkan. Oxidativ stress syftar på ett tillstånd i kroppen då det uppstår en obalans mellan faktorer som orsakar oxidation i cellerna och faktorer som skyddar mot denna oxidation. Oxidativ stress är skadligt för kroppens funktioner.

Border collie Tino tillsammans med matte Anna

Vilka näringsämnen behöver seniorhunden?

Med utvalda näringsämnen kan vi stödja seniorhundens hälsa. Nutrolin® SENIOR-näringsoljan är fullpackad av viktiga näringsämnen för den äldre hunden:

 • Omega-3 DHA stödjer ögonens och hjärnas funktioner hos den äldre hunden.
 • Omega-3 EPA skyddar kroppen mot de krämpor som åldrandet för med sig.
 • D-vitamin stödjer immunförsvarets funktioner. Därtill upprätthåller D-vitamin tändernas och benstommens välmående, samt musklernas funktioner. D-vitamin tillsätts i industriell hundmat, men som känslig vitamin har D-vitamin dålig hållbarhet i foder och försvinner under lagring. I olja har D-vitamin bra hållbarhet. I Nutrolin® SENIOR-näringsoljan har vi tillsatt en mängd D-vitamin som säkerställer ett dagligt intag för äldre hundar
 • Lecitin innehåller rikligt med fosfokolin. Fosfokolin stödjer matsmältningskanalens välmående och funktion. En näringsolja som innehåller fosfokolin blandas bättre med den smälta maten i magsäcken. Fosfokolin bryter ner oljan till små fettpartiklar (s.k. self emulsifiying oil technologyI), och oljan lämpar sig därför bättre till hundar som lider av halsbränna / sura uppstötningar än vanliga oljor. Många äldre hundar har känsliga magar, så detta är glada nyheter för dem.
 • E-vitamin hjälper till i kampen mot oxidativ stress.
Hälsotips: har din hund redan fyllt 8 år?

Hunden Anuliina blev 18 år gammal

Den finska lapphunden Anuliina levde ett långt liv och det var först i slutskedet som krafterna började tyna. I detta skede var tiken redan 18 år och 3 månader gammal. Anuliina fick av Nutrolin®-produkterna under en stor del av sitt liv. Eftersom Anuliina föddes ca 10 år innan Nutrolin®-serien lanserades hoppade tiken direkt på Nutrolin® SENIOR-näringsoljan då produkten kom ut på marknaden. Under sina sista levnadsår övergick Anuliina sedan från SENIOR till Nutrolin® HIP & JOINT.

Anuliinas matte Eini berättar att Anuliina levde ett aktivt liv livet ut. Förutom en karriär som utställningsstjärna hade Anuliina även agility, lydnad och spårning som hobbyn. Pensionsåren blev många och Anuliina var spänstig och glad ända till slutet. Matte Eini påpekar att bra gener, lämplig fysisk aktivitet och rätt kost tillsammans med Nutrolin®-produkterna är hemligheten bakom Anuliinas långa, friska liv.

20 tankar om “Hälsotips: har din hund redan fyllt 8 år?

 1. Annika Jidevik says:

  Hej! Jag började med Nutrolin duo till min goldentik i januari 2018 då hon hade fått atros i bägge fram och var mkt halt på vä fram trots att.hon provat olika mediciner från. veterinären. Efter 2 månader travade hon! Detta var länge sedan! Idag haltar hon inte är lite stel men inte som innan. Vilken tur att Nutrolin finns annars hade inte Bonnie 10.5 år.levt! Tack hälsn Annika i Fjärås

 2. Lotta Engelholm says:

  Hej
  Har precis köpt Nutolin Senior oljan, vet att min Kooiker skall ha 4ml per dag men hittar ingenstans om det skall ges en eller flera ggr per dag med maten eller inte?

  • Nutrolin® says:

   Hej! Du kan antingen ge dosen en gång om dagen eller dela upp dosen på flera måltider enligt vad du tycker blir smidigast. Näringsoljan kan antingen ges tillsammans med hundens mat eller separat, effekten blir densamma.

 3. Lotta Bergendorff says:

  Detta vill jag verkligen rekommendera, har en rottweiler tik på 10 år som har atros fram. Tidigare fick vi åka till veterinären varannan månad för kortison injektion, nu har vi inte varit där på ett 1/2 år å hon springer glatt på promenaderna. Vi har Nutrolin Duo

   • Lena Backström says:

    Kan man äta två olika oljor på samma gång ,våran hund får sår under tassar under sommaren och har även problem med lederna

    • Nutrolin® says:

     Det räcker vanligtvis med att välja en Nutrolin®-produkt till hunden. Ibland kan det ändå finns behov av att kombinera Nutrolin® SKIN & COAT med någon av de andra Nutrolin®-produkterna. Ifall hunden exempelvis lider av både artros eller andra problem med lederna och av hudproblem väljer du både Nutrolin® HIP & JOINT och Nutrolin® SKIN & COAT.

     Då du ger av både SKIN & COAT och av HIP & JOINT ska du ge av den ena på morgonen och av den andra på kvällen. SKIN & COAT innehåller nämligen endast vegetabiliska oljor medan oljan i HIP & JOINT är fiskoljebaserade. För att hundens kropp ska kunna utnyttja de olika fettsyrorna som finns i vegetabiliska oljor och i fiskolja är det viktigt att hunden får av dessa vid olika tidpunkter på dagen.

     Du kan även fundera på att ge några kurer om året av SKIN & COAT och av HIP & JOINT kontinuerligt.

 4. Britt-Mari Törnquist says:

  Hej! Min Emil blir 9 år i januari och vi har hittills gett honom Nutrolin sport och Nutrolin skin & coat. Nu behöver jag köpa mer till honom. Fråga är då om jag ska byta ut eller fortsätta med samma? Han är pigg och jag kör fortfarande ganska hårt med drag. Han behöver hjälp med tassar, eftersom han är allergisk och har problem med köldkörtel. tacksam för råd!

  • Nutrolin® says:

   Hej! Så länge som ni aktiv håller på med drag kan du bra fortsätta med Sport. Sedan då du börjar dra ner på mängden träningar kan du byta till Senior-oljan. Skin & Coat kan du ge av hela tiden för att stödja tassarna.

 5. Lena Manneby says:

  Om man både har skin & coat och senior, ska det ges vid olika mattillfällen under dagen? Om hunden har känslig mage också, vad bör jag tänka på då?

  • Nutrolin® says:

   Ja, om du ger av både Skin & Coat och av Senior ska du ge av den ena på morgonen och av den andra på kvällen för att hunden ska få full effekt av båda produkterna. Då det är frågan om en hund med känslig mage är det alltid bra att fasa in hunden på produkterna. Fasa då in en produkt i taget.

 6. Catrin says:

  Min schäfer är snart 12 år nu och har haft artros i höfterna några år, står på antiinflammatoriska läkemedel från veterinären varje dag men nu när kylan börjar komma har jag märkt att han blir långsammare på promenader, särskilt morgon och kväll. Är det Hip &Joint vi ska prova eller Joint Duo?

 7. Kjell Jonsson says:

  Hej
  Min pomeranian är nu 10 år. Han får Nutrolin Skin &coat varje dag tillsammans med B-vitamin.
  Behöver han nåt mer efter 10 år?

  • Nutrolin® says:

   Till din hund på 10 år rekommenderar vi Nutrolin® SENIOR. SENIOR-näringsoljan stödjer den äldre hundens leder, hjärna och hjärta.

   SENIOR-näringsoljan kan ge blank päls, men för övrigt påverkar den inte huden, pälsen, trampdynorna eller klorna. Huden behöver nämligen speciellt omega-6 linolsyra som finns i vegetabiliska oljor, som Nutrolin® SKIN & COAT innehåller. SENIOR är i sin tur fiskoljebaserad eftersom den är rik på de inflammationsdämpande omega-3-fettsyrorna EPA och DHA.

   Ifall du känner att det finns behov för extra stöd för huden och pälsen så går det bra att kombinera SENIOR och SKIN & COAT. Ge då av den ena på morgonen och av den andra på kvällen för att hunden ska få full effekt av båda oljorna. Du kan även fundera på att ge några kurer om året av SKIN & COAT och av SENIOR kontinuerligt.

 8. Britt-Marie Englund says:

  Hej, hsr 2 gårdshundar.
  Gandalf 4 år. tränar och tävlar agility, bra musklad bra päls, energisk. Vad ger jag honom bäst.
  Ricco 10 år, lugn, sävlig, rörlig men inte så lättstimulerad, fäller mycket päls, sover numera mycket. Vad blir bäst för honom?

  • Nutrolin® says:

   För Gandalf skulle vår Nutrolin SPORT vara bäst och för Ricco skulle vi rekommendera Nutrolin® SKIN & COAT därför att han fäller mycket päls. SENIOR-näringsoljan kan ge blank päls, men för övrigt påverkar den inte huden, pälsen, trampdynorna eller klorna. Huden behöver nämligen speciellt omega-6 linolsyra som finns i vissa vegetabiliska oljor, som Nutrolin® SKIN & COAT innehåller. SENIOR är i sin tur fiskoljebaserad eftersom den är rik på de inflammationsdämpande omega-3-fettsyrorna EPA och DHA. Om Nutrolin® Sport: https://www.nutrolin.se/2019/06/19/evelinas-aktiva-hundar-drar-nytta-av-nutrolin-sport-naringsoljan/

 9. Åsa Perminger says:

  Mina staffar får båda Skin&Coat och min trettonåring får Senior också. Tycker hon blev mycket piggare av den. Funderar på börja med Hip&Joint men blir det för många sorter? Bör jag isf sluta med Senior?

  • Nutrolin® says:

   Tack för din fråga! Det är inte skadligt att ge av både Nutrolin® SENIOR och av Nutrolin® HIP & JOINT, men det räcker att ge av endera. Till äldre hundar som har artros rekommenderar vi HIP & JOINT framom SENIOR.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.