Från aktiv tävlingshund till pigg pensionär

Från aktiv tävlingshund till pigg pensionär

Nova är en border collie på snart 14 år och hon började tävla agility när hon var två år gammal. Nova hade en tio år lång karriär, som avslutades drastiskt då hon blev akut sjuk pga. livmoderinflammation och därefter inte återhämtade sig fullt på grund av sin ålder.

Full fräs i många år

På den tiden jag började med agility var jag bara 15 år, och jag hade ingen aning om betydelsen av uppvärmning och nedvarvning. Inte heller minns jag att det var något det pratades om. När jag väl förstod hur viktigt det var insåg jag att Nova var i princip omöjlig att både värma upp och varva ner. Hon var alldeles för uppslukad och blockerad av agilityn, att jag inte kunde ta henne på en promenad nära tävlingsområdet. Hon bokstavligt talat slet runt mig och jag bara hängde med. Jag försökte verkligen men det bästa var att värma upp henne på en annan plats och ni som håller på med agility vet vilken väntan det kan vara väl på plats. Eftersom Nova alltid har gått ut så hårt har jag varit rädd för att hon skulle skada sig och därmed vara tvungen att sluta med agilityn.

Från aktiv tävlingshund till pigg pensionär

Hjälp av kosttillskott för att hålla kroppen fräsch 

För något år sedan märkte jag att Nova blev stel efter en hel tävlingshelg. Det var återkommande och det fick mig att börja ge Nutrolin® HIP & JOINT till Nova. Efter det såg jag stor skillnad och Nova blev inte längre stel efter att vi varit och tävlat. Jag är övertygad om att det var just HIP & JOINT som gav Nova extra tid på tävlingsplan innan hon till slut fick gå i pension.

Pensionen berodde dock inte på att Novas kropp inte orkade mer, utan att hon i september 2016 plötsligt blev ovillig att hoppa på tävlingar och jag bokade tid för att kolla ryggen. Samma dag som vi bokat tid förstod jag att Nova fått livmoderinflammation. Hon opererades och även om hon var illa däran så gick allt bra. Vi la upp en rehabplan men tyvärr repade sig Nova inte såsom jag hoppats. Hon var ändå 11,5 år vid den tidpunkten och jag fick motvilligt inse att hon blev tvungen att enbart få vara vår agilitymaskot och ingen tävlingshund. Däremot fick Nova fortsätta att i övrigt leva som vanligt, och på vintrarna åkte vi väldigt mycket kickspark.

Behov av vård för både kroppen och hjärnan

I mars 2018 fick Nova någon form av anfall och undersöktes. Jag passade på att röntga ryggen och det konstaterades att Nova hade spondylos – något jag själv misstänkt under en längre tid. Nova blev satt på medicin för att förhindra fler anfall och mådde jättebra. Under försommaren slutade vi med hennes mediciner men den sista september fick hon ett stort anfall och blev tvungen att läggas in på djursjukhuset. Då kunde Nova varken gå eller stå. Nova behandlades för Old dog vestibular syndrome, men symptomen är densamma som vid stroke hos hund så man vet inte om det var det hon fick. Oavsett så är prognosen mycket god vid båda diagnoserna.

Stöd av kosttillskott och medicinering

Tiden hemma efter att Nova blev utskriven var hon tvungen att hållas i bur för att inte ramla och göra illa sig. Hon kunde inte gå utan hjälp de första dagarna.

Efter att Nova blev sjuk övergick vi helt till Nutrolin® SENIOR. Jag kände att det var viktigt för henne att ge ett tillskott som även kan hjälpa henne att hålla hjärnan i trim och inte bara kroppen. Nova behövde träna mycket på sin finmotorik och träna upp sin balans igen. Hon får förutom SENIOR-näringsoljan även medicin för att försöka hålla anfallen borta och hon kommer att få fortsätta med det livet ut.

Idag mår Nova bra, hon känns piggare och gladare än innan hon blev sjuk. Hon lever ett aktivt pensionärsliv men vill för allt i världen inte att någon kallar henne tant, för någon tant är hon inte!


Texten är skriven av Novas ägare Evelina Hermansen

2 tankar om “Från aktiv tävlingshund till pigg pensionär

  1. Margaretha Falk says:

    Hej. Har en fråga. Om hunden får ett helfoder, blir det då inte problem med överdosering när man ger kosttillskott?

    • Nutrolin® says:

      Vitaminiserade torr- och färskfoder innehåller normalt alla näringsämnen som hunden behöver. Det finns ändå ofta ett behov av att komplettera kosten med fettsyretillskott. Ett fettsyretillskott är lika med näringsoljor skräddarsydda för hundens behov, vilket Nutrolin®-produkterna är. Du kan läs mer om detta i ett av våra andra blogginlägg >>

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.