En trygg sommar med hunden: undvik värmeslag och hudproblem

Hunden Devin

Sommaren är en härlig tid på året med hunden. Det finns tid för utflykter och hobbyn, och kanske hunden även åker med på familjens semesterresa. Vi vill ge dig några tips för att du och din hund tryggt ska kunna njuta av sommaren.

Hundens största fiende på sommaren är värmen

I dagsläge känner många hundägare till att hunden exempelvis inte får lämnas i bilen då det är varmt. Redan vårsolen värmer snabbt upp bilen, för att inte tala om hur varmt det blir i en bil en vacker sommardag. Hundar svettas inte som vi människor och därför är hundarna känsligare än vi mot värmen. Det är inte heller ovanligt att hundar får värmeslag.

Har min hund värmeslag?

De allra första symtomen på värmeslag är normalt att hunden söker sig till ett svalt ställe. Andra symtom är att hunden flåsar kraftigt, dreglar, har torra och röda slemhinnor, får hög puls och är orolig. Hunden kan även ha svårt för att resa sig eller falla ihop under en promenad. Då värmeslaget blir värre blir hunden uttorkad, hålls inte på benen och har svårt att andas.

Då hunden drabbas av värmeslag är det alltid bäst att rådgöra med veterinär, även om det verkar vara frågan om en lättare form av värmeslag. Veterinären hjälper dig att avgöra om hunden måste komma in för kontroll. Som första hjälpen vid värmeslag ska du hjälpa hunden att sänka kroppstemperaturen: erbjud hunden kallt vatten, håll hunden lugn och kyl kroppen med svalt (inte iskallt) vatten.

Då hunden får värmeslag

Hunden på stranden

Många hundar älskar att bada. Och risken för värmeslag en varm dag kan minska då hunden får sin dagliga motion i vattnet istället för på land. Var ändå noga med att kolla vattenkvaliteten innan du låter din hund simma i sjö- eller havsvatten. Vid algblomning kan hunden nämligen få algförgiftning som ofta visar sig som kräkningar och/eller diarré. Rådgör alltid med en veterinär ifall din hund visar tecken på algförgiftning.

Bad och hotspots

Hundar som älskar att bada har även en högre risk att få hotspots, eller så kallat fukteksem. Speciellt hundar med tjock eller tät päls som torkar långsamt drabbas eftersom hotspots ofta uppstår i fuktig päls. Det är inte endast fuktig päls som orsakar hotspots utan även insektbett och reaktioner på pollen kan irritera huden så att det uppstår hotspots.

Hotspots visar sig som en röd, vätskande fläck. Som första hjälpen kan du klippa rent runt utslaget, tvätta med antiseptisk lösning och se till att hunden inte kommer åt att slicka utslaget. Hotspots kan göra ont och kräva veterinärvård speciellt ifall det är frågan om ett stort område eller ifall utslaget inte försvinner.

För att förhindra hotspots är det bra att se till att hundens päls inte förblir våt eller fuktig länge. Du kan dessutom hjälpa hunden att få en starkare hud i längden med hjälp av kosttillskott som tar hand om hudens hälsa. En stark och välmående hud minskar nämligen risken för att hunden ska få hotspots eller andra hudproblem i framtiden. Hundens hud kan effektivt förstärkas med hjälp av en näringsolja som innehåller fettsyror som ger huden bättre fuktbalans. De essentiella fettsyrorna som stärker hudens naturliga skyddslager finns speciellt i vegetabiliska oljor (obs! inte nämnvärt i fiskolja).

Njut av sommaren då hundens hud mår bra

Under sommaren kan även de hundar som normalt inte lider av problem med huden eller pälsen plötsligt få utslag och klåda. Vanliga hudproblem under sommaren är hotspots samt insektbett och pollen som båda kan irritera hundens hud. Då hunden har en frisk och stark hud klarar huden bättre av yttre påfrestningar, och då hundens hud mår bra mår hela hunden bra.

Med hjälp av Nutrolin® SKIN & COAT-näringsoljan får hunden välmående och stark hud och päls. Skin & Coat hjälper mot torr hud och minskar pälsfällning samt motarbetar jästsvamp och mjäll. Produkten fungerar dessutom som en invärtes tass-salva och vårdar spruckna klor. Skin & Coat stödjer även vården av atopi och andra hudinflammationer.

Nutrolin® SKIN & COAT-näringsoljan ges tillsammans med hundens mat och hundarna brukar verkligen gilla smaken av oljan. Produkten kan ges både i förebyggande syfte och då hunden redan har problem med huden, pälsen, klorna och/eller trampdynorna. SKIN & COAT lämpar sig för hundar i alla åldrar och produkten är 100 % naturlig.

Synliga resultat med rätt fettsyror

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.